تربت‌حیدریه- ایرنا- معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون ۱۶۴ اقامتگاه بومگردی و سنتی در استان فعال است، گفت: اقامتگاه بومگردی تهمینه در این بخش زیرساخت‌های تبدیل به قطب گردشگری استان را دارد.

به گزارش ایرنا، یوسف بیدخوری سه‌شنبه شب در آیین افتتاح یک رستوران سنتی و چند بخش جدید در مجموعه تاریخی رباط علیا افزود: مجموع گردشگری تهمینه تنها اقامتگاه بوگردی است که در یک مکان تاریخی به صورت سنتی اداره و در بر گیرنده هر سه موضوع محوری "میراث فرهنگی" ، "صنایع دستی" و "گردشگری" است.

وی در تبیین گردشگری ادبی نیز گفت: این نوع گردشگری برخاسته از جاذبه‌های وابسته به حوزه زبان و ادبیات و یکی از حلقه‌های مفقوده در صنعت گردشگری کشور است.
بیدخوری اضافه کرد: گردشگری ادبی نقش مهمی در حفظ و حراست از میراث زبانی دارد و با توجه به تامل و تفکر در ریشه‌های فرهنگی، می‌توان آن را فرهنگی‌ترین نوع گردشگری نامید.
وی تصریح کرد: در این شاخه از گردشگری، توجه به ادبیات، به ویژه ادبیات سنتی و محلی که برانگیزاننده حس نوستالژیک است و علاقه‌مندان و طرفداران زیادی را به خود جلب کرده‌است.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی اظهار کرد: برپایی جلسه‌های مثنوی‌خوانی، شاهنامه خوانی و نقد و بررسی ادبیات سنتی و فلکور با گویش تربتی از دیگر امتیازات تبدیل شدن تربت‌حیدریه با محوریت اقامتگاه بومگردی تهمینه، به قطب گردشگری خراسان رضوی است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تربت‌حیدریه نیز گفت: منطقه تربت‌حیدریه قطب تولید زعفران جهان وبه عنوان قطب گردشگری زعفران است و به همین دلیل این منطقه در زیرمجموعه‌های گردشگری کشاورزی قرار گرفته بود.
علی محمدی افزود: بر این اساس همه ساله و در فصل برداشت زعفران، تورهای گردشگری داخلی و خارجی در قالب گروه‌های گردشگری تفریحی، علمی پژوهشی یا تجاری ضمن سفر به این خطه، علاوه بر بازدید از مزارع زعفران و مراحل جمع‌آوری و فرآوری گل‌، از موزه زعفران، بزرگترین بازار گل کشور، پژوهشکده زعفران وابسته به وزارت علوم دیدن می‌کنند.
مدیر اقامتگاه بومگردی تهمینه نیز گفت: برای افتتاح رستوران، ۱۵ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده که چهار میلیارد ریال آن تسهیلات بوده‌ است.

محمدرضا کرمانی در بیان ویژگی‌های رستوران اظهار داشت: نخست آنکه احیای معماری سنتی تربت‌حیدریه معروف به "گنبد خراسانی" که در ۶۰ سال اخیر مشابه چنین اقدامی در بناهای تاریخی این خطه به چشم نمی‌خورد، در این بنا اجرا شده‌است.
وی در معرفی جاذبه‌ تاریخی اقامتگاه بومگردی تهمینه نیز گفت: اقامتگاه در مجموعه تاریخی کاروانسرای رباط علیا واقع که قدمت آن به عهد قجرها بازمی‌گردد و به سال ۱۳۸۰ به شماره ۵۶۹۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌است.
این کارآفرین اضافه کرد: رباط علیا شامل موزه مازاری (سه سنگ آسیاب برای آرد کردن گیاه سِریش)، سفره خانه سنتی، فروشگاه عرضه صنایع دستی و زعفران است.
کرمانی افزود: اقامتگاه بومگردی با ظرفیت ۵۰ نفر دارای ۶ باب سراچه (سویت) عادی و ۲ باب سراچه اختصاصی (VIP) می‌باشد.
به گزارش ایرنا، فصل برداشت زعفران به ترتیب در سه اقلیم سرد (رخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مه‌ولات) از ۱۵ مهر آغاز و تا اواخر آبان ادامه دارد.
بر اساس داده‌های آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی: از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار اراضی زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به خراسان رضوی اختصاص دارد و همچنین از مجموع ۹۱ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران این استان، هشت هزار و ۸۰۰ هکتار آن به اراضی شهرستان تربت‌حیدریه اختصاص دارد.
در منطقه تربت‌حیدریه تا یک شعاع ۵۰ کیلومتری، یعنی تمام شهرستانی‌هایی که از این شهرستان جدا شدند در مجموع اکنون بالغ بر ۳۰ هزار هکتار مزارع زعفران دارند و به عبارت بهتر چیزی بیش از ۳۴ درصد از سطح زیرکشت زعفران خراسان رضوی به تربت‌حیدریه اختصاص دارد.
میانگین تولید زعفران در این خطه چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۳۵ تن است.
در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفران‌کاران تربت‌حیدریه اختصاص دارد.
اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۱۸ نفر شغل ایجاد می‌کند که در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می‌آید.