به گزارش ایرنا، شورای گسترش آموزش عالی در جلسه شماره ۹۷ سال ۱۳۵۳ تأسیس مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری را در رشتههای مدیریت کشاورزی و دامپروری (مقطع کارشناسی) در شهر زنجان تصویب کرد.
به دنبال آن در ۱۴ اسفندماه سال ۱۳۵۳ اولین جلسه هیأت امنای مدرسه عالی زنجان تشکیل و مقرر شد که از اول مهرماه سال ۱۳۵۴ فعالیت آموزشی این مدرسه با پذیرش ۷۲ دانشجو از طریق آزمون سراسری در دو رشته مدیریت کشاورزی و مدیریت دامپروری آغاز شود.
بدین ترتیب کار آموزشی دانشگاه زنجان (مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری) رسماً از سال ۱۳۵۴ آغاز شد.
در آذرماه همان سال با تصویب هیأت دولت، زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار برای انجام فعالیتهای آموزشی و کارهای عمرانی از طریق سرجنگلداری وقت استان در اختیار دانشگاه قرار گرفت.
مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری زنجان در اسفندماه سال ۱۳۵۵ از سوی شورای گسترش آموزش عالی به دانشکده کشاورزی زنجان با ۲ رشته کشاورزی و دامپروری در مقطع کارشناسی، تغییر نام پیدا کرد.
بنا بر مصوبه ستاد انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۶۱ در چارچوب تغییر نظام آموزش عالی کشاورزی، دانشکده کشاورزی زنجان به آموزشکده کشاورزی زنجان تبدیل شد؛ ولی براثر تلاش عدهای از مسئولین استان و دانشگاهیان و با توجه به وجود امکانات خوب در استان، موضوع تغییر نام آن مجدداً در جلسه شورای بازگشایی وزارت فرهنگ و آموزش عالی سابق مطرح و به دانشکده کشاورزی زنجان تغییر نام پیدا کرد.
با توجه به موافقت شورای گسترش آموزش عالی مبنی بر پذیرش دانشجو در آموزشکده فنی زنجان، شورای مذکور با تبدیل دانشکده کشاورزی زنجان به مجتمع آموزش عالی زنجان (شامل آموزشکده فنی و دانشکده کشاورزی) در سال ۶۶ نیز موافقت کرد.
همچنین با تأسیس دانشکده علوم در سال ۱۳۶۹ و دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۳۷۰، سرانجام در سال ۱۳۷۰ با تغییر نام مجتمع آموزش عالی زنجان به دانشگاه زنجان از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت موافقت شد.
از اهداف فعالیت این دانشگاه پرورش استعدادها از طریق آموزش و پژوهشهای علمی به منظور تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور و ایجاد امکانات پژوهشی به منظور افزایش توان علمی در زمینه علوم مختلف است.
از جمله وظایف این دانشگاه آموزش دانشجویان در رشتههای مختلف، برقراری روابط دانشگاهی با دانشگاههای داخل یا خارج از کشور از طریق انعقاد قراردادهای فرهنگی و دانشگاهی، برگزاری همایشها و کنفرانسهای علمی و آموزشی و ترجمه و تألیف کتب و نشریات در زمینههای مختلف علمی است.
جلال بازرگان رئیس دانشگاه زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا فعالیتهای این دانشگاه را تشریح کرد.
ایرنا. درباره تعداد دانشجویان دانشگاه در مقاطع مختلف توضیح دهید؟
بازرگان: در حال حاضر ۱۰ هزار دانشجو در دانشگاه زنجان شامل پنج هزار و ۵۰۰ نفر در رده کارشناسی و بقیه در سطح تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیل هستند.
دانشجویان دانشگاه زنجان در چهار دانشکده کشاورزی، علوم پایه، علوم مهندسی و علوم انسانی در ۴۰ رشته آموزشی تحصیل میکنند.
ایرنا. هر سال چه تعداد دانشجو در این دانشگاه پذیرفته میشود؟
سالانه ۲ هزار و ۱۰۰ دانشجو وارد دانشگاه شده و به همین تعداد نیز فارغ التحصیل میشوند.
البته تعداد کمی از دانشجویان نیز در رده شبانه مشغول به تحصیل هستند که امسال تعداد آنها ۹۰۰ نفر است.
