کرمان- ایرنا - رییس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به ضرورت فرهنگسازی در حوزه فرش کرمان، گفت: باید دوباره این فرش را احیا کنیم زیرا این مهم با ابزارهای سنتی امکان‌پذیر نیست و باید خلاقیت و نوآوری در ارائه و بازاریابی فرش کرمان وجود داشته باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، فرحناز رافع روز چهارشنبه در کمیته فرش دستباف استان کرمان با اشاره به اینکه خاستگاه فرش دستباف ایران، فرش کرمان است، افزود: در گذشته فرش کرمان دارای جایگاه ویژه بوده اما اکنون در استان کرمان تنها فرش شهر راور حرف اول را می‌زند.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته جشنواره فرش؛ خلاقیت و نوآوری به کمک وزارت علوم و پارک های علم و فناوری در تمام استان‌ها به جز کرمان برگزار شده بود، تصریح کرد: امسال این جشنواره با رویکرد استفاده از از ابزارهای نوین و خلاق در بازاریابی فرش در این استان برگزار شود.

رییس مرکز ملی فرش ایران با تاکید بر ضرورت آموزش به علاقمندان در زمینه بازاریابی فرش برای سطح ملی و بین‌المللی، خاطرنشان کرد: فرش دستباف کرمان با تبلیغات خوب به راحتی در سطح کشور و بازار داخلی قابل فروش است.

وی با اشاره به اینکه در زنجیره ارزش محصول فرش، فروش یا همان انتهای زنجیره بسیار مهم است، تاکید کرد: اگر فروش فرش دستباف خوب باشد مشکل تولید و مواد اولیه نیز به دنبال این فروش خوب حل می‌شود.

رافع، خبر ورود تولیدکننده‌ها و سرمایه‌گذاران جدید در عرصه فرش دستباف کرمان و وعده ایجاد سه هزار شغل جدید در این صنعت استان را داد و گفت: این میزان اشتغال در قالب کارگاه‌های متمرکز در استان ایجاد خواهد شد و به کمک این تولیدکنندگان ذائقه مردم در حوزه فرش را تغییر خواهیم داد.

وی با گلایه از عدم توجه به مشاهیر حوزه فرش استان کرمان از بخش خصوصی خواست نسبت به تجلیل این بخش همکاری لازم را داشته باشند.

رییس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به ایجاد ۱۹ کارگزاری تخصصی فرش در سطح کشور از عدم حضور و تمایل کرمان برای ایجاد این کارگزاری در استان گلایه کرد و افزود: در آینده نه چندان دور فرش‌های دستباف برای صادارت قطعا باید شناسه کالا داشته باشد که در این زمینه در استان کرمان حتی یک تولیدکننده فرش این شناسه را تاکنون دریافت نکرده است.

وی با گلایه از حضور کم رنگ کرمان در ستاد راهبری فرش دستباف کشور، گفت: حضور کرمانی‌ها در این ستاد مستمر نبوده و درخواست می شود ارتباطتان را با مرکز ملی فرش تقویت کنید.

رافع به ضرورت مطالبه‌گری فعالان حوزه صنعت فرش دستباف کرمان در حوزه دریافت تسهیلات نیز اشاره کرد و افزود: به دنبال ثبت جهانی فرش‌های ثبت ملی شده شهربابک و راور هستیم.

وی با تاکید براینکه امکان راه‌اندازی مرکز تخصصی فرش در استان کرمان وجود دارد، بیان کرد: با حمایت بخش خصوصی این مرکز تخصصی در استان کرمان می‌تواند ایجاد شود و فرش‌های استانهای اصفهان، چهار محال و بختیاری و فارس را نیز پوشش دهد.

رییس مرکز ملی فرش ایران با تاکید بر اجرای بیش‌ از ۱۰ طرح پژوهشی در حوزه فرش استان کرمان، خاطرنشان کرد: طرح بیمه قالیبافان سال ۸۸ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در دولت قبل توجه به آن کم رنگ شد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیمه قالیبافان به صورت جدی در حال پیگیری است، بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه نقش مرکز ملی فرش در انجام فعالیت های متعدد در ارتباط با این صنعت بسیار پُررنگ دیده شده است.

