به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، برآورد جدید سازمان ملل نشان میدهد که تا اواسط امسال هند بیشترین جمعیت را نسبت به هر کشور دیگر در جهان خواهد داشت. دو کشور بزرگ آسیایی چین و هند به تنهایی سه میلیارد از هشت میلیارد جمعیت جهان را تشکیل میدهند. صندوق جمعیت ملل متحد در گزارش ۶ ماهه وضعیت جمعیت جهان چنین برآورد کرده است که تا پایان ماه ژوئن امسال، جمعیت هند ۱.۴۲۸۶ میلیارد نفر و جمعیت چین ۱.۴۲۵۷ میلیارد نفر خواهد بود.
هند، تایلند، چین، فیلیپین و مصر در رتبه های اول پنج کشوری قرار دارند که بالاترین سرانه مطالعه را ثبت کرده است
این در حالی است که فقر شدیدی هنوز بخشهای قابل توجهی از جمعیت هند را آزار میدهد، اما این وضعیت در چین وجود ندارد. حتی استقلال هند از بریتانیا منجر به بهبود شرایط اقتصادی و کاهش کاستیها نشد. در هند زیرساختهای مناسب برای پوشش نیازهای بهداشت، سلامت، غذا، خانه و... وجود ندارد. در کنار همه این موارد، هند بالاترین سرانه مطالعه را در میان کشورهای دیگر دارد.
هند، تایلند، چین، فیلیپین و مصر در رتبه های اول پنج کشوری قرار دارند که بالاترین سرانه مطالعه را ثبت کرده است. باید توجه داشت این دادهها مربوط به سال ۲۰۱۷ است و گزارش جدیدی هنوز منتشر نشده است. بر این اساس مردم هند در رتبه اول تقریباً ۱۰ ساعت و ۴۲ دقیقه در هفته را صرف مطالعه میکنند. این معادل ۵۵۶.۴ دقیقه در سال است. مردم تایلند، رتبه دوم را دارد و نرخ مطالعه هفتگی در مجموع ۹ ساعت و ۲۴ دقیقه است. این در حدود ۴۸۸.۸ دقیقه در سال محاسبه شده است.
مردم چین با مطالعه ۸ ساعت در هفته یا ۴۱۶ دقیقه در سال در رتبه سوم قرار دارند. مردم فیلیپین در هفته ۷ ساعت و ۳۶ دقیقه مطالب را مطالعه میکنند؛ این معادل ۳۹۵.۲ دقیقه در سال است. مردم مصر در رتبه پنجم، هفت ساعت و ۳۰ دقیقه در هفته یا ۳۹۰ دقیقه در سال مطالعه میکنند.
رتبه نخست سرانه مطالعه در یکی از فقیرترین کشورها
وجود فقر در هند و سرانه مطالعه بالای این کشور، تضادی است که در ادامه گزارش بررسی خواهد شد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی هند، دولت هدفگذاری کرده است تا سال مالی ۴۷ به یک اقتصاد توسعه یافته تبدیل شود. نارندرا مودی نخست وزیر هند، در سخنرانی خود در روز استقلال پیش از انتخابات عمومی سال ۲۰۲۴، گفت که پنج سال آینده برای هند برای دستیابی به هدف سال ۲۰۴۷ خود و تبدیل شدن به یک کشور توسعه یافته مهم است.
مطالعه بانک مرکزی هند نشان داد که افزایش رسمیسازی به دلیل مالیات کالا و خدمات و پورتال UDYAM برای شرکتهای کوچک و متوسط باعث افزایش اظهارنامههای مالیات بر درآمد شده است. تعداد پروندههای مالیاتی در سال مالی ۲۰۲۳ به ۸۵ میلیون نفر در مقایسه با ۲.۱ میلیون در سال مالی ۲۰۱۳ افزایش یافته است.
به گفته اقتصاددانان بانک مرکزی هند، انتظار میرود این تعداد تا سال مالی ۲۰۴۷ به ۴۸۲ میلیون نفر افزایش یابد و سهم نیروی کار مشمول مالیات از ۲۲.۴ درصد در سال مالی ۲۳ به ۸۵.۳ درصد افزایش یابد.
مالیات چه تاثیری بر سرانه مطالعه دارد؟
او.آن چاوبی رئیس انجمن کتابخانههای هند، دبیرکل انجمن کتابخانههای هند در پاسخ به چرایی بالا برودن سرانه کتابخوانی در هند با وجود فقر گسترده در این کشور به خبرنگار کتاب ایرنا گفت: در هند بخشی از مالیات برای ترویج کتابخوانی مصرف میشود. بخشی از مالیات برای تجهیز کتابخانهها و بخشی برای کمک به توزیع کتاب میان مردم صرف میشود.
