به گزارش روز شنبه استانداری خراسان رضوی، ابوالفضل چمندی با اشاره به برخی توافقات انجام شده در سفر اخیر استاندار خراسان رضوی به کشور افغانستان افزود: ذخایر سرب، لیتیوم و سنگ آهن در کشور افغانستان بسیار زیاد است و خوشبختانه در مزایدههایی که دولت افغانستان برای سنگآهن گذاشته است شرکتهای ایرانی با همکاری شرکای افغانستانی، بیشترین برنده این مزایدهها بودهاند.
وی اضافه کرد: در نشست با وزیر اقتصاد افغانستان تاکید بر هوشمندسازی مرز و ایجاد بانک مشترک برای مبادلات و تجارت روانتر میان ۲ کشور مطرح شد و وزیر اقتصاد افغانستان در این زمینه قول مساعد داد. همچنین برای این که زمینه سرمایهگذاریهای مشترک در افغانستان به خصوص در مواد حیاتی مثل معدن و بخش کشاورزی فراهم شود، ارائه ضمانت از سوی افغانستان به سرمایهگذاران ایرانی در این زمینه مورد تاکید ما قرار گرفت.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اهمیت صادرات داروهای ایرانی به افغانستان اظهار کرد: با معاون وزیر صحّه افغانستان پیرامون صادرات داروهای ایرانی به افغانستان نشستی برگزار شد و تاکید بر این بود که باید موانع صادرات برداشته شود. همچنین موضوع تولید مشترک، صادرات تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت نیز در این نشست مورد بحث و تبادل نظر گرفت.
چمندی افزود: تخمین زده میشود که بیماران افغانستانی یک میلیارد دلار در کشورهایی مثل پاکستان و هند برای درمان هزینه می کنند و سهم ایران از این موضوع کم است و باید این رقم ارتقا پیدا کند و در این راستا طرف افغانستانی برای معالجه بیماران این کشور در ایران موافقت خود را اعلام کرد.
وی به حوزه کشاورزی اشاره و اظهار کرد: در نشست با وزیر زراعت و مالداری افغانستان پیرامون کشت قراردادی محصولاتی مثل چغندر، جو، ذرت و صیفیجات که مورد نیاز ایران است بحث و تبادل نظر شد و بنا شد تراز تجاری خود را با افغانستان در این زمینه متناسب کنیم زیرا در این زمینه ۲ میلیارد دلار صادرات و ۲۰ میلیون دلار واردات داریم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت: موضوع واردات گوشت از کشور افغانستان تحت قرنطینههای اختصاصی دامپزشکی ایران با توجه استفاده از ظرفیت نزدیکی با مرز کشور افغانستان نیز مورد بررسی قرار گرفت.
چمندی با اشاره به ایجاد کنسرسیوم ایرانی برای بهرهبرداری از ریل راه آهن افزود: در نشست با حضور رییس اداره ملی راهآهن افغانستان و دیگر وزرای آن کشور به اتفاق هیات ایرانی به سرپرستی استاندار خراسان رضوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران و نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان قرارداد آن که بسیار راهبردی است به امضا رسید.
او به موضوع ترانزیت و تجارت در دیدار با وزیر تجارت افغانستان اشاره و اضافه کرد: استفاده از مسیر ترانزیتی حمل و نقل زمینی دوغارون به صورت ۲۴ ساعته شدن مرز و همچنین اتصال کشور افغانستان به بندر چابهار مطرح شد. همچنین تقویت ظرفیت خراسان رضوی در کریدورهای شمال، جنوب، شرق و غرب نیز مورد تاکید دو طرف قرار گرفت.
چمندی اظهار کرد: وزیر تجارت کشور افغانستان موافق بود تا منطقه آزاد در مرز دوغارون با خاک آن کشور ایجاد شود تا ضمن ایجاد تولیدات مشترک امکان بهره برداری از ظرفیتهای ۲ کشور فراهم شود. همچنین موضوع صادرات برق، زیرساختهای برق و انرژی مورد تاکید طرفین بود.
هیات تجاری و اقتصادی استان خراسان رضوی به سرپرستی نظری، استاندار خراسان رضوی به منظور افزایش تعاملات اقتصادی با کشور افغانستان هفته گذشته به این کشور اعزام شدند که ٨٠ درصد آنان، فعالان اقتصادی بخش خصوصی از جمله در حوزه های دارو، پزشکی، تجهیزات پزشکی، برق و الکترونیک، کشاورزی و زراعت و ترانزیت بودند.