محمد علی سلامی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، بیان داشت: در جریان برنامهریزی صورت گرفته برای کاشت این گیاهان در مزارع استان بذرهای اصلاح شده آنها با ژنتیک خالص به اندازه کافی و لازم تامین و در اختیار کشاورزان قرار گرفتهاست تا در نهایت شاهد تولید محصولاتی با کیفیت باشیم.
وی افزود: در همین رابطه امسال یک هزار هکتار از مزارع استان به زیر کشت تریتیکاله میرود، همچنین ۳۰۰ هکتار کاملینا در اراضی کشاورزی قم به صورت دیم کشت خواهد شد، در خصوص گلرنک نیز ۲۰ هکتار از زمینهای کشاورزی استان به کشت این گیاه اختصاص خواهد یافت و ما در مورد این گیاه بیشتر به دنبال آشنا ساختن کشاورزان قمی با مزایای کشت آن به خصوص در زمینهای زراعی کوچک هستیم.
وی ادامه داد: ما براساس راهبرد تغییر الگوی کشت استان، استفاده از گیاهان جدید را که با آبوهوای قم سازگاری بیشتری داشته و عملکرد مطلوبی دارند با جدیت دنبال میکنیم و ادامه این روند به طور حتم موجب تحول کشاورزی استان و ارتقا سطح کمی و کیفی تولید محصولات در سالهای آینده خواهد شد.
کاملینا یا (کتانکش) گیاهی است که طی چند سال اخیر، کشت آن بهعنوان یک دانه روغنی در سطح کشور آغاز شده و مقاومت بالایی نسبت به آفات رایج در دانههای روغنی مانند سوسک گردهخوار دارد و این گیاه به عنوان مهمترین منبع تامین کننده روغن با تامین اسید های چرب غیر اشباع شناخته شده است.
گیاه گلرنگ بومی ایران بوده و از قدیم الایام جهت رنگرزی و تزیین فطیر و به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفته است اما امروزه از دانه گلرنگ که شبیه گندم و به رنگ سفید است، روغن استخراج میشود که بسیار با ارزش است؛ روغن گلرنگ یکی از سالم ترین روغنهای نباتی به شمار میرود.
تریتیکاله غلهای جدید است که در نتیجه تلاقی ژنومهای گندم جنس Triticum و چاودار جنس Secale به وجود آمده و در این مورد گندم به جای گیاه مادر به کار گرفته شده و دانههای گرده از چاودار میباشد. گیاه "تریتیکاله" به دلیل مقاومت بیشتر در برابر آفات، بیماریها و سرما جایگزینی مناسبی برای جو است.
۱۰۴ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان قم وجود دارد، از این میزان به طور میانگین ۶۴ هزار هکتار به زیر کشت میرود که ۴۲ هزار هکتار آن مزرعه و ۲۲ هزار هکتار آن باغ است.
بیش از ۱۴ هزار بهرهبردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است؛ بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف قم را به خود اختصاص دادهاست.