تهران- ایرنا- کارشناس ونزوئلایی معتقد است در میانه پیش‌بینی‌ها از کاهش نفت جهانی، آمریکا با بهره‌برداری از اختلاف ارضی میان ونزوئلا و گویان قصد دارد منطقه مورد مناقشه «اسِکیبو» (Esequibo) را به یک «نئوکلونی نفتی» تبدیل کند.سلطه نفتی، سیاسی و نظامی یکی از ویژگیهای «نئوکلونی نفتی» است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه تلویزیونی وی‌تی‌وی ونزوئلا (https://www.vtv.gob.ve/)، ولادیمیر آدریانزا (Vladimir Adrianza) استاد دانشگاه و محقق معتقد است: دولت آمریکا در تلاش است تا با ایجاد درگیری میان ونزوئلا و گویان بر سر منطقه اسکیبو، زمینه برای حضور نیروهای فرماندهی جنوبی برای به دست آوردن بزرگ‌ترین ذخایر نفت خام در جهان را فراهم کند.

این کارشناس در گفت‌وگوی تلویزیونی که از طریق این شبکه پخش شد، خاطر نشان کرد: با در نظر گرفتن میزان تولید فعلی نفت، یک روند کاهش نفت در اواسط قرن بیست‌ویکم قابل پیش‌بینی است و ایالات متحده کشوری است که بیشترین مصرف را دارد.

وی با اشاره به گزارش‌ها، داده‌های ماریون کینگ هابرت (Marion King Hubbert) زمین‌شناس آمریکایی گفت: برای ایالات متحده، بین ۲۰ تا ۳۰ سال برای مصرف نفت شیل خود و بازه زمانی مشابهی برای پایان مصرف نفت معمولی‌اش باقی مانده است.

آدریانزا در این راستا تاکید کرد که طرح اکسون موبیل و کمک فرضی به گویان در مناقشه علیه ونزوئلا «اتفاق تازه‌ای نیست، بلکه آمریکا به دنبال کنترل تمام ذخایر نفت خام دراین قاره است».

وی افزود: این نقطه کانونی واقعی در پشت پرده وضعیت اسکیبو است. ایالات متحده در نظم نوین جهانی معتقد است که ونزوئلا باید بخشی از قلمرو آن باشد که آمریکایی‌ها در قرن گذشته بر آن حکومت می‌کردند؛ ما یک نئوکلونی نفتی ایالات متحده بودیم و آن‌ها می‌خواهند که ما دوباره اینگونه باشیم.

بیش از یک قرن است که ونزوئلا و گویان مدعی حاکمیت اسکیبو هستند، منطقه‌ای به وسعت حدود ۱۶۰ هزار کیلومتر مربع که دارای ذخایر نفتی مهمی است. با این حال، این درگیری به دنبال فرآیند مناقصه یک جانبه گویان برای بلوک‌های نفتی در منطقه مورد مناقشه تشدید شده است.

تنش‌ها میان کاراکاس و جورج تاون به تازگی و پس از موافقت گویان با فعالیت شرکت آمریکایی اکسون موبیل در بلوک‌های نفت و گاز واقع در قلمرو دریایی اسکیبو افزایش یافت.

نیکلاس مادورو رئیس‌جمهوری ونزوئلا به تازگی از عرفان علی همتای گویانایی خود خواست که به فرماندهی آمریکا اجازه ندهد «کشورش را به پایگاه نظامی علیه ونزوئلا تبدیل کند» و او را به میز مذاکره برای حل‌وفصل دیپلماتیک مناقشه دعوت کرد.

ونزوئلا هرگز حاکمیت گویان بر منطقه نفت‌خیز اسکیبو را به رسمیت نشناخته است و اطمینان داده که این مناقشه باید در چارچوب توافق‌نامه ژنو ۱۹۶۶ حل‌وفصل شود.

در سال ۲۰۱۵، غول نفتی آمریکایی اکسون موبیل ذخایری بزرگ در بخش دریایی قلمرو مورد ادعا را کشف کرد و از آن زمان تاکنون، ۹ اکتشاف انجام داده است. بلوک نفتی Stabroek در سواحل اسکیبو که در سال ۲۰۱۵ کشف شد، دومین ذخایر بزرگ نفت در جهان محسوب می‌شود.

دلسی رودریگس معاون رئیس‌جمهوری ونزوئلا نیز هفته گذشته اعلام کرد دولت ایالات متحده از اختلاف ارضی که ونزوئلا و گویان برای بیش از یک قرن بر سر منطقه اسکیبو داشتند برای برنامه‌ریزی تجاوز به کاراکاس استفاده می‌کند.

وی تاکید کرد:ما اینکه فرماندهی جنوبی آمریکا چگونه آن منطقه جغرافیایی (اسکیبو) را سرزمینی با موقعیت عالی برای حمله به ونزوئلا در نظر گرفته است، نکوهش می‌کنیم. این یک تجاوز مسلحانه به کشور و علیه تمام آمریکای لاتین و کارائیب است و ما خواهان صلح هستیم.