تهران - ایرنا - هر واحد خون جان سه نفر را نجات می‌دهد و از سویی برخی بیماران از مصرف‌کنندگان همیشگی خون هستند؛ از اینرو اهدای خون باید مستمر و همیشگی باشد تا نیاز بیماران و مراکز درمانی تامین شود و توصیه شده است گروه خونی منفی و به خصوص گروه خونی O منفی، بیشتر خون اهدا کنند.

گروه جامعه ایرنا - خون سالم، نجات دهنده زندگی است و همه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآورده‌های خونی نیاز دارند؛ به طوری که از هر سه نفر مردم دنیا، یک نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآورده‌های خونی پیدا می‌کند.

بارزترین مثال برای موقعیت‌هایی که در آن نیاز مبرم به خون پیدا می‌شود، عبارت از زمان بروز حوادث و سوانح گوناگون نظیر تصادفات رانندگی، سوختگی‌ها و اعمال جراحی است همچنین زنان باردار در حین زایمان، نوزادان و به‌خصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار می‌شوند، نیازمند خون هستند و بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف کنندگان خون و فرآورده های خون محسوب می‌شوند. بسیاری از بیماران دیگر مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی نیز ناگزیرند برای بهره‌مندی از یک زندگی به نسبت طبیعی برای همه عمر به شکل منظم خون یا فرآورده‌های خون دریافت کنند.

نیاز به خون و فرآورده‌های خون به صورت مداوم وجود دارد و به طور مرتب هم در حال افزایش است و آنچنان که کشورهای در حال توسعه امکانات تشخیصی و درمانی خود را در مورد درمان بیماری‌های گوناگون مانند انواع سرطان‌ها گسترش می‌دهند، بیشتر به تزریق خون احتیاج پیدا کرده‌اند و این نیاز هم به طور مستمر افزایش می‌یابد. البته پیشرفت‌های فناوری در کشورهای صنعتی و پیشرفته باعث می‌شود که اقدامات درمانی جدید ابداع و به تبع آن نیاز به خون و فرآورده‌های خون بیشتر شود.

میزان خون اهدایی بعد از ۲۴ ساعت جبران می‌شود

میزان خونی که اهدا می‌شود، حجم کمی از خون بدن است و خون اهدایی بعد از ۲۴ ساعت جبران می‌شود.

افرادی که قصد اهدای خون دارند، ابتدا مصاحبه و سپس معاینه می شوند و تست هموگلوبین از آنها گرفته می‌شود که دچار کم خونی نباشند و در صورت مساعد بودن شرایط بدنی بتوانند خون اهدا کنند.

هموطنانی که قصد اهدای خون دارند توصیه می شود که چهار ساعت قبل از اهدای خون مواد غذایی خیلی چرب مصرف نکنند و بعد از اینکه خون اهدا کردند هم مایعات و آب بنوشند. در مراکز انتقال خون بعد از اهدای خون نیز حال عمومی اهداکنندگان مجدد بررسی و از همه آنها پذیرایی می‌شود.

آقایان و خانم‌ها چندنوبت در سال می‌توانند خون اهدا کنند؟

خانم‌ها هر چهار ماه یک بار و در سال در مجموع سه مرتبه و آقایان هر سه ماه یک بار و در مجموع چهار مرتبه در سال می‌توانند خون اهدا کنند.

حداقل سن قابل قبول برای اهدای خون ۱۸ سال تمام و حداکثر سن ۶۰ سال تمام است. حداکثر سن برای اولین اهدای خون ۶۰ سال است و برای دفعات بعدی سن اهداکننده مستمر (با سابقه حداقل ۲ بار اهدای خون در سال) حداکثر ۶۵ سال است.

خانم‌ها هر چهار ماه یک بار و در سال در مجموع سه بار و آقایان هر سه ماه یک بار و در مجموع چهار بار در سال می‌توانند خون اهدا کنندهمه گروه‌های خونی، خون اهدا کنند

مدیرکل انتقال خون استان تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: اکنون به دلیل کاهش استقبال برای اهدای خون همه گروه‌های خونی می‌توانند خون اهدا کنند اما بهتر است که افرادی دارای گروه خونی منفی و به خصوص گرو ه خونی O منفی هستند، بیشتر خون اهدا کنند.

سید منتظر شُبّر افزود: اگر وضعیت و استقبال از اهدای خون به همین حالت ادامه یابد در تامین خون مورد نیاز با مشکل روبرو می‌شویم و سطح ذخایر خون به کمتر از یک هفته خواهد رسید.

مدیرکل انتقال خون استان تهران اظهار داشت: اکنون اگرچه در مورد خون مشکلی نداریم و سطح ذخیره آن در حد یک هفته است اما با توجه به اینکه عمر محصولی مانند پلاکت کوتاه و حد سه روز است، وضعیت ذخایر آن مناسب نیست.

اکنون به دلیل کاهش استقبال برای اهدای خون همه گروه‌های خونی می‌توانند خون اهدا کنند اما بهتر است که افرادی دارای گروه خونی منفی و به خصوص گروه خونی O منفی هستند، بیشتر خون اهدا کنند

شُبّر تاکید کرد: پلاکت نیاز ضروری بسیاری از بیماران از جمله بیماران سرطانی است و با تزریق آن وضعیت بیمار ثابت شده و برای شیمی درمانی و ادامه روند درمان آماده می‌شوند.

وی اضافه کرد: اکنون روزانه ۱۲۰۰ واحد خون در تهران اهدا می‌شود اما مصرف ۱۵۰۰ واحد است و این یعنی اینکه روزانه ۳۰۰ واحد خون از ذخایر برداشته می‌شود.

مدیرکل انتقال خون استان تهران تصریح کرد:با توجه به در پیش بودن سرما و کوتاه شدن روزها همچنین افزایش میزان آلایندگی هوا، پیش‌بینی می‌شود میزان استقبال برای اهدای خون کاهش یابد و از سویی هم نیاز به خون همیشگی است و فقط تامین خون از طریق اهدای آن امکان‌پذیر است.