در هند بخشی از مالیات برای تجهیز کتابخانهها و بخشی برای کمک به توزیع کتاب میان مردم صرف میشود
از طرفی در هند برای کتابهای درسی ارزش افزوده در نظر گرفته نشده است، که موجب تسهیل دسترسی کودکان و مردم به آموزش و افزایش سواد جامعه میشود.
طرح اولیه قانون مالیات بر کالا و خدمات که شامل مجموعه ای از مالیات های غیر مستقیم می شود در زمان نخست وزیری آتل بیجایی واجپایی نخست وزیر هند در سال ۲۰۰۰ پیشنهاد شده بود که پس از حدود دو دهه در اول ژوئیه ۲۰۱۷ با تصویب مجلس به مرحله اجرا گذاشته شد.
طرحی که ابتدا از آن بهعنوان «یک ملت –یک مالیات» نامبرده شد و اگرچه در ابتدا مشکلاتی برای شهروندان هند به علت آشنا نبودن با نحوه و میزان پرداخت مالیات و تغییر ساختارهای مالیاتی همراه بود اما با گذشت زمان، هند را در زمره کشورهایی قرار داد که نظام مالی و عدالتپروری خود را براساس مالیات بنا نهاده است.
قانون مالیات بر کالا و خدمات، مالیاتی غیرمستقیم است که مشتریان هنگام خرید کالا یا خدماتی ازجمله مواد غذایی، لباس، اقلام نیازهای روزانه، حملونقل و غیره باید بپردازند.
فقر مطلق در هند، بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، حدود ۱۲.۳ درصد کاهش یافته است
نشریه اکونومیک تایمز با استناد به گزارش بانک جهانی اعلام کرد که فقر مطلق در هند، بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹، حدود ۱۲.۳ درصد کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، این میزان از ۲۲.۵ درصد در سال ۲۰۱۱ به ۱۰.۲ درصد در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته و شیب این نزول در مناطق روستایی بسیار بیشتر از مناطق شهری بوده است.
آمارها نشان می دهد فقر مطلق در این کشور بین سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ سریعترین کاهش را در بیش از دو دهه گذشته داشته است. در حالی که فقر روستایی بین سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵ به میزان ۴.۴ درصد کاهش یافت، در دوره چهار ساله بعدی از ۲۱.۹ درصد به ۱۱.۶ درصد کاهش یافت. همچنین فقر شهری کاهش شدید ۶.۶ واحد درصدی را تجربه کرد - از ۱۲.۹ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۶.۳ درصد در سال ۲۰۱۹ رسید. این گزارش همچنین به تعدیل نابرابری مصرف البته با سرعت کمتر نیز اشاره کرد.
تسهیلات فرهنگی که در ایران برای ترویج کتابخوانی انجام میشود
طی سالها فعالیت فرهنگی در ایران، قوانینی برای تسهیل عملکرد فعالان حوزه نشر و کتابفروشیها گرفته شده است. طبق بند (ج) ماده (۹۲) برنامه پنجساله ششم دولت و شهرداریها را مکلف کرده برای مشاغل سهگانه نشر، مطبوعات و کتابفروشان شرایطی فراهم کند که در اماکن مسکونی با کاربری فرهنگی امکان فعالیت داشته باشند.
همچنین با تصویب هیات دولت، بهای حاملهای انرژی شامل آب، برق، گاز برای ناشران، کتابفروشان و مطبوعات بر اساس «تعرفه فرهنگی» محاسبه میشود. هزینه خدمات پستی، پروانه ساختمان و عوارض کسب نیز برای این مراکز با تعرفه فرهنگی یا آموزشی محاسبه میشود. موضوع محاسبه بهای آب، برق، گاز، خدمات پستی، پروانه ساختمان و عوارض کسب برای ناشران، کتابفروشان و مطبوعات با تعرفه آموزشی یا فرهنگی، براساس ماده ۹۲ قانون برنامه ششم توسعه، به تصویب هیات دولت رسیده است.
با وجود امکاناتی که ذکر شد، هنوز سرانه کتابخوانی در ایران به حدی که باید و انتظار میرود نرسیده است. بر اساس آخرین سنجش و طبق آماری که محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه داد، سرانه مطالعه کشور ۳۳ دقیقه مطرح شده است.
تصمیمگیری برای اصلاح فرهنگی، مختص تاریخ، و آداب و رسوم هر منطقه است. قطعا نمیتوان برای چند کشور یک دستورالعمل را برای افزایش سرانه مطالعه تجویز کرد. اما تجربه کشورهایی که مشترکات فرهنگی بسیاری با ایران دارند، میتواند کمک کننده یافتن روشی برای بالا بردن سرانه کتابخوانی باشد.
صرف بخشی از مالیات در هند یکی از این اقدامات است که میتواند مورد توجه فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی در ایران قرار بگیرد. چراکه همواره این بخش از فرهنگ با بودجه محدود و مطالبات فراوان مواجه است.