سیدمحمدرضا هاشمی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خط ریل راهآهن در برخی مناطق استان سمنان به علت فرونشست زمین در خطر است و تامین آب پایدار به منظور جلوگیری از پیشروی فرونشست و جابهجایی ریل و رفع دغدغه در این زمینه نیازمند عزم ملی است.
وی تصریح کرد: برداشتهای بیرویه از چاههای آب و منابع زیرزمینی موجب فرونشست زمین و افزایش دغدغهمندی مسوولان استان است و تامین آب پایدار و کاهش برداشت آب از منابع زیرزمینی لازمه مقابله با این چالش محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، فرونشست زمین یک پدیده زیست محیطی، به معنی نشست تدریجی و یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین به دلیل کم شدن حجم آب در لایههای زیرین و در نتیجه پوک شدن خاک به واسطه استفاده بیش از حد از سفرههای آب زیرزمینی، نشات گرفته از نیاز روزافزون به منابع آبی و در نتیجه، از بین رفتن شناوری خاک و کمشدن تراکم مواد زیرسطحی، رخ میدهد.
استاندار سمنان اضافه کرد: اجازه حفر چاه به منظور تامین آب بر اساس نظر تیم نظارتی و کارشناسی انجام میشود.
هاشمی بیان کرد: تامین آب پایدار تنها برای جمعیت ساکن و شهروندان استان سمنان مطرح نیست، بلکه این استان سالانه میزبان بیش از ۱۵ میلیون زائر عبوری است که به شرط رانندگی با سرعت مطمئن، دست کم هشت ساعت از سفر برای رسیدن به مشهد مقدس یا مسیر برگشت را در استان سمنان میگذرانند که نیازمند خدمات مختلف هستند.
استاندار سمنان پیشتر نیز گفته بود: در گذشته با حفر ۴۰ تا ۵۰ متر امکان رسیدن به آب وجود داشت، اما اکنون بعد از ۲۳۰ متر حفاری در سمنان آب موجود نیست و از طرف دیگر، ۴۰ سانتیمتر تا نیم متر فرونشست در جنوب سمنان مشاهده میشود.
طبق گزارشها، میانگین بارندگی بلندمدت استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر در استان سمنان بالاتر از شاخص کشوری است و این موضوع نشان از بحران کمآبی در سمنان است.
۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آبهای سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق تامین میشود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین میکنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفره آبهای زیرزمینی دارد.
استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفهجویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کمآبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.