یاسوج- ایرنا- کارخانه صنایع تبدیلی آبمیوه و نوشیدنی های میوه ای یا گیاهی بدون گاز( شهد ناب) پس از ۱۶ سال انتظار به جرخه تولید بازگشته است و هم اینک ۵۰ نفر مشغول به کار شده اند و چنانچه فاز دوم آن (آبمیوه گیری) هم فعال شود بیش از ۶۰ نفر دیگر مشغول به کار خواهند شد.

به گزارش ایرنا، برای بازگشت این کارخانه راکد بالای ۷۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری مجدد انجام شده است.

با توجه به بازدید های میدانی خبرنگار ایرنا از کارخانه شهد ناب، در این کارخانه روزانه ۳۰۰ تن سیب وارد می شود که به صورت کنسانتره درمی آید و قرار است بخشی از آن صادر و مابقی در بازار داخلی به فروش برسد.

انباشت سیب های صنعتی در حوطه کارخانه اولین تصویری است که با آن مواجه شدیم و آمد و شد کامیون ها و نیسان های باری برای انتقال سیب ها نشان از رونق و تولید پس از چند سال تعطیلی این کارخانه داشت.

پیش از احیای این کارخانه سیب های ضایعاتی یاسوج و شهر و روستاهای اطراف به طور معمول به استان های فارس، مشهد، تهران یا آذربایجان غربی ارسال می شد اما اکنون باغداران بطور مستقیم سیب ضایعاتی خود را به قیمت مناسبی به کارخانه می فروشند و دست دلال ها کوتاه شده است.

قرار است سال آینده روزی ۶۰۰ تن سیب از باغداران خریداری شود و اکنون به حمایت دولت برای گسترش کارخانه نیازمند کمک مالی هستند.

مدیر مالی کارخانه می گوید: مدت زیادی را برای باطل بودن پروانه کسب دنبال کردیم اما در نهایت این کار اجرایی شد.

مهرنوش دانشی ادامه داد: سوخت مورد نیاز کارخانه به طور کامل تأمین نشده است و برای خرید و تامین گازوئیل با مشکل مواجه هستیم.

وی تاکید کرد: شرکت گاز قرار بود یک پست برای کارخانه ایجاد کند اما اعلام کرد خودتان باید پست احداث کنید و وقتی احداث شد ما به شما گاز می دهیم.

مدیر مالی کارخانه تاکید کرد: کهگیلویه و بویراحمد جای بکری است و کیفیت سیب این منطقه واقعا عالی است، در سال های گذشته سیب این استان امحا می شد یا با هزینه های خیلی کم خریداری و به شهرهای دیگری فرستاده می شد.

دانشی ابراز کرد: درآمدزایی، اشتغالزایی، حمایت از کشاورز از اولویت های ما بوده است اما در این مسیر با سنگ اندازی های بسیاری روبرو بودیم زیرا اینجا همکاری که باید و شاید نمی شود.

پیام نامداری مدیر کارخانه شهد ناب نیز گفت: این کارخانه فصلی نیست ما در مدت زمانی سیب خریداری می کنیم و فعلا روزانه ۳۰۰ تن سیب خریداری می شود و تولید کنستانتره سیب را خواهیم داشت.

وی افزود: بعد از سیب کنستانتره انار را خواهیم داشت، سپس از انار کنستانتره خرما را داریم، بعد از این تا یک ماه کارخانه باید اورهال شود، بعد از آن تولیدات زردآلو، هلو، آلبالو، انگور سفید، انگور قرمز، و بعد دوباره تولید سیب را داریم.

وی تاکید کرد: یکی از نیازهای اصلی ما گازوئیل است، اگر بخواهیم کارخانه از حرکت بازنماند برای مواقع ضروری نیاز به گازوئیل داریم، در حال حاضر ما با سختی زیاد روزانه ۲ هزار لیتر گازوئیل برای کارخانه تهیه می کنیم، در حالی که مصرف روزانه ما ۱۰ هزار لیتر است.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد پیش از این گفته بود که بسیاری از قطعات قدیمی کارخانه تعویض و قطعات جدید جایگزین آنها شده است.

سید احسان عسکری تصریح کرد: محوطه کارخانه که در مدت این ۱۶ سال پر از نخاله شده بود پاکسازی و تمام شیشه ها و امکانات کارخانه بازسازی و نوسازی شده اند.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: تاسیسات برق این کارخانه مجددا وارد فرآیند احیا شده است و شرکت فرآورده های نفتی استان هم قول تامین سوخت این کارخانه را داده است.

وی ادامه داد: همچنین شرکت گاز استان برای ایجاد ایستگاه گاز در کارخانه شهد ناب ورود خواهد کرد و سوخت کارخانه از این طریق تامین خواهد شد.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: سرمایه گذار پای کار آمده است و ۷۰۰ میلیارد ریال هزینه کرده است.

وی با اشاره به برنامه های آتی برای توسعه کارخانه شهد ناب، افزود: کارخانه پوره هم به زودی در ضلعی دیگر از این کارخانه احداث خواهد شد.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: گوجه فرنگی های استان در این کارخانه به پوره و رب تبدیل خواهند شد و در ادامه کار برنامه داریم از زرشک، انبه و انار هم در این کارخانه کنسانتره گرفته شود و کارخانه برای همیشه فعال خواهد بود.

بنابراین این کارخانه نیازمند توجه بیشتر مسئولان از جمله شرکت فرآورده های نفتی استان، دستگاه های خدمات رسان همچون شرکت گاز برای ایجاد پست است تا در فصل زمستان این کارخانه در تولید با مشکلی مواجه نشود.

سیمای تولیدات محصولات باغی کهگیلویه و بویراحمد

هم اکنون یکهزار و ۸۰۰ بهره بردار در زمینه تولید سیب درختی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند که سالانه ۸۲ هزار تن سیب در بویراحمد، ۳۵ هزار تن دنا و حتی در شهرستان های گرمسیری هم تولید سیب وجود دارد و در مجموع ۱۲۶ هزار تن تولید این میوه استان است.

البته با افزودن میزان تولیدات دیگر میوه ها ، سالیانه ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن انواع میوه شامل، سیب، مرکبات، میوه‌های تابستانه و سایر میوه‌ها در باغستان‌های کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می شود.

در مجموع سالانه یک میلیون تن محصولات کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که ۳٠٠ هزار تن از این مقدار قابلیت نگهداری سردخانه‌ای دارد.

این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که سالیانه ۹۷۲ هزار تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای مصرف می‌شود.

با توجه به شرایط خاص منطقه و تنوع آب و هوایی سرمایه گذاری روی محصولات باغی با ایجاد کارخانه های تبدیلی در این استان، درآینده شاهد رشد مهمی در این بعد صادرات خواهیم بود.

کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.