رافع گفت: در این دولت حذف مالیات بر ارزش افزوده مواد اولیه و تداوم معافیت مالیاتی برای تولید فرش داشتیم که کار بسیار بزرگی بود.

وی خاطرنشان کرد: طبق تحقیقات بین‌المللی در حوزه ضرب المثل ‌ها به نام قالی کرمان و صفت ویژه آن (ماندگاری) اشاره شده است.

فرش کرمان دچار چالش است

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه صنعت فرش کرمان دارای قدمت طولانی و برندی جهانی است، بیان کرد: فرش کرمان این روزها دچار چالش است که باید در قالب کارگروه‌ها و جلسات متعدد برای این چالش‌ها راه‌حل‌هایی بیابیم.

مهدی حسینی نژاد با اشاره به اینکه به دنبال این هستیم مرکز واحدی برای مدیریت کردن حوزه فرش استان کرمان داشته باشیم، بیان کرد: موزه فرش کرمان یکی از محورهای اصلی برای زنده کردن فرش استان است.

وی با اشاره به اینکه در استان کرمان حدود ۷۰ هزار نفر بافنده داریم که ۵۰ هزار نفر کارت بافندگی دارند، تصریح کرد: ۱۸ هزار نفر از این بافندگان تحت پوشش بیمه های تامین اجتماعی، روستایی و عشایری هستند.

ضرورت آسیب‌شناسی حوزه فرش کرمان

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه علی رغم تلاش ها مسائل فرش در استان کرمان هنوز به قوت خود باقی است، افزود: پیشنهاد می شود آسیب شناسی در حوزه فرش انجام و مشکلات این حوزه برطرف شود.

سید مهدی طبیب زاده با تاکید بر اینکه عمده مسائل و مشکلات حوزه فرش کرمان در حوزه بافندگان است، گفت: تعهدات مربوط به بافندگان انجام نشده در حالی که فرش یکی از صادرات اصلی کرمان است و اولویت تامین ارزی این استان به شمار می‌رود.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته با پیگیری‌های متعدد فرش صنایع دستی کرمان از پیمان سپاری ارزی معاف شد، بیان کرد: در کل کشور صنعت فرش آسیب دیده اما آسیب فرش کرمان بیش از کل کشور است.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با تاکید بر اینکه خاستگاه فرش کشور در کرمان بوده است گفت: به همین دلیل احیای فرش کرمان توجه ویژه می‌خواهد که این مهم نیاز به فناوری و روش‌های نو دارد.

کرمان به عنوان خاستگاه فرش وضعیت خوبی ندارد

محمدرضا بهرامی رییس کمیسیون گردشگری، فرش و صنایع دستی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه کرمان به عنوان خاستگاه فرش وضعیت خوبی ندارد و بافندگان و صادرکنندگان مورد حمایت واقع نشده اند، افزود: در این راستا پیشنهاد می شود در شرکت فرش نمایشگاهی برای ارائه نقش‌ها و طرح های کرمان در نظر گرفته شود.

۱۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی صنایع دستی استان کرمان هستند

مدیرکل تامین اجتماعی استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه ۱۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی صنایع دستی استان هستند، بیان کرد: از این تعداد ۲ هزار و ۵۰۰ نفر مربوط به شهرستان سیرجان هستند.

فرش کرمان مهر اصالت بین‌المللی فرش را داراست

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه بخشی از میراث ماندگار این استان در حوزه فرش است، گفت: کرمان شهر ملی صنایع دستی است و ما مهر اصالت بین المللی فرش داریم.

سعید شاهرخی ادامه داد: شهر راور به عنوان شهر فرش دستبافت ثبت شده است و به دنبال این هستیم که موارد ثبت ملی شده به ثبت جهانی تغییر پیدا کنند.