منصور ساریخانی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شرکت کنندگان در این دوره از رقابتها از ۱۵ استان کشور حضور خواهند داشت و مسابقات ضمن مشخص شدن نفرات برتر، به صورت تیمی نیز امتیازبندی خواهد شد.
رییس انجمن گورش کشور گفت: همچنین رقابتهای گورش قهرمانی کشور در رده سنی بزرگسالان ۲۶ مهر در بندرترکمن برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: با توجه به مدت زمان ثبتنام تیمها و نفرات شرکت کننده در رقابتهای گورش قهرمانی کشور، انتخابی تیم ملی، هنوز تعداد نفرات شرکت کننده در این مسابقات مشخص نیست.
مردم ترکمن بر اهمیت کشتی سنتی «گورش» به عنوان جزئی از هویت ترکمن که برگرفته از آداب و سنن و رسوم فرهنگ منحصر به فرد مردم ترکمن است، تاکید دارند.
آنان «گورش» را به عنوان نماد رادمردی، ایثارگری احترام به سایر و تحکیم روابط با سایر ملل و حسن وطن دوستی و حسن همجواری تلقی میکنند.
یکی از مراسمهای قدیمی در بین ترکمنها برگزاری مسابقات کشتی ترکمنی (کشتی با شال) است که در پایان مراسم عروسی در یک محوطه باز در حیاط صاحب جشن با حضور پهلوانان ترکمن برگزار میشود.
در این مراسم جمعیت به صورت دایره وار نشسته و میایستند و کشتی گیران در داخل دو سوی این فضای دایره وار روبروی هم مینشینند و داوران نیز که از کشتی گیرا پیشکسوت هستند، در نقاط مختلف فضای مسابقه قرار میگیرند.
بازیهای بومی محلی و سنتی برخاسته از فرهنگ و باورهای فرهنگی هر منطقه است و موجب ایجاد صلح و دوستی میشود که که کشتی سنتی گورش، آئینها وموسیقیهای سنتی میتواند نمادی برای معرفی فرهنگ یک منطقه باشد.
در این رقابتها، وزن شرکتکنندگان یا زمان بازی محاسبه نمیشود و ۲ ورزشکار مسابقه را به صورت نامحدود ادامه میدهند تا نتیجه نهایی اعلام شود.
فضای این رقابت محدود نیست و کشتی گیر مجاز است حریفش را تا شعاعهای دوردست هم ببرد.
در این مسابقات کشتی گیران شال به دور کمر خود میبندند.
براساس مقررات، هنگامی که داور شال را به دور کمر کشتی گیران میبندد و دست هر یک را در شال دیگری قرار میدهد، ۲ کشتی گیر مسابقه را شروع میکنند.
«چپه گوترمه»،«سوروشمه»،«یان باشا آلما»،«قاقمه»،«چوپان سالمه»،«ساغا گوترمه» از مشهورترین فنون در کشتی ترکمنی میباشد.
در این رقابتها علاوه بر ۲ داور، ۲ کمک داور هم بر نحوه بستن صحیح شالها نظارت میکنند و سپس داور دستش را به پشت کشتی گیران میزند و مسابقه آغاز میشود.
مهمترین نکته در این کشتی آن است که اگر دست، زانو یا هرجای دیگری از بدن کشتی گیر بجز کف دستش به زمین بخورد بازنده اعلام میشود و داور دست کشتی گیر رقیب را به نشانه پیروزی بالا میبرد.
در کشتی سنتی ترکمنها مچها و پاهای قوی نقش مهمی در پیروزی کشتی گیر دارند. خیلی کم پیش میآید که نتیجه مسابقه مساوی به اتمام برسد.
اگر شانهها یا پهلوهای ۲ قهرمان همزمان به زمین بخورد مسابقه مساوی تمام میشود و دست هر ۲ کشتیگیر به نشانه پیروزی بالا میرود و جایزه بین هر ۲ نفر تقسیم میشود. داوران با اکثریت آرای کشتی گیران انتخاب میشوند.