به گزارش ایرنا، علی دارابی روز چهارشنبه در افتتاحیه نشست تخصصی زیرمنطقهای«میراث فرهنگی ناملموس و تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن در آسیای غربی و مرکزی، با تأکید ویژه بر نقش فعالان غیردولتی» در اتاق بازرگانی اصفهان افزود: ایران رُتبه ششم را در ثبت میراث ناملموس یونسکو در دنیا دارد.
وی ثبت پروندههای مشترک با دیگر کشورها را باعث تبادل تجارب و احصاء اشتراکات ارزشمند فرهنگی با دیگر کشورها بیان کرد و آن را نقطه عطفی در وفاق و همگرایی و زمینهسازی در رسیدن به صلح پایدار دانست.
وی ادامه داد: امروز جهان بر وجه ممتاز فرهنگ بر دیگر دستاوردهای بشر ارج مینهد وآن را بسان گنجینهای از ارزشهای برجسته زیستی حفظ میکند و در سایهسار آن، مِهر و صلح را برای جامعه بشری میگسترد.
وی افزود: بشر نه تنها توانسته است این تجلیات فرهنگی را در مسیر زندگی خود همچون چراغ راهی بیفروزد بلکه برای انتقال آن در قامت میراث گرانبهایش به فرزندان خویش نیز همواره کوشیده است.
دارابی تصریح کرد: با تلاشی که در دو دهه گذشته در راستای صیانت از هویت فرهنگی ملتها با استفاده از قوانین الزامآور بویژه پس از الحاق کشورها به کنوانسیون پاسداری از میراث ناملموس صورت پذیرفته، فرهنگهای مشرق زمین نه تنها از هجمه گسترش فرهنگ غرب بیش از گذشته در امان ماندهاند بلکه فرصتی جهانی و برجسته برای ماندگاری آن در جامعه بین المللی فراهم شده و این مولفه صاحبان مواریث زنده را برای انتقال بین نسلی بر آن داشته است تا از تجارب زیسته یکدیگر در راه حفاظت از داشتههای فرهنگی و هویتی خود بکوشند و گاه حتی در این امر رقابتی سازنده برای پیشی گرفتن از یکدیگر را زمینهسازی کنند.
قائم مقام و معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خاطرنشان کرد: بیستمین سالگرد تصویب کنوانسیون حفاظت از میراث ناملموس به مثابه سندی هوشمند در راستای پاسداری از دستاوردهای عظیم انسان در عرصه دانش و فناوری و ترویج ارزشهای فرهنگی، اجتماعی و هنریست که راهکار حصول به صلح و امنیت انسان را به ارمغان میآورد و همواره مرجعی معتبر در یادآوری توان بشر و مواجهات صحیح او در راه توسعه مداومِ منابعِ در دسترسش محسوب می شود.
وی همچنین با اشاره به نقش فعالان غیردولتی در ترویج میراث ناملموس در دنیا گفت: نقش این فعالان بعنوان رابطان موثر و کارآمد، ضامن قدرتی همافزاکننده میان جوامع محلی و متولیان دولتی خواهد بود، چرا که آنها در آگاهیبخشی برای صیانت از میراث زنده و ترویج میراث ناملموس و انتقال نیاز جوامع به متولیان رسیدگیکننده در بحرانها و رساندن حمایتهای دولتی به مردم، تاثیری شگرف و اعتمادسازانه دارند لذا تفاوت نشست اصفهان با دیگر برنامههای مشابه در نقش آفرینی نهادهای عمومی غیردولتی است که حلقه زرینی میان مردم و دولت خواهند بود
قائم مقام و معاون وزیر میراث فرهنگی تصریح کرد: امروز برآنیم تا از واقعیت میراث ناملموس بعنوان قدرتی نرم و ظرفیتی موثر در راه برون رفت از چالش مبتلابه امروز و در جریان تغییرات اقلیمی بهره ببریم.
به گزارش ایرنا به مناسبت سالگرد تصویب کنوانسیون ۲۰۰۳ ناظر به پاسداشت میراث فرهنگی ناملموس،«نشست زیرمنطقهای تخصصی میراث فرهنگی ناملموس و تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی در آسیای غربی و مرکزی با تاکید بر نقش فعالان غیردولتی» از سوی مرکز مطالعات میراث ناملموس در آسیای مرکزی و غربی و با همکاری مرکز بین المللی اطلاعرسانی و میراث فرهنگی ناملموس در منطقه آسیا - اقیانوسیه و همچنین سازمان مردم نهاد "باغ پارسی، میراث زنده"(سازمان مشاور یونسکو)، شامگاه دیروز(سهشنبه) در اصفهان آغاز شد.
در این نشست از متخصصان برجسته آسیای مرکزی و غربی و حوزه آسیا - اقیانوسیه دعوت شده است تا تجارب زیسته خود را با توجه به تشابه اقلیم کشورهای منطقه ارائه دهند.
میراث فرهنگی ناملموس توسط یونسکو بعنوان همتای میراث جهانی یونسکو ترویج میشود و تمرکز عمده آن بر جنبههای ناملموس فرهنگ است.
یونسکو در سال ۲۰۰۱ با انجام تحقیقی در میان کشورها و سازمانهای مردمنهاد کوشید تا توافق آنان را برای ارائه تعریفی از میراث ناملموس و بستن پیماننامهای در این زمینه بدست آورد که نتیجه آن کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس بود که در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید.