به گزارش ایرنا مهدی جعفری روز یکشنبه در مراسم افتتاحیه جشنواره ملی زرشک در شهرستان قاینات افزود: پارسال سطح زیر کشت زرشک در استان حدود ۲۰ هزار هکتار بود و در یک سال گذشته چهار هزار هکتار به این سطح اضافه شده است.
وی گفت: در حال حاضر ۴۳ درصد محصول زرشک خراسان جنوبی شامل ۹۷ هزار تن زرشک تر فرآوری و بستهبندی میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: طرح زنجیره ارزش افزوده زرشک برای اولین بار پیگیری شده و برای این طرح ۴۰ میلیارد ریال در نظر گرفته شد که بسیار ارزشمند است.
وی گفت: ۴۳ رویداد مهم و مبارک در حوزه زرشک از سال گذشته تاکنون انجام شده که چاپ کتاب با محوریت محصول زرشک، برگزاری ۱۱۰ دوره آموزشی، راهاندازی مرکز ملی زرشک و زعفران، پیگیری ایجاد کلکسیون باغ زرشک، اختصاص زمین برای ۲ مجتمع زرشک و مبارزه دولتی با آفت زنگ جارویی زرشک از جمله این اقدامات است.
جعفری با اشاره به برگزاری دومین جشنواره ملی زرشک از ۲۹ مهر تا سوم آبان امسال گفت: انتظار ما این نیست که برپایی جشنواره زرشک همه مشکلات زرشککاران را حل کند بلکه میخواهیم نگاهها را به این محصول مزیتدار خراسان جنوبی جلب کنیم.
وی ادامه داد: اولین زرشک جهان در منطقه افین شهرستان زیرکوه کشت شده که ثبت جهانی آن در دست پیگیری است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: همچنین واحدهای فناورانه مرتبط با محصول زرشک طی یک سال گذشته در مناطق روستایی راهاندازی شده است.
وی تصریح کرد: شناسنامهدار کردن باغهای زرشک شامل ۱۸۳ هکتار را پیگیری کردهایم و ۸۰۰ بارگاه زرشک در خراسان جنوبی وجود دارد.
فرماندار قاینات هم در این مراسم گفت: ارتقای کیفی و کمی زرشک، نمایش توانمندیها و ظرفیتهای مختلف، ظرفیت سازی برای تولید و صادرات و ایجاد اشتغال در شهرستان از کارکردهای این جشنواره است.
محمد محمدی اظهار کرد: برای نمایان شدن این کارکردهای جشنواره در اولین گام باید مدیران دستگاههای اجرایی، تجار و فعالان این حوزه شناخت درستی نسبت به منطقه خراسان جنوبی و محصول زرشک داشته باشند.
وی افزود: در گام بعدی باید زمینه برقراری تعامل محیط اجتماعی و اقتصادی را با مناطق دیگر برقرار کنیم و ترازها و شاخصها برای تحول و حرکت مشخص شود تا کشاورزان خود را به آن برسانند.
فرماندار قاینات گفت: این شهرستان با هفت هزار و ۲۲۰ هکتار، بیشترین سطح زیر کشت زرشک را داراست و پیش بینی میشود ۳۷ هزار تن زرشک تر امسال برداشت شود.
وی ادامه داد: ۱۴ هزار و ۵۰۰ خانوار بهرهبردار زرشک و ۲ هزار نفر در بسته بندی این محصول فعال هستند و بیش از ۸۵ درصد زرشک تولیدی در بارگاهها خشک میشود.
محمدی گفت: ۲ هزار و ۳۲۰ بارگاه زرشک و ۶ واحد سردخانه فعال در شهرستان داریم همچنین ۶ واحد در حال احداث است و ۱۲ واحد فرآوری نیز در قاینات فعالیت دارد.
امام جمعه قاین هم در این مراسم بر تامین سرمایه در گردش زرشککاران تاکید کرد و گفت: یکی از مزایای جشنواره زرشک، شناخت این محصول اما از معایب آن انتقال نهال به استانهای دیگر است که باید برای آن فکری برداشته شود.
حجتالاسلام علی رحمانی افزود: زراعت و کشاورزی نه تنها در سخنان و روایات اهل بیت (ع) مورد تاکید قرار گرفته بلکه بسیاری از پیامبران الهی، پیشوایان معصوم و اولیای صالح الهی در عمل به این کار و حرفه پرداخته و به آن افتخار کردهاند.
وی پیشنهاداتی برای ارتقای عملکرد برگزاری این جشنوارهها ارائه کرد و گفت: نظرات کشاورزان و مسئله بیمه آنان که مدت زمان بیمه فقط یک سال است و ضرهای سالهای بعد محاسبه نمیشود در نظر گرفته شود.
امام جمعه قاین سرمایه در گردش را از دیگر پیشنهادات مطرح کرد و افزود: اگر برای یک سرمایهگذار سرمایه در گردش ضروری است برای کشاورز هم واجب است.
وی با تاکید بر ضرورت حذف واسطهگری در خرید محصولات کشاورزی اظهار کرد: خرید دولتی، استفاده از نظرات کشاورز و قیمتگذاری توسط آنان، ارائه تسهیلات برای نگهداری باغها و الگوی کاشت این محصول لازم است.
برنامههای دومین جشنواره ملی زرشک با شعار «زرشک خراسان جنوبی برای همه جهانیان» و با هدف کمک به رونق بازار این محصول از روز شنبه ۲۹ مهر ماه آغاز و مراسم افتتاحیه جشنواره امروز با حضور جمعی از مسئولان استانی و شهرستان در دانشگاه آزاد اسلامی قاین برگزار شد.
همزمان با افتتاح جشنواره ملی زرشک، نمایشگاه صنایع دستی و غذایی بخش کشاورزی استان با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی در قاینات افتتاح شد.
این نمایشگاه با ۴۵ غرفه در محل تالار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاین برپا شده است و شرکتهای فعال صادراتی، ۱۰ شرکت دانش بنیان و فعالان ۲۵ واحد صنایع دستی، علاوه بر ۱۰ غرفه ویژه عرضه محصولات خاص زرشک شهرستان قاینات در این نمایشگاه حضور دارند.
۹۸ درصد سطح زیر کشت زرشک کشور مربوط به خراسان جنوبی است و ۳۸ هزار بهرهبردار در این زمینه فعالیت دارند.
جشنواره ملی زرشک سال گذشته با شعار «زرشک خراسان جنوبی، برای همه مردم ایران» ۲۱ تا ۲۷ مهر در پنج شهرستان استان خراسان جنوبی شامل زیرکوه، قاینات، درمیان، سربیشه و بیرجند برگزار شد.