تربت‌ حیدریه - ایرنا - برگزارکنندگان آیین رونمایی از "زعفران‌کارت" در تربت‌ حیدریه چنین عنوان کردند که این طرح برای بهره‌مندی زعفران‌کاران ایران تدارک دیده شده است، اما هنوز بسیاری از دست‌اندرکاران حوزه زعفران از جزییات و نحوه اجرای آن بی‌اطلاع هستند.

به گزارش ایرنا، ۲۸ شهریور امسال در آیینی با حضور شماری از مسوولان در تربت حیدریه از زعفران‌کارت رونمایی و کاهش هزینه ها و قطع دست واسطه‌ها و دلالان از جمله اهداف اجرای این طرح در قطب اصلی تولید زعفران کشور عنوان شد.

مدیرعامل کارخانه نوآفرینی زنجیره ارزش زعفران و انبار سپرده کالایی بورس زعفران تربت‌حیدریه در آیین رونمایی از این کارت اعتباری اظهار داشت: از جمله دغدغه‌های زعفران‌کاران ایران، دریافت سپرده کالا (زعفران) در موعد مقرر و از حساب مشخص بود که این مشکل با همکاری بانک تجارت ایران برطرف شد.

سیداحسان مصطفوی افزود: بر این اساس میزان اعتبار در نظر گرفته شده برای هر کارت، ۲۰ میلیارد ریال است و شرایطی برای کشاورزان فراهم شده تا قادر باشند با این میزان اعتبار، خود را به مراحل بعدی نظیر خرید سم، بذر و دیگر نیازمندی‌ها برسانند.

وی با بیان اینکه تاکنون ۱۲ هزار بهره‌بردار زعفران در باشگاه مشتریان شناسایی شده‌است، بیان کرد: این طرح دارای سه ضلع کشاورز، شرکت عامل و بانک است که هر سه ضلع با نسبت های مناسب از سود حاصله برخوردار می شوند، لذا پیش بینی می‌شود که طرح دارای آینده‌ای درخشان با موفقیتی تضمینی شده باشد.

این کارآفرین تربتی بیان داشت: از جمله مزایای زعفران کارت‌، کاهش هزینه و در نتیجه قطع دست واسطه‌ها و دلالان و همچنین دادن اطمینان به کشاورز از برداشت مبلغ سپرده‌گذاری است.

مصطفوی افزود: البته این کارت تنها برای کشاورزانی صادر می‌شود که شرایط لازم را داشته‌ باشند و هویت شغلی آنها برای بانک محرز شده باشد.

وی تصریح کرد: برای اثبات حقوقی این امر نیاز به انجام مکاتباتی با جهاد کشاورزی و تعاون روستایی و دریافت تاییدیه است تا تنها کشاورزان واقعی مجاز به ورود به این مثلث اعتباری باشند.

بیشتر بخوانیم:‌

«زعفران‌ کارت» در تربت‌حیدریه رونمایی شد

طرح «زعفران کارت» از دلالی در حوزه زعفران پیشگیری می‌کند

به گزارش ایرنا، نایب رییس هیات مدیره بانک تجارت ایران نیز در این آیین اعلام کرد: بر اساس قراردادی که با شرکت طلای سرخ به امضا رسیده است، چنانچه در سررسید موعد پرداخت به کشاورز، موجودی شرکت کافی نباشد، بانک مبلغ یاد شده را از منابع خود به حساب کشاورز واریز می‌کند.

حمیدرضا شریفیان افزود: بر این اساس کشاورز قادر خواهد بود با کمک این کارت، علاوه بر پرداخت‌های حوزه کاری، به انجام دیگر مبادلات اقتصادی و تجاری بپردازد.

وی بیان کرد: انجام دیگر پرداخت‌ها از جمله امکانات خاصی است که بانک تجارت مازاد بر عقد قرارداد با شرکت طلای سرخ و در نتیجه فعال کردن سامانه "آسان خرید" به ظرفیت این کارت‌ها اضافه کرده‌ است.

با این حال غالب دست‌اندرکاران حوزه تولید و صادرات زعفران در شهرستان تربت‌حیدریه از جزییات این طرح اظهار بی‌اطلاعی کرده و یا از اظهار نظر در این خصوص خودداری می‌کنند.

آرزو می‌کنیم طرحی سودمند باشد

عضو هیات مدیره یک شرکت بین‌المللی فعال در حوزه زعفران نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به اینکه با سازوکار طرح آشنایی ندارم، هیچ نظری راجع به زعفران کارت ندارم اما آرزو می کنم طرح خوب و مفیدی باشد.

مهدی جهانشیری ابراز امیدواری کرد که نتیجه‌ این طرح منجر به ضرر کشاورزان نشود و افزود: پارسال نیز صندوق‌های سرمایه‌گذاری در حوزه زعفران وارد میدان شدند که متاسفانه حاصل کار آنها جز زیان کشاورز و بی‌اعتمادی به آن صندوق‌ها نبود.

یک تولیدکننده و صادرکننده عمده زعفران در تربت‌حیدریه نیز گفت: طرح زعفران کارت هنوز دارای ابهامات زیادی است و اکنون نمی‌توان در خصوص آن نظری ارایه کرد.

