به گزارش ایرنا، به اعتقاد کارشناسان، دیپلماسی علمی، آموزشی میتواند مبنای توسعه فعالیتهای تجاری و تعاملات بین المللی در بخشهای مختلف به ویژه در حوزه اقتصاد نیز باشد و علاوه بر اینکه به توسعه دیپلماسی علمی و تبادل فرهنگی بین ملل منجر شود؛ شهریه این دانشجویان منبع درآمدی قابل اعتنایی نیز برای دانشگاهها خواهد بود.
جذب دانشجو به تقویت مناسبات سیاسی بین کشورها منجر می شود چرا که برخی از این دانشجویان در برگشت به کشور خود به جایگاه های سیاسی بالایی می رسند و می توانند عامل تقویت روابط و همکاری بین کشورها شوند.
امروزه رقابت شدیدی بین کشورها برای جذب دانشجویان وجود دارد و هر دولتی که برای دانشگاه و آموزش عالی خود مزیتی قائل باشد و اهداف ماندگار علمی و البته اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را دنبال کند یا به دنبال گسترش مناسبات در فراتر از مرزهای خود باشد، به جذب دانشجویان تمایل پیدا می کند.
بدیهی است جمهوری اسلامی ایران که برخوردار از دانشگاه هایی در تراز بین المللی است و آموزش عالی آن از مزیت ها و ظرفیت های زیادی برخوردار است، وارد این رقابت شود و کنشگر بسیار فعال در جذب دانشجویان بین المللی باشد.
ایران کشوری بزرگ با ظرفیت های گسترده است و بخشی از دانشگاههای ایران از جمله دانشگاههای با کیفیت بالا در دنیا محسوب میشوند، تا آنجا که در نظام های رتبه بندی جهانی مانند کیو. اس، تایمز، شانگهای یا لایدن دانشگاه های ایرانی فراوانی حضور داشته و در این رتبه بندی جایگاه های بهتری از کشورهای مانند ترکیه در اختیار دارند.
در عین حال کشور ایران و عراق زمینههای مشترک بسیاری برای فعالیت و همکاری دارند و وجود مشترکات فراوان بین دو کشور و همچنین آداب و رسوم قومی، همجواری و دین مشترک امکان ویژهای برای ارتباط دو کشور فراهم ساخته است.
آنگونه که مسوولان می گویند در حالحاضر بیش از ۶۰ هزار دانشجوی عراقی در دانشگاههای ایران تحصیل میکنند که در آن سهم دانشگاههای آزاد و دانشگاههای غیر انتفاعی، بیش از ۷۴ درصد است و ۲۶ درصد دانشجویان عراقی در دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم و وزارت بهداشت تحصیل میکنند.
۶۲ دانشگاه ایران برای تحصیل دانشجویان عراقی معتبر شناخته شدند
مسوول بخش علمی دانشگاهی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق در گفت و گو باخبرنگار ایرنا در بغداد آمار دانشجویان عراقی در حال تحصیل در دانشگاه های ایران را بیش از ۶۰ هزار نفر اعلام کرد و اظهار داشت: این دانشجویان در رشته ها و مقاطع تحصیلی مختلف در حال تحصیل هستند و یکی از رشته های مورد علاقه آنها رشته های پزشکی است.
محمدجواد نجفی افزود: برای نخستین بار ۱۳ دانشگاه از ایران در نمایشگاه بین اللملی کتاب بغداد شرکت کردند و در غرفه ای ضمن معرفی توانمندی های علمی و پژوهشی کشورمان توانستند از تعداد زیادی از متقایان تحصیل در ایران ثبت نام کنند.
به گفته وی در زمان برگزاری این نمایشگاه جلسات مختلف هم اندیشی برگزار شد که اساتید، شخصیت های فرهنگی و سیاسی، احزاب و دانشجویان عراقی در آن شرکت داشتند که در آخرین جلسه ظرفیت ها و امکانات آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشریح شد.
مدیر بخش علمی و دانشگاهی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق ارتباط مستقیم و بدون واسطه دانشگاه های ایران با جامعه دانشجویی و دانشگاهی عراق را از هداف برگزاری این نشست ها بیان کرد.
وی در مورد تبادل فرهنگی ایران و عراق گفت: حضور ما در آنجا به لحاظ فرهنگی خیلی مهم است و ایجاد الفت و مهربانی بین دو ملت را فراهم میکند. ما میتوانیم زمینههای فرهنگی مشترک را تقویت کنیم.
۲۱۰ دانشجو در دانشگاه بین المللی "سبطین" مشغول تحصیل هستند
مشاور رییس و مدیرکل حوزه ریاست دانشگاه سبطین در عراق نیز گفت: دانشگاه "سبطین" اولین شعبه دانشگاه بین المللی در عراق است که زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران و در سال گذشته تاسیس شد؛ در حال حاضر ۲۱۰ دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
جواد رفیع افزود: دانشگاه سبطین در سه رشته پرستاری، پزشکی و فیزیوتراپی در کشور عراق فعالیت می کند و تمام هزینههای این دانشگاه از جمله ساخت، نیروی انسانی، هزینههای نگهداری، حقوق پرسنل و اساتید همه به عهده طرف عراقی است و همه هزینه ها از منبع عتبه حضرت امام حسین (ع) پرداخت میشود.
