تهران- ایرنا- معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری باهمکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طبق لایحه برنامه هفتم توسعه، مکلف شدند امکان اشتغال، اقامت و تسهیلات کنسولی دانش‌آموختگان بین‌المللی نخبه‌ را در کشور فراهم کنند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در جلسه علنی روز سه‌شنبه (دوم آبان ماه) مجلس شورای اسلامی، ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق برنامه هفتم در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و بند (پ) ماده ۹۸ برای اصلاح به کمیسیون ارجاع شد و بند (ث) این ماده به تصویب نمایندگان رسید.

همچنین ماده (۹۹) به دلیل اینکه در جزییات دچار ایراداتی است، برای اصلاح به کمیسیون ارجاع شد.

بر اساس بند (پ) که ارجاع شد، به وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اجازه داده می‌شود، نسبت به پذیرش و جذب دانشمندان غیرایرانی در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی و فناوری در دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی دولتی و غیردولتی با اولویت علوم و فناوری‌های مطرح شده در اولویت «الف»، «ب» و «ج» نقشه جامع علمی کشور و براساس آیین‌نامه تنظیم شده توسط وزارتخانه‌های مزبور و تصویب هیأت وزیران به عنوان عضو هیأت علمی اقدام نمایند.

مالک شریعتی نیاسر در مخالفت با بند (پ) اظهار داشت: بسیاری از تحصیل کرده‌های کشور پشت درب‌های دانشگاه‌ها ماندند و چند سال زمان می‌برد که پرونده‌های آنها برای جذب به عنوان هیات علمی بررسی شود.

نماینده مردم تهران در مجلس افزود: اینکه صندلی‌های هیات علمی دانشگاه‌ها را که بسیار کم هم هست بخواهیم به اساتید غیرایرانی بدهیم خارج از عدالت است. البته می‌توان از ظرفیت آنها به نحو دیگری استفاده کرد.

فرهاد بشیری نماینده تهران در موافقت با بند (پ) اظهار داشت: این اصل پذیرفته شده است و امروز باید از دانشمندان و نخبگان بین المللی استفاده کنیم و باید درهای دانشگاه را برای دانستن بیشتر باز کرد و تلاش کنیم از ظرفیت همه دانشمندان عالم بهره ببریم.

محمدعلی زلفی گل در موافقت با بند (پ) اظهار داشت: استفاده از دانشمندان غیرایرانی جهت انتقال نوآوری، فناوری و علم جدید است. البته در این بند می‌توان با گذاشتن قیدی مشکل و ایراد را حل کرد و آن اینکه «در زمینه‌های علوم نوپدید و نوظهور» تا آن انتقاد شامل حال آن نشود.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: برای انتقال نوآوری‌ها و علوم نوظهور نیاز داریم از ظرفیت دانشمندان بین المللی استفاده کنیم و امروز علم بشری، جهانی است و برای اینکه جایگاه خود را حفظ کنیم باید به ظرفیت های بین المللی توجه کرد.

محمدباقر قالیباف در این باره توضیح داد: وقتی صحبت از ضرورت مطرح است، هر آیین نامه‌ای باید به تصویب مجلس برسد چون موضوع دانشمند در این بند تعریف نشده است. لذا طبق اصل ۸۲ قانون اساسی باید به آن توجه شود.

رییس مجلس شورای اسلامی افزود: در این باره قانون داریم که طبق ماده ۲۸ الحاقی متخصصان به کشور آمده و از ظرفیت علمی آنها استفاده کنیم تا سبب بهبود علمی کشور شوند. اما باید دانشمند تعریف شود و بر اصل ۸۲ باید ضرورت‌های آن را دولت بررسی کند و برای آن به مجلس لایحه ارائه دهد. به عبارتی دولت باید ضرورت و دانشمند را تعریف کند بعد در این باره تصمیم گیری شود.

در نهایت بند (پ) به دلیل ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

همچنین با نظر رییس مجلس شورای اسلامی از بند (ت) ماده ۹۸ به دلیل قابل طرح نبودن عبور کردند.

طبق بند (ث) که به تصویب نمایندگان رسید، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری باهمکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است ظرف یکسال پس از لازم الاجرا شدن این قانون، امکان اشتغال، اقامت و تسهیلات کنسولی دانش آموختگان بین المللی نخبه‌ای که تقاضای لازم برای کار آنها در کشور وجود دارد، را فراهم نماید. آیین‌ نامه اجرائی این بند توسط معاونت مذکور با همکاری وزارتخانه‌ های امور خارجه، کشور، اطلاعات، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

پیش از رای گیری محمدعلی زلفی گل در موافقت با بند (ت) اظهار داشت: نباید به گونه‌ای عمل کنیم که دانش آموختگان بین المللی را به دانشمندان ایرانی‌ ترجیح دهیم ولی هدف بند (ث) توجه به علوم نوظهور است. بر همین اساس باید اجازه دهید از ظرفیت دانش‌های نوظهور استفاده کرد.

وزیر علوم تاکید کرد: اجازه دهید از ظرفیت‌های خارج از کشور برای بخش علمی کشور استفاده کنیم و نمایندگان به این بند رای موافق بدهند.

محمدباقر قالیباف دراین باره توضیح داد: در قانون کار، اشتغال اتباع خارجی قانون وجود دارد و بحث بند (ث) این است که معاونت علمی فناوری رییس جمهور با همکاری وزارت تعاون ذکر شده است. به عبارتی در این بند می‌خواهد معاونت علمی رییس جمهور را در این بند لحاظ کرده است و موضوع اشتغال دانشمندان خارجی و اتباع خارجی از قبل قانونگذاری شده است.