ساری- ایرنا- چهره‌های فاخر علمی کشور بعد از برگزاری همایش "بابل، شهر دارالمومنین" ضمن ابراز رضایتمندی از حل مشکل ۲۰ ساله موزه بابل و ماندگاری این ظرفیت در شهرستان بر این باورند، موزه با جذب گردشگر می تواند ضمن هویت بخشی و درآمد مطلوبی برای منطقه، رنسانس گردشگری در مازندران ایجاد کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بابلی‌ها با برگزاری همایش ملی "بابل، شهر دارالمومنین" که در راستای هویت بخشی برای نسل جوان انجام شد، از نگاه متخصصان ثمره قابل توجهی داشت و برخی از نخبگان و صاحب نظران برجسته در این همایش ضمن ابراز خرسندی، خواستار تداوم این آیین شدند و همچنین نقش موزه بابل را در توسعه و جذب درآمد فرهنگی و پایدار برای شهر بابل بسیار ارزشمند توصیف کردند.

این چهره های علمی بر این باورند در زمان حاضر بسیاری از کشورهای دنیا که به لحاظ اقتصادی از جایگاه مطلوبی در جهان برخوردار هستند با درک درست از اهمیت و آینده مطلوب گردشگر و درآمدزایی در این بخش به سرعت در حال سرمایه گذاری زیرساختی هستند.

آنان می گویند برخی از کشورهای عربی منطقه مانند عربستان هم که درآمدهای بالایی از محل فروش نفت دارند، سرمایه گذاری در حوزه فرهنگی و گردشگری را با جدیت آغاز کردند.

چهره‌های دانشگاهی با معرفی برخی از کشورهای جهان مانند چین که در حوزه گردشگری درآمدهای سرشار ارزی کسب می‌کنند، خواستار توجه بیشتر کشورمان در این حوزه شدند و معتقدند با توجه به پیشینه تمدنی و تاریخی ایران که در جای جای این دیار گسترش دارد، ضمن هویت بخشی برای نسل جوان، این مهم زمینه جذب گردشگر و درآمدهای زیاد را فراهم می کند.

موزه بابل هم که به عنوان اولین موزه مازندران فعالیت خود را آغاز کرد بعد از پایان کشمکش ۲۰ ساله دعوای حقوقی بین اوقاف بابل و میراث فرهنگی که در نهایت با ورود وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با انعقاد قرارداد جدید ساختمان موزه از خطر تخلیه رهایی یافت، به باور کارشناسان دیگر زمان رنسانس گردشگری آن فرا رسیده و در جذب گردشگر برای مازندران تاثیر شایانی دارد.

جهان اهمیت موزه را دریافت

حسن فاضلی نشلی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و یکی از چهره‌های ممتاز باستان شناسی کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان داشت: یکی از پاک‌ترین درآمدها برای یک کشور در حوزه گردشگری، موزه‌ها و پارک موزه ها هستند.

وی اضافه کرد: شخصی که برای بازدید از یک موزه‌ در هر کجای جهان حضور می یابد تنها دغدغه‌اش درک درست از آثار تاریخی و بررسی علمی آن است.

این باستان شناس بابلی با بیان اینکه نقش موزه‌ها و آثار باستانی در حفظ وحدت ملی کشور موثر است، بیان داشت: در برخی از شهرهای کوچک چین که حضور یافتم با چشمان خودم درآمدهای سرشار ارزی آنها را شاهد بودم.

وی با بیان اینکه به عنوان نمونه کشور چین در حال سرمایه‌گذاری سنگینی در حوزه پارک موزه‌ها است، گفت: در برخی از سایت‌ها تا ۷۵ هکتار زمین را در اختیار این پارک موزه ها قرار دادند و اجازه ساخت و ساز را هم در این محدوده نمی دهند.

این چهره فاخر دانشگاهی کشور با بیان این مطلب که موزه‌ها در یک شهر هویت بخش هستند، اظهار داشت: آن چیزی که برای جوانان ما یک ضرورت اساسی است کسب هویت بوده که موزه‌ها در این امر نقش بی‌نظیری دارند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: بسیاری از کشورهای منطقه هم مانند عربستان باوجود درآمدهای سرشار دلاری که از طریق فروش نفت جذب می‌کنند به این نتیجه رسیدند که آینده اقتصاد کشورشان در بخش گردشگری حاصل می‌شود و در این حوزه در حال سرمایه‌گذاری هستند.

این چهره دانشگاهی برگزاری همایش دارالمومنین را که برای هویت بخشی نسل جوان در بابل برگزار شد را مفید ارزیابی کرد و بیان داشت: همه باید تلاش کنیم تا ارزش موزه ها و آثار تاریخی برای افکار عمومی تشریح شود.