هزینه دریافتی از این دانشجویان بسیار ناچیز بوده و به همین دلیل، تحصیل این دانشجویان برای دانشگاه زیان ده است.
ایرنا. چه تعداد دانشجویان دختر و پسر در دانشگاه مشغول به تحصیل هستند؟
بیش از ۵۰ درصد دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه زنجان دختر هستند و خوشبختانه کیفیت ارائه خدمات به آنها بالاست و همه دانشجویان متقاضی خوابگاه در داخل مجموعه خوابگاهی مستقر هستند.
در حال حاضر تعداد دانشجویان خوابگاهی در دانشگاه چهار هزار و ۳۰۰ نفر است و اکثر خوابگاهها بازسازی شده و حتی یک خوابگاهی که دست پیمانکار بود هم توسط دانشگاه خریداری شده است.
ایرنا. درباره دانشجویان بورسیه تحصیلی توضیح دهید؟
در حال حاضر ۶۴ دانشجوی بورسیه صنعتی در دانشگاه زنجان مشغول به تحصیل هستند البته این طرح از امسال کلید خورده است.
یعنی امسال شرکت های ایران ترانسفو، توسعه صنایع ریلی ایرانیان (ایریکو)، شرکت سرمایه گذاری توسعه صنایع لاستیک، صنایع برق سیم و کابل نور، یاشیل قطره و گل های دشت آندیا در استان زنجان متقاضی جذب دانشجوی بورسیه در قالب طرح بورسیه صنعتی شدند و دانشگاه نیز در انجام مصاحبه این دانشجویان همکاری لازم را انجام داد.
ایرنا. چه تعداد دانشجوی دکترا در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند؟
امسال ۹۰۰ دانشجوی دکترا در دانشگاه زنجان مشغول به تحصیل هستند.
ایرنا. تعداد اعضای هیات علمی دانشگاه چند نفر است؟
در حال حاضر ۴۱۵ نفر از اساتید هیات علمی در دانشگاه زنجان مشغول به کارند و جذب سالانه هیات علمی فقط پنج یا ۶ نفر است.
چون جذب هیأت علمی بر اساس نیازهای دانشگاه صورت میگیرد و این جذب با تصمیم هیأت عامل دانشگاه که یکی از این اعضا خود استاندار زنجان است انجام میشود.
ایرنا. امسال رشته جدیدی به تعداد رشتههای دانشگاه اضافه شده است؟
خیر، امسال رشته جدیدی اضافه نشده است و برخی از رشتهها به علت نبودن متقاضی حذف شد.
در واقع روال معمول این است که رشتههایی که دانش آموخته دارد و بازار کار ندارد متقاضی هم ندارد؛ پس مجبور به حذف آنها هستیم.
ایرنا. در حوزه رفاه دانشجویی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
برای خدمت رسانی بهتر به دانشجویان علاوه بر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی از شهرداری هم پنج دستگاه اتوبوس تازه اجاره شده است که کار حمل و نقل دانشجویان را انجام میدهند.
ایرنا. آیا ورود خودروهای شخصی به دانشگاه ممنوع است؟
فعلا ورود خودروهای شخصی ممنوع نیست؛ چون هنوز پارکینگ ساخته نشده است، ولی سرعت گیرهایی در دانشگاه داریم که به صورت جدی در کاهش حوادث رانندگی تاثیرگذار است.
ایرنا. در ارتباط با طرحهای پژوهشی در دانشگاه چه اقدامی صورت گرفته است؟
متاسفانه طرحهای دولتی زیاد نیست و دانشگاه در این رابطه بیشتر با بخش خصوصی فعالیت دارد؛ بیان این موضوع واقعیت تلخی است، ولی متاسفانه صنعت دانشگاه را خیلی قبول ندارد.
دانشگاهها مکانهایی هستند که باسوادترین و تواناترین افراد جامعه را میتوان در آنجا یافت، از سوی دیگر صنایع، چرخ اقتصاد و سازندگی را میچرخانند و ریشه پیشرفت کشورهای توسعهیافته، ارتباط دو نهاد دانشگاه و صنعت بوده است.
دانشگاه بهعنوان محلی برای تولید اندیشه و صنعت بهعنوان محلی برای ساختوساز و تولید محصول است اما در ایران چنین اتفاقی نیفتاده و ارتباط چندانی بین دانشگاه و صنعت وجود ندارد.