مشهد-ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کاهش منابع آبی در خراسان رضوی و کشور اکنون یک چالش جدی است، درحالیکه باید مدیریت بحران آب به صورت یک «سیستم» نگریسته شود.

علیرضا پویا روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: کاهش منابع آبی و بحران کم آبی در خراسان رضوی و کشور اکنون یک چالش جدی است، تدابیر اتخاذ شده در این زمینه تاکنون مقطعی و تسکین‌دهنده بوده است.

وی بیان کرد: بحران آب یک مسائل سیستمی مهم است، تأمین آب و آب‌رسانی به مناطق مختلف کشور، دارای سیستم‌های پیچیده‌ای است و با توجه به داشتن ذینفعان وتصمیم‌گیران گوناگون به موضوعی جدی تبدیل شده است که باید به صورت سیستمی مدیریت و تحلیل شود.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در طول سالیان گذشته، تصمیم‌های گوناگونی گرفته شده است و بیشتر این اقدام ها، مقطعی و شبیه قرص مسکن است و مشکل را فقط تا مدت کوتاهی برطرف کرده است؛ ولی برخی از آنها سبب ایجاد مشکلات در قسمت‌های دیگر شده است.

وی در خصوص انتقال آب از یک منطقه به منطقه دیگر گفت: سیاستمداران درباره مدیریت و کاهش مصرف آب تصمیم‌هایی می‌گیرند و این در حالی است که از سوی دیگر کشاورزان برای آبیاری زمین های خود از روش آبیاری پرفشار استفاده می‌کنند و به سمت توسعه زمین‌های کشاورزی خود پیش می‌روند و عملاً کاهشی در آب مصرفی اتفاق نمی‌افتد.

پویا ادامه داد: بدون شک تفکر و مهارت‌های سیستمی کمک بزرگی به تصمیم های بلندمدت و پایدار در این زمینه می کند و موجب می‌شود تا مشکلات زیست ‌محیطی در این خصوص کمتر رخ دهد.

استاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، سیستمی است که از سیستم‌های مختلفی تشکیل شده است. افزود: عدم توجه به اصول و قوانین سیستم‌ها، سبب مشکلاتی می‌شود که هزینه‌های بالا و اثرات جانبی بسیاری داشته است، درک این سیستم‌ها و تصمیم‌گیری مناسب در درون آن‌ها، نیازمند مهارت‌ها و نوعی تفکر است که آن‌را با تفکر سیستمی می‌شناسیم.

وی با اشاره به برگزاری سومین کنفرانس بین‌المللی تفکر سیستمی با همکاری گروه پژوهشی تفکر سیستمی دانشگاه فردوسی مشهد در روزهای ۲۴ و ۲۵ آبان‌ماه اظهار کرد: در این کنفرانس پژوهشگران آخرین دستاوردهای خود را به اشتراک می گذارند تا کارشناسان و مدیران سازمان‌ها، بتوانند مهارت‌های سیستمی را در خود تقویت کنند.

پویا گفت: مفاهیم و ابزارهای تفکر سیستمی، پویایی‌شناسی سیستم‌ها ، سیستم‌های اطلاعات مدیریت، مهندسی سیستم‌ها، مدیریت عملیات و زنجیره تامین، مدیریت استراتژیک، منابع انسانی و رفتار سازمانی، اقتصاد و سیستم‌های مالی و بازرگانی، مدیریت شهری و سیاست‌گذاری عمومی، مدیریت سلامت و سیستم‌های خدمات درمانی، مدیریت انرژی، منابع طبیعی و محیط زیستی، جامعه‌شناسی، علوم اجتماعی و علوم تربیتی و بهره‌وری سازمانی و هوش مصنوعی از جمله محورهای نفراس تفکر سیستمی است.