ریشه پنج هزار ساله بابل در عمق تاریخ

عضو هیات علمی دانشگاه تهران و باستان شناس گفت: براساس آخرین تحقیقات باستان شناسی در محوطه باستانی 'بزرودپی 'شهرستان بابل که در چهار سال گذشته انجام شد سابقه سکونت در بابل به بیش از پنج هزار سال می رسد که این آغار مدنیت در مازندران است.

وی اضافه کرد: در طول پنج هزار سال گذشته بابل و مازندران فراز و فرودهایی را طی کرده است که مطالعه آن بسیار مهم است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه برخی از آثار کشف شده در محوطه باستانی "بزرودپی" بابل همانند دختر سه هزار و ۲۰۰ ساله در موزه بابل به نمایش گذاشته شد، اظهار داشت: بزرگترین سرمایه های یک کشور پیشینه تاریخی آن است که مردم باید در جریان آن قرار بگیرند.

اولین همایش بابل، شهر دارالمومنین با حضور رییس تشخیص مصلحت نظام و جمعی از مدیران ارشد استان به همراه پژوهشگران تاریخ و فرهنگ در ۱۳ مهرماه سال جاری در دانشگاه علوم پزشکی بابل برگزار شد.

موزه گنجینه بابل در تاریخ هشتم مرداد ۱۳۵۴ به شماره ۱۵۲۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این مکان در سال ۱۳۷۵ با عنوان موزه گنجینه بابل برای بازدید عموم مردم قرار داده شد.

حدود پنج سال پس از فعالیت این موزه در بخش‌های مختلف برای بار دوم و در سال ۱۳۷۹ مورد بازسازی شیروانی و زیرزمین واقع شده و در سال ۱۳۸۲ به فعالیت خود ادامه داد. بخش باستان شناسی گنجینه در طبقه اول قرار دارد که شامل آثاری از دوره‌های پیش از تاریخ اسلامی است. اشیا این بخش در یک اتاق و ۲ سالن قرار داده‌ شده‌اند و طیف وسیعی را در بر می‌گیرند. سفال‌های منقوش هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد از تپه حصار دامغان، تپه سیلک کاشان و محوطه باستانی شوش، سفال خاکستری رنگ داغ‌دار تورنگ‌تپه و ظروف خاکستری مازندران در اواخر هزاره سوم و اواخر هزاره دوم پیش از میلاد و همچنین، ظروف سفالی قرمز رنگ منقوش اسماعیل‌آباد متعلق به هزاره پنجم پیش از میلاد، از قدیمی‌ترین آثار این موزه هستند.

اشیایی از اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره پیش از میلاد تا دوره پارت و ساسانی شامل مجسمه‌های سفالی، مفرغی، جنگ‌افزارهای مفرغی و ظروف سنگی، از مجموعه‌های موجود در یکی از سالن‌های موزه هستند. بسیاری از اشیا موجود در این موزه، از مناطق باستانی مازندران مانند بهشهر، ساری، قائمشهر، نکا و نور به دست آمده و نمایانگر قدمت منطقه شمال کشور است. سالن دیگر این موزه به آثار تاریخی دوره اسلامی اختصاص داده شده است. در این سالن اشیایی مانند ظروف سفالی لعاب‌دار از قرن سوم تا دهم هجری، آبگینه در اشکال تنگ، صراحی، پیاله در آن قرار دارند. زیورآلاتی از هزاره اول پیش از میلاد و دوره اسلامی نیز در این موزه قابل مشاهده هستند.

بخش مردم‌شناسی موزه گنجینه بابل، در طبقه دوم آن قرار دارد. این بخش به تمام قومیت‌های ساکن در این خطه پرداخته و در تالاری وسیع، اشیایی مانند وسایل کشاورزی، پوشاک مازندران، گیلان، ترکمن، چادرشب بافی زنان

مازندران، صنایع دستی زنان ترکمن‌ صحرا و صنایع دستی مانند زری‌بافی و سفال‌گری، قرار داده شده‌اند.

در همین بخش نمایی از ازدواج و نوع پوشش عروس و داماد شمالی در معرض دید عموم قرار گرفته است. در قسمت داروخانه سنتی در همین بخش، که با نام داروخانه یا عطاری معرفی شده است، اطلاعاتی از انواع گیاهان دارویی شمال و فهرست طرز استفاده از آن‌ها، برای علاقه‌مندان در نظر گرفته شده است. یک سالن از موزه گنجینه بابل به یادمان‌های چوبی مازندران اختصاص یافته‌ است. سالن یادمان‌های چوبی موزه گنجینه دارای اشیایی مانند در، پنجره، انواع منبت، مشبک، قاب و گره است. قدیمی‌ترین اثر این بخش، صندوق مزار امامزاده علی از روستای سوادکوه و متعلق به ۸۳۳ هجری قمری است. دو لنگه در چوبی منبت‌کاری شده که متعلق به مزار شاهزاده رضا هستند نیز، در این بخش قرار داده شده‌اند.