به گزارش ایرنا، برخی کشاورزان در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد به دلیل پرداخت نشدن به موقع بهای گندم خریداری شده با مشکلاتی روبه رو شدند و قیمت خرید تضمینی نیز در زمان برداشت از دیگر دغدغه های کشاورزان بود.
علی اسپرغم کشاورز کهگیلویه ای در سال زراعی گذشته بیش از ۷۰ تن گندم برداشت کرد و تحویل و مراکز خرید داد.وی پرداخت به موقع بهای گندم از سوی شرکت غله را نوعی حمایت دولت از کشاورز دانست و گفت: با پرداخت بهای گندم ، خستگی یک سال تلاش از بدن ما در رفت.
وی اضافه کرد: دولت سیزدهم با پرداخت ۱۰۰ درصد مطالبات گندم با احتساب اعلام رقم اصلاح و افزایش قیمت خرید تضمینی ، وعده خود در حمایت از قشر کشاورز را تحقق بخشید.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال کار خرید گندم در ۱۰ مرکز با همکاری نهادهای متولی انجام شد. بر اساس وعده های دولت برای پرداخت بهای گندم به کشاورزان ، کار پرداخت بهای گندم هر چند در آغاز با مشکلاتی روبه رو شد ولی همه مطالبات کشاورزان این استان پرداخت شده است.
ابوالحسن صداقتکیش بیان کرد: در سال زراعی گذشته ، ۱۱ هزار و ۲۱۹ میلیارد ریال بابت مطالبات گندمکاران این استان پرداخت شد. یکهزارو ۶۵۰ میلیارد ریال از بابت خرید کلزا به کشاورزان استان پرداخت شد.
صداقتکیش تصریح کرد: همه مطالبه کشاورزان شهرستانهای گرمسیری و سردسیری استان بصورت کامل پرداخت شده و هیچ کشاورزی از سنوات گذشته مطالبهای در حوزه غله ندارد.
با برنامه ریزی و همکاری مسئولان در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه، شورای قیمتگذاری در میانه بهار امسال، قیمت نهایی یک کیلوگرم گندم را با احتساب شرایطی ۱۵ هزارتومان مصوب کرد.
این در حالی بود که پیشتر در شهریورماه سال قبل، قیمت گندم در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ تعیین و به این ترتیب دولت موظف شد، هر کیلو گندم را به مبلغ ۱۳ هزار تومان یعنی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت پایه گندم، به اضافه هزار و ۵۰۰ تومان یارانه کشت خریداری کند؛ بنابراین دولت با در نظر گرفتن ۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم گندم تحویلی به عنوان جایزه تحویل گندم تلاش کرد تا رضایت گندمکاران را جلب کرد.
برای سال زراعی جدید ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ قیمت خرید تضمینی گندم توسط شورای قیمت گذاری ، ۱۷ هزار تومان تعیین شده اما هنوز ابلاغ نشده است؛ بنابراین به گفته برخی کارشناسان امر این قیمت برای سال زراعی جدید مناسب به نظر میرسد زیرا علاوه بر نزدیک بودن به قیمت های جهانی این محصول، هزینه های تمام شده تولید را نیز پاسخگو خواهد بود.
به نظر می رسد این اقدام دولت علاوه برحمایت از کشاورزان ، از مصرف این محصول به عنوان خوراک دام یا کاهش خروج آن از کشور به صورت قاچاق جلوگیری کند.
کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای دارای شرایط کشاورزی در ایران با اعلام رکورد تولید گندم در سال زراعی جاری، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. طبق گزارش های مسئولان ، تولید گندم در این استان در سال زراعی گذشته با رشد ۲۵۰ درصدی به حدود ۱۸۰ هزار تن رسید که نسبت به سال قبل از آن افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
تولید گندم به عنوان یک کالای راهبردی همیشه برای دولت و مسئولان ذی ربط دغدغه ای مهم بوده است و با برنامه ریزی و حمایت همه جانبه از کشاورزان در سال زراعی گذشته این کالای راهبردی در استان کهگیلویه و بویراحمد رکورد زد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد پیش تر به ایرنا گفت: تولید گندم امسال در استان نسبت به سال گذشته با رشد ۲۵۰ درصدی به ۱۸۰هزار تن رسید.
سیدعلی معتمدی پور اظهار کرد: سطح زیر کشت گندم در استان کهگیلویه و بویراحمد نزدیک به ۹۰ هزار هکتار است که حدود ۷۰ هزار هکتار آن دیم و مابقی آبی است.
وی دلایل اصلی افزایش تولید این کالا اساسی در استان را افزایش سطح زیر کشت،توجه دولت به تولید راهبردی، تامین منابع آبی مطلوب،آموزش و ارتقاء دانش کشاورزان، توسعه سیستمهای آبیاری قطرهای،استفاده از کودهای آلی و محلی، تنوع کشت و توسعه کشت مستقر و توسعه زیرساختهای کشاورزی در مناطق روستایی استان اعلام کرد.
به گفته مسئولان در سال زراعی جدید برای انجام عملیات کشت در بیش از ۱۱۰ هزار هکتار از مزارع استان برنامه ریزی شده است.
براساس برنامه ریزی صورت گرفته در سال زراعی جدید ،کشت پاییزه گندم آبی در ۲۰ هزار هکتار، گندم دیم ۶۹ هزار هکتار، کلزای آبی ۲ هزار هکتار و کلزای دیم چهار هزار هکتار، جو دیم ۲۵ هزار هکتار، جو آبی سه هزار هکتار، گلرنگ آبی ۲۵۰ هکتار ، گلرنگ دیم ۷۵۰ و کاملینا ۵۰ هکتار در سراسر استان صورت می گیرد .
سالیانه بیش از ۵۰۰ هزار تن محصول معادل نیمی از کل تولیدات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در ۱۴۵ هزار هکتار مزرعه این استان کشت و تولید می شود که بیش از ۱۴۰ هزار تن از این میزان گندم است.
کهگیلویه و بویراحمد یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت ایران را دارد.