به گزارش خبرنگار ایرنا، چهملین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان و مسوولان حوزه سینما آیین پایانی خود را به میزبانی مرکز همایش های برج میلاد تهران، برگزار کرد.
به سینمای امیدبخش معناگرا توجه میکنیم
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین اظهار کرد: به همه حاضران فیلمسازان جوان و پر آتیه کشورمان، مهمانان خارجی، هیاتهای انتخابهای و داوری و همه کسانی که زحمت کشیدند تا امروز چهلمین جشنواره به اتمام برسد، خوشآمد میگویم و به همه این موفقیت را تبریک میگویم. ایام خاصی را پشت سر میگذاریم ایام اندوه باری است به واسطه جنایات صهیونیستها.
وی افزود: کودکان مظلوم و بی پناه توسط رژیمی که اساسش قتل و غارت بوده کشته میشوند و امیدوارم به زودی اضمحلال آن را ببینیم. جشنواره به دوره چهلم رسیده و چهل در ادبیات دینی ما یک عدد مقدس است. هر چیزی میخواهد به تکامل برسد از این عدد یاد میشود وقتی موسی به کوه طور برای گفتگو با پرودگار میرود به عدد چهل ختم میشود. پیامبردر چهل سالگی به بعثت مبعوث شد. امیدواریم چهلمین دوره جشنواره آغاز یک حرکت تکاملی جدید مبتنی بر شناخت از نیازهای جامعه ایرانی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بیان کرد: بسیار امیدوار شدیم با دیدن صفهای طولانی، با دیدن ذوق و شوق بچهها که این موضوعات ما را شادمان کرد. امیدواریم ریلگذاری که شده به ثمرات دلنشینی منجر شود. ما رسالتهای مختلف در سینما داریم و امیدوارم سینمای ما بازتابی از این رسالت باشد و صدای مظلومان شنیده شود. ما از سینما چنین جایگاهی را انتظار داریم و مطمئنیم این مسیر شکل میگیرد.
اسماعیلی گفت: من افتخار داشتم در یکی از جشنوارههای منطقهای انجمن به نام دنا در یاسوج باشم؛ در شهرستانی که از حداقلهای زیرساختی محروم بود. حتی سینمای چندانی در این استان وجود ندارد. ما البته چند پروژه سینمایی را در این استان افتتاح میکنیم اما پسران و دختران یاسوجی در عرصه سینما فعال بودند. از سیاستهای خوب ما توجه به دفاتر انجمن در شهرستانهای مختلف است. ما با ارائه تجهیزاتی همه دفاتر را نوسازی میکنیم و این بودجه مستقیم به حساب شان واریز می شود. ما به سینمای امیدبخش معناگرا توجه میکنیم. جا دارد از مرحوم آتیلا پسیانی، داریوش مهرجویی و همسر گرامی او یاد کنیم و علو درجات را برایشان نزد پروردگار بخواهیم. امیدوارم شما سینماگران جوان افتخارات بیشتری نسبت به گذشته برای آینده این سرزمین به یادگار بگذارید.
به خود می بالم از داشتن چنین نسلی در سینما
محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی در اختتامیه جشنواره چهلم فیلم کوتاه تهران بیان کرد: از فیلمسازانی که از مردم مظلوم فلسطین حمایت کردند، تشکر میکنم. امسال شاهد جشنواره ای متفاوت بودیم، دوره چهلم نقطه عطف بود در میان جشنوارههای این سال ها. در بررسی اجمالی که داشتیم در جشنوارههای داخلی و خارجی چنین استقبال و ارسال آثار بی سابقه بود. تنوع ژانرها که سیاستگذاری سازمان سینمایی بود امسال به بار نشست، ژانرهای خوب، کارگردانان خوب و فیلمهای خوبی داشتیم. نگاه جدی به شهرستانها داشتیم نسبت به دوره گذشته ارتقا پیدا کرده بود.
خزاعی همچنین ابراز کرد: توجه به مسائل جدی کشور مثل جمعیت و فرزندآوری در جشنواره دیده میشد. در تفاوت این دوره باید بگویم نسلی جوان و امیدوار دیدیم که آثار قابل اعتنایی خلق کرده بودند. من اکثر فیلمها را دیدم و بر خود بالیدم که چنین نسلی در کشور پرورش پیدا کردند اما دو نکته میگویم یکی از مهمترین کشورهای جهان اسلام در حوزه سینما جمهوری اسلامی است. ما در دنیا صاحب سینما هستیم.
وی تصریح کرد: طبیعتاً انتظار از سینمای ما در دنیا متفاوت است. واژگان متعددی در سینما مطرح بوده است. یک زمان سینمای دینی، یک زمان سینمای معناگرا، یک زمان سینمای ملی بر آن گذاشته شده است اما امروز همه این واژهها در نظریه سینمای اسلامی است و باید تلاش کنیم سینمای اسلامی داشته باشیم. دوستان در تبیین نظریه سینمای اسلامی عجله نکنند الان دوستان روشنفکر موضع میگیرند اما سینمای اسلامی یعنی سینمای پیشرو و عدالتخواهانه و ستم ستیز، اسلام دین مترقی است.
