به گزارش روز دوشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، علی خوشخلق در این باره اظهار داشت: این مانور که به صورت همزمان و با حضور کشورهای حاشیه اقیانوس هند برگزار می شود، نوعی تمرین عملی برای مقابله با خطر سونامی است که در آن سناریوی وقوع زلزله در گسل مکران به شکل عملی تمرین میشود.
خوش خلق، نام رسمی این مانور بین المللی دوسالانه را «lOWave۲۳» عنوان کرد و افزایش آمادگی برای مقابله با سونامی و تقویت و ارزیابی زنجیره هشدار سونامی در داخل کشور، ارتقای سطح همکاریهای بین المللی بین کشورهای حاشیه اقیانوس هند همچنین ارتقای آگاهی و آمادگی مردم و نهادهای دولتی برای مقابله با اثرات منفی سونامی را به عنوان مهمترین اهداف برگزاری این مانور دانست.
وی به حضور جمهوری اسلامی ایران در مانورهای پیشین سونامی؛ شامل (lOWave۱۶) در سال ۱۳۹۵ و (lOWave۱۸) در سال ۱۳۹۷ با همکاری سازمان مدیریت بحران کشور و مراکز مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان و دیگر سازمان های مسئول اشاره کرد و افزود: متاسفانه در سال ۱۳۹۹ به دلیل شرایط کرونایی امکان شرکت به صورت عملیاتی در این مانور فراهم نشد، ولی امسال قرار است ایران نیز در این مانور با سناریوی فرضی پیش بینی شده شرکت کند. در این سناریو زلزله ای به بزرگی ۹ ریشتر در ساعت۰۹:۳۰ مورخ ۳ آبان ۱۴۰۲ در محدوده گسل مکران در نزدیکی سواحل جنوبی ایران رخ می دهد و قادر به ایجاد آبگرفتگی توسط امواج سونامی ناشی از آن است.
این مانور به همت و مشارکت پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، سازمان مدیریت بحران کشور، فرمانداری، جمعیت هلال احمر، شهرداری، اورژانس، آتش نشانی و دیگر سازمان های امدادی چابهار و جاسک برگزار می شود.
به گزارش ایرنا، مرکز ملی اقیانوس شناسی با توجه با توافق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) اواخر سال ۱۳۷۰ تاسیس شد. شورای گسترش آموزش عالی کشور با ارتقای آن به موسسه ملی اقیانوس شناسی در سال ۱۳۸۸ موافقت قطعی کرد. این موسسه در بیست و دومین سال تاسیس یعنی اردیبهشت ۱۳۹۲ با موافقت شورای گسترش آموزش عالی به موسسه ملی اقیانوس شناسی به پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی ارتقا یافت.
چشم انداز فعالیت های پژوهشگاه که سازگار با اهداف برنامه های ایران ۱۴۰۴ تدوین شده است، ارتقای آن به پژوهشگاه برتر ملی در قلمرو مطالعات علوم پایه، علوم انسانی، مهندسی و فناوری اقیانوسی و جوی در کشور، تبدیل آن به نهادی پیشرو در حوزه مطالعات اقیانوس شناسی و علوم جوی در منطقه و مرجعی معتبر و پاسخگو در عرصه جهانی است.
اکنون چهار مرکز پژوهشی زیرمجموعه پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی کشور با عنوان های مرکز اقیانوس شناسی دریای عمان و اقیانوس هند (چابهار)، مرکز اقیانوس شناسی دریای خزر (نوشهر)، مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس (بوشهر) و مرکز اقیانوس شناسی مرکز خلیج فارس (بندر عباس) فعالیت میکنند.