وی ادامه داد: ما در این دانشگاه بدنبال آن هستیم تا دانشجویان بتوانند در زمان تحصیل مراکز جامع سلامت شامل واکسیناسیون، آموزش برای مادران باردار، نظارت بر پیشگیری بیماریهای مهم مثل بیماریهای تنفسی، پیشگیری از بیماریهای سکته مغزی، کنترل فشار خون، دیابت و همچنین اعتیاد به سیگار، الکل، روابط غیر صحیح جنسی، سبک زندگی درست فعالیت کنند.
اخذ مجوز برای جذب ۳۰۰ دانشجوی عراقی در شعبه دانشگاه آزاد اسلامی
معاون پشتیبانی ومالی دانشگاه آزاد اسلامی واحد عراق نیز گفت: راه اندازی چهار رشته عمران، مکانیک، معدن و مواد در این دانشگاه پیش بینی شده است که در آینده رشته های دیگری اضافه خواهد شد.
علی سالمی افزود: اکنون در حال ساخت و راه اندازی ساختمانی برای استقرار امور آموزشی دانشگاه هستیم و با راه اندازی و اتمام کار ساخت و جذب استاد اقدام به جذب دانشجو خواهیم کرد.
به گفته وی، استقبال از رشته های فنی در عراق بیشتر از رشته های انسانی است و با توجه به استقبال دانشجویان عراقی می توان این رشته ها را در عراق گسترش داد و دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه برنامه ریزی کرده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان علوم و تحقیقات نیز در خصوص نظام ارزشیابی دانشگاههای ایران از سوی کشور عراق در سال ۲۰۲۳ گفت: وزارت آموزش عالی عراق در سال ۲۰۲۳ دانشگاههای جهان را همانند سال گذشته بر اساس نظام رتبهبندی کیو اس، شانگهای و تایمز ارزشیابی کرده است که در آن ۶۲ دانشگاه ایران برای تحصیل دانشجویان عراقی معتبر شناخته شدهاند.
هاشم داداش پور با اشاره به این موضوع که وزارت آموزش عالی عراق مانند هر کشور دیگری همه ساله به ارزشیابی دانشگاههای کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران مبادرت میورزد، افزود: با توجه به تبعیت از رتبه بندی سالانه سه نظام کیواس، شانگهای و تایمز، برخی دانشگاهها از نظام ارزشیابی کشور عراق حذف و برخی دیگر اضافه میشوند، به عنوان مثال امسال ۲۹ دانشگاه جمهوری اسلامی به فهرست دانشگاه معتبر این کشور افزوده شد، در حالی که سال گذشته همین دانشگاه ها در فهرست نظام ارزشیابی کشور عراق قرار نگرفته بودند، اما به خاطر جایگاه جهانی این دانشگاه ها، در ارزشیابی های جدید مورد توجه دولت عراق قرار گرفت و خوشبختانه امسال نسبت به سال قبل هیچ دانشگاهی از فهرست دانشگاه های معتبر ایرانی برای تحصیل دانشجویان عراقی حذف نشده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: امسال کشور عراق با تغییراتی که در نظام رتبه بندی خود به عمل آورد، برخی دانشگاه های معتبر ایران را که در سطح جهانی و منطقه ای در رتبه های برتر قرار داشتند و سال گذشته در فهرست خود قرار نداده بود، به عنوان مقصد تحصیل دانشجویان خود قرار داده است. با این حال همچنان تعدادی از دانشگاه های معتبر منطقه ای و جهانی ما از این فهرست خارج هستند که امیدواریم هرچه زودتر این دانشگاه ها نیز به جمع دانشگاه های مورد تایید اضافه شوند.
وی یادآور شد: اضافه شدن دانشگاه های برتر جمهوری اسلامی به فهرست معتبر وزارت علوم عراق نه تنها باعث افزایش جذب دانشجویان عراقی و رونق هرچه بیشتر تعاملات علمی و دانشگاهی بین دو کشور می شود، بلکه دامنه انتخاب دانشجویان کشور عراق را برای تحصیل در دانشگاه های ایران وسعت می بخشد و این فرصت را برای نخبگان عراقی فراهم می سازد تا بتوانند از دستاوردها ی علمی و فناورانه دانشگاه های بیشتری بهره مند شوند و همچنین با اساتید و دانشمندان بیشتری در ایران آشنا و از ظرفیت علمی، تجارب و دانش شان استفاده کنند.
داداش پور افزود: با توجه به اینکه دانشگاه های ایران از مزیت علمی و ظرفیت آموزشی بالایی برخوردارند، لازم است روسای دانشگاه ها و متولیان حوزه بین الملل برای معرفی مزیت ها و ظرفیت های خود در خارج از کشور به خصوص کشورهایی همچون عراق به اشکال مختلف اقدام کرده و به تنوع ملیتی در جذب دانشجویان بین المللی توجه کنند و کشورهای متعددی را هدف جذب دانشجوی بین المللی قرار دهند و به یک یا چند کشور خود را محدود نسازند.