وی که خواست نامش فاش نشود، با بیان اینکه تصمیمات برخی مسوولان در سال گذشته ضربه بزرگی به زعفران‌کاران این منطقه وارد کرده است، گفت: زمانی که بزرگواری برنامه صادرات ۲۰۰ تن زعفران به قطر را رسانه‌ای کرده و اعلام داشت که پشت قضیه ایستاده‌ است، به یک باره زعفران از کیلویی ۷۰۰ دلار به هزار و ۴۰۰ دلار افزایش یافته و همه خوشحال شدند اما پس از یک ماه قیمت ها به ۸۰۰ دلار کاهش یافت و هم مشتریان خود را از دست دادیم و هم به اعتبار بین المللی ما خدشه وارد شد.

این صادر کننده زعفران ادامه داد: البته برخی از مسوولان دستگاه‌های دولتی نیز بی‌تقصیر نیستند زیرا در زمانی که باید در تبیین چنین طرح‌هایی پا پیش بگذارند، خود را کنار می‌کشند.

یک دست‌اندرکار دیگر حوزه زعفران نیز به خبرنگار ایرنا گفت: زعفران کارت دارای نکات مثبت و در عین حال نکات منفی است.

منوچهر مالکی افزود: نکته مثبت طرح، پشتیبانی مالی بانک از بخش خصوصی است که به کشاورز اطمینان می دهد پولش به موقع وصول خواهد شد.

وی در خصوص نکات منفی طرح نیز گفت: مشکل در نحوه قیمت‌گذاری آن است و چنانچه کشاورز با شرکت عامل مورد حمایت بانک تجارت به تفاهم نرسد، به ناچار باید سراغ شرکت دیگری برود تا با قیمت بیشتری زعفران خود را بفروشد و در این صورت دیگر از دریافت زعفران کارت محروم خواهد شد.

مالکی اظهار کرد: مشکل دیگر اینکه هنوز بانک تجارت اعلام نکرده است بابت خدماتی که ارایه می‌کند، چه میزان کارمزد دریافت خواهد کرد.

یک دست‌اندرکار حوزه زعفران نیز با اظهار بی‌اطلاعی از جزییات زعفران کارت به خبرنگار ایرنا گفت: مردم اگر از پشتوانه زعفران کارت اطمینان حاصل کنند حتماً حمایت می‌کنند، منتهی باید ابتدا از جزییات طرح آگاه شوند.

هادی موحدان افزود: اگر قرار است زعفران کارت نیز همچون عملکرد پارسال تعاون روستایی، نتیجه‌اش زیان کشاورز باشد، به آن اعتماد نخواهند کرد.

در پاسخ به این اظهارات "احمد مقیمی‌نژاد" رییس بانک تجارت حوزه جنوب خراسان رضوی، ابتدا انجام مصاحبه را منوط به ملاقات حضوری با خبرنگار ایرنا کرد اما پس از دیدار حضوری، ارایه پاسخ را مشروط به انجام مکاتبه کتبی و کسب اجازه از مقام مافوق خود دانست.

بیشتر بخوانیم:

طرح خرید حمایتی زعفران در تربت‌حیدریه آغاز شد

هشدار کارشناسان نسبت به قیمت‌سازی حمایتی زعفران

رییس اداره تعاون روستایی تربت‌حیدریه نیز گفت: طرح زعفران کارت از سوی بخش خصوصی ارایه و با حمایت بانک تجارت رونمایی و اجرایی شده است و چون بنده از جزییات آن بی‌اطلاع هستم، در این خصوص اظهار نظری نمی‌کنم.

محمد رستمی در خصوص طرح خرید زعفران نیز گفت: طرح‌های خرید توافقی یا تضمینی محصولات کشاورزی، در زمره طرح‌های ملی است و اعتبارات آن را نیز دولت تعیین می کند و ما تنها مجری آن هستیم.

زعفران‌کارت به جای چک بانکی

مدیرعامل کارخانه نوآفرینی زنجیره ارزش زعفران و انبار سپرده کالایی بورس زعفران تربت‌حیدریه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه طرح آنقدر هم چیز خاصی ندارد، گفت: کشاورز زعفران را می‌آورد، سر قیمت و مدت با کشاورز توافق می‌شود و در نهایت به جای چک، زعفران کارت به کشاورز ارایه می شود که در موعد مقرر، بدون چون و چرا پول با ضمانت بانک تجارت قابل برداشت است.

مصطفوی در خصوص کارمزد دریافتی از سوی بانک تجارت نیز اظهار کرد: از آنجا که طرح در راستای حمایت از دسترنج کشاورزان است، کارمزد بانک جزو تعهدات ما به بانک بوده و مربوط به کشاورز نیست.

وی گفت: اینکه کشاورزی محصولش را به ما نفروخته و بتواند آنرا با قیمتی بالاتر در جای دیگری بفروشد،‌ مایه خوشحالی ماست اما دیگر نخواهد توانست از مزایای زعفران کارت بهره‌مند شود.

مصطفوی اظهار کرد: البته این طرح اکنون به صورت آزمایشی در تربت‌حیدریه اجرا می‌شود و کسی هم ادعای ملی بودن آنرا ندارد.

از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار، یعنی ۷۶ درصد آن به خراسان رضوی اختصاص دارد و منطقه تربت حیدریه با ۳۰ هزار هکتار کشتزار زعفران،‌ ۳۴ درصد از کشت و کار این محصول را در اختیار دارد.

زعفران، شاخص‌ترین محصول تولیدی شهرستان تربت حیدریه است که در ایران و جهان رتبه نخست را با تولید سالانه ۳۵ تن به خود اختصاص داده است.