علی هاشمی گازار روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: استان خراسان جنوبی ۲ گسل بزرگ به طول ۷۰۰ کیلومتر در وضعیت شمالی - جنوبی دارد که در امداد شرق و غرب لوت واقع شده است.
وی گفت: این گسلها در طول تاریخ جابهجایی ۶۰ تا ۷۰ کیلومتری داشتهاند و طی ۵۵ سال اخیر چهار زلزله بزرگ شامل زلزله سال ۱۳۴۷ خضری دشت بیاض، سال ۱۳۵۷ طبس، سال ۱۳۵۸ قاین و سال ۱۳۷۶ اردکول در محدوده خراسان جنوبی به وقوع پیوست.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با بیان اینکه این زلزلهها بیشترین رکورد را در کشور داشته است ادامه داد: بزرگترین شکستگی به طول ۱۲۵ کیلومتر در استان خراسان جنوبی و در اثر زلزله سال ۱۳۷۶ اردکول روی داد که در تاریخ ایران منحصر به فرد بوده و نمونه و مشابه آن در هیچ استان دیگری نیست.
وی گفت: وضعیت شبکه لرزه نگاری خراسان جنوبی در ۱۰ سال گذشته نشان میدهد که سالانه یک تا ۲ زلزله بالای پنج ریشتر در استان ثبت میشود، حدود ۱۰ زلزله چهار ریشتری و مابقی زیر چهار ریشتر است.
هاشمی گازار بیان کرد: براساس دادههای موجود وقوع زلزله بالای هفت ریشتر در استان محتمل است اما تاریخ آن قابل پیش بینی نیست لذا امیدواریم تا زمان وقوع چنین زلزلهای مقاوم سازی ساختمانها با جدیت دنبال شود تا تخریبی نداشته باشیم.
گسل افغانستان و گسلهای خراسان جنوبی به هم وصل نیستند
وی با اشاره به زلزله ۶.۳ ریشتری ۱۵ مهر ماه در ولایت هرات افغانستان که در استانهای شرقی ایران هم احساس شد، گفت: گسل افغانستان و گسلهای خراسان جنوبی به هم وصل نیستند و با هم ارتباطی ندارند.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند افزود: روال عادی این است که گسلها تحت تاثیر نخواهند بود اما سال گذشته که زلزله ترکیه به وقوع پیوست این پیش بینی را انجام دادیم که در ۱۰ سال آینده زلزله بزرگی در افغانستان روی دهد چون گسل ترکیه و افغانستان با هم در ارتباط هستند.
وی گفت: با این حال هر لحظه باید برای وقوع زلزله آمادگی داشته باشیم و هشدارهای لازم به آموزش و پرورش، مدیریت بحران و دیگر دستگاههای استان داده شده که از زلزله افغانستان به عنوان یک مانور واقعی برای خراسان جنوبی بهره ببرند.
هاشمی گازار ادامه داد: پس لرزههای افغانستان تا ماه آینده ادامه دارد و خراسان جنوبی هم این لرزشها را به طور مرتب احساس خواهد کرد لذا از این فرصت باید نواقص موجود را در زمینه امداد یا ایستگاههای لرزه نگاری رفع کنیم.
ثبت ۳۵۰ زمین لرزه در ۶ ماه اول امسال
وی گفت: ۶ ماه نخست امسال ۳۵۰ زمین لرزه در استان خراسان جنوبی به ثبت رسید که بالاترین آن حدود ۴.۵ ریشتر حوالی جنوب دیهوک بود.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند گفت: استان خراسان جنوبی ۱۴ ایستگاه لرزه نگاری دارد که از این تعداد سه ایستگاه نیازمند بهروز رسانی است و حدود ۶۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی شرایط پوشش ایستگاهی در خراسان جنوبی را مطلوب عنوان کرد و افزود: بین سایر استانها وضعیت مساعدی داریم اما برای ۲ نقطه از جمله محدوده درح و جنوب دیهوک نیاز به احداث ایستگاه جدید است تا بتوان سطح پوشش استان را افزایش داد.
هاشمی با تاکید بر اینکه شبکه لرزه نگاری باید در اعتبارات استان دیده شود گفت: مدیریت بحران استانداری ارتباط خوبی با شبکه لرزه نگاری دارد اما اعتبار اساسی برای بهروز رسانی سه ایستگاه نیاز است.
وی ادامه داد: در حوزه نرم افزاری هم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران برای بهروز رسانی سه ایستگاه استان همکاری میکند تا بتوانیم پوشش خوبی داشته باشیم.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند گفت: پراکندگی ایستگاههای لرزه نگاری در استان مطلوب است و همه مراکز شهرستانها را پوشش میدهد، بهروزترین تجهیزات در ایستگاههای خراسان جنوبی نصب شده و امیدواریم با حمایتهای استانی و ملی رتبه اول کشور در زمینه تجهیزات و ایستگاهها را کسب کنیم.
وی با بیان اینکه زلزله بلا نیست افزود: زلزله یکی از نعمتهای خداوند و روند کاملا عادی از تکامل پوسته زمین است، ما باید آمادگی لازم را داشته باشیم که در محیط زندگی مقابل این پیامدهای طبیعی از خود محافظت کنیم.