خزاعی عنوان کرد: سینمای اسلامی میتواند سینمای مترقی باشد نه بازدارنده. اگر نظریه سینمای اسلامی در کشور شروع شود که ما مقدمات آن را فراهم کردهایم خیلی از مشکلات حل میشود جهان اسلام منتظر این نوع سینماست. امروز سینمای اسلامی میتواند برندی برای کشورهای مسلمان باشد و شاخصهای خود را داشته باشد پس تلاش میکنیم این سینما محقق شود و بازدارنده نباشد و دستورالعملهایی برای آن داشته باشیم. یکی از مشکلات جوامع بشری امروز فاصله گرفتن از دین است. امروز خیلی از ماها دچار پریشان احوالی و گرفتاری هستیم. بحث، صرفا اقتصادی نیست بلکه حالمان خوش نیست. به این دلیل است که از خدا فاصله گرفتهایم. در تلاش هستیم گامی برای این امر برداریم. امیدوارم روزهای خوبی برای سینمای ایران رقم بخورد.
نکوداشت یاد شهید یکهتاز
در بخش دیگری از این مراسم، یادبود شهید امیراسکندر یکهتاز از شهدای عضو انجمن سینمای جوانان ایران در اختتامیه چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران برگزار شد.
امیدوارم دوره های بعدی را در شرایطی بدون جنگ برگزار کنیم
مهدی آذرپندار دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در این رویداد، اظهار کرد: امیدوارم اگر خواستند روزگاری از دوره چهلم یاد کنند این دوره را با استقبال یاد کنند برای من مهم تر از همه همین بود.
وی افزود: امیدوارم سالهای سال جشنواره را در شرایطی برگزار کنیم که هیچجنگی نباشد و این ظلم ۷۵ ساله صهیونیستها برطرف شود و امیدوارم جشنواره ها را سال های سال در شرایطی که فلسطین آزاد شده و هیچ ظلمی در دنیا نیست، برگزار کنیم.
سینمایی داریم که میتواند ندای مظلومان باشد
در بخش دیگری از این مراسم، محمدامین توکلی زاده معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران اظهار کرد: ما فراموش نمیکنیم که طفل نوجوانی بودیم و تلویزیون هشدار میداد که میخواهیم تصاویری پخش کنیم که آنهایی که ناراحتی قلبی دارند نباید نگاه کنند. موضوع این بود که بازوی یک نوجوانی که به سمت صهیونیستها سنگ پرتاب کرده بود را شکسته بودند. این تصاویر متاثرکننده بود اما الان هر روز غزه بمباران میشود. انگار تصمیم گرفته شده است ظلم عادی شود. اسراییل از ابتدای شروع به مظلوم نمایی کرد مثلا گفت که حماس کودکان آنها را سر بریده اما نتوانست تصویری ارائه کند اما حتما تصویرسازی و حتما یک هولوکاست دیگر را جعل میکنند.
وی افزود: حتما سینمایی که رگ معیشت آن به نظام ظلم بسته است به یک جعل هلوکاست دیگر دست میزند اما این بار جلوی آنها ایستادگی میشود. یک گروه کوچک فلسطینی نه یک دولت نه یک ارتش گروهی که هواپیمای جنگی ندارد، نظام اطلاعاتی ندارد، 70 سال است که در محاصره است. تلفنهایش در شنود است اما به ناگاه طوفانی بر پا می کند و آبروی صهیونیست ها را می برد و صهیونیست ها هرچه تلاش میکنند این آبروریزی را پنهان کنند نمیشود. از بزرگترین دیوار آهنی رد میشوند گرچه لحظه به لحظه شهید میشوند اما موفق شده اند.
توکلی زاده همچنین بیان کرد: ما از سینمای کشورهای سلطه انتظاری نداریم اما شاید زمانش رسیده است یک سینمای دیگر شروع به کار کند و آن سینمایی است که انتقال دهنده فریاد مظلومان باشد و نگذارد یک هلوکاست دیگر جعل شود. باید سمت مظلوم ایستاد. صدای مظلومیت مردم غزه از گوشه گوشه دنیا بلند میشود. همان دانشگاهها و تیمهای فوتبال که خودشان درست کرده بودند صدای غزه شدند. خوشحالیم سینمایی داریم که میتواند ندای مظلومان باشد.
یاری تجلیل شد
بزرگداشت داریوش یاری کارگردان پیشکسوت سینما با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی و مهدی آذرپندار دبیر جشنواره چهلم در اختتامیه برگزار شد.
یاری در این مراسم گفت: بزرگ شمایید که امروز من را به یاد داشتید. از همه مدیران بامعرفتی که هر وقت پشت در اتاقشان نشستم من را دست خالی نگذاشتند سپاسگزاری می کنم.
وی همچنین بیان کرد: غزه یک نوار باریک بین ظالم و مظلوم است. این نوار باریک، هیچ وقت پاره نمیشود.
چهلمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران از ۲۷ مهر تا ۲ آبان ماه برگزار شد.