به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، «سید محمد مقیمی» رییس دانشگاه تهران در دیدار با رییس شورای عالی برنامهریزی دانشگاه نانجینگ و هیات عالی رتبه این دانشگاه که در محل دفتر رییس دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به جایگاه دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین و جامعترین دانشگاه ایران و با بیان اینکه دانشگاه تهران با ۵۴ دانشکده و شعبه در شهرهای مختلف ایران، دارای یکهزار رشته مقطع فعال است، گفت: راهاندازی شعبههای دانشگاه تهران در کشورهای مختلف در حال پیگیری است.
۷۰۰ تفاهمنامه دانشگاه تهران با دانشگاههای دنیا
وی به ۷۰۰ تفاهمنامه دانشگاه تهران با دانشگاههای سایر نقاط جهان از قارههای مختلف اشاره کرد و افزود: در دوره جاری مدیریتی دانشگاه تهران دو اولویت مهم را برای توسعه دیپلماسی علمی مورد توجه قرار دادهایم؛ نخست اینکه دانشگاههایی که با آنها تعامل خواهیم داشت، دانشگاههای مربوط به کشورهای دوست و همسو با جمهوری اسلامی ایران است و بدون شک کشور دوست، چین در صدر این کشورها قرار دارد. اولویت دوم، دانشگاه تهران در توسعه دیپلماسی علمی این است که علاقهمند هستیم تفاهمنامهها جنبه عملی داشته باشد و فقط به امضای آنها بسنده نکنیم.
حضور دانشگاه تهران در بین ۳۰۰ دانشگاه برتر دنیا
مقیمی به جایگاه دانشگاه تهران در رتبهبندیهای معتبر بینالمللی اشاره کرد و گفت: شاهد ارتقای چشمگیر جایگاه دانشگاه تهران در ویرایش سال ۲۰۲۴ رتبهبندی تایمز بودیم، به گونهای که دانشگاه تهران به بهترین رتبه خود در این نظام رتبهبندی در یک دهه اخیر دست پیدا کرد و در میان ۵۰۰ موسسه برتر جهان قرار گرفت.
وی با بیان اینکه دانشگاه تهران در بیشتر رتبهبندیهای بینالمللی از جمله رتبهبندی دانشگاه ملی تایوان (رتبهبندی عملکرد مقالههای علمی دانشگاههای جهان)، وبومتریکس در جایگاه نخست ملی قرار دارد، گفت: بر پایه گزارش سال ۲۰۲۳ میلادی «رتبهبندی عملکرد مقالههای علمی دانشگاههای جهان»، دانشگاه تهران با ارتقای ۸۳ پلهای در مدت یک سال، در جایگاه ۲۸۶ جهان ایستاده است. همچنین بررسی وضعیت دانشگاههای ایران در ویرایش ۲۰۲۳ رتبهبندی لایدن نشان میدهد که دانشگاه تهران جزو ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان در معیارهای «مرجعیت علمی»، «دیپلماسی علمی» و «دسترسی آزاد به انتشارات» قرار دارد.
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه این دانشگاه با بیش از ۹۰ پله بهبود رتبه در یک سال، رکوردار بهبود جایگاه در رتبهبندی تایمز دانشگاههای آسیایی سال ۲۰۲۳ است، گفت: دانشگاه تهران در رتبهبندی تایمز دانشگاههای آسیایی در سال ۲۰۲۲ در بین ۳۰۰-۲۵۱ دانشگاه برتر آسیا قرار گرفته بود، که بر اساس ویرایش ۲۰۲۳ این رتبهبندی، در جایگاه ۱۵۷ دانشگاههای آسیا قرار گرفته است.
مقیمی همچنین به بهبود وضعیت دانشگاههای ایران در رتبهبندی ۲۰۲۴ کیو اس اشاره کرد و گفت: بیشترین جهش در این ویرایش رتبهبندی کیو اس به دانشگاه تهران رسید. دانشگاه تهران در ویرایش ۲۰۲۳ رتبهبندی QS در جایگاه ۵۱۰-۵۰۱ جهانی قرار گرفته بود، که در ویرایش ۲۰۲۴ این نظام رتبهبندی، حداقل با ۱۴۱ پله ارتقا نسبت به ویرایش ۲۰۲۳ این رتبهبندی، اکنون در رتبه ۳۶۰ جهانی قرار گرفته است.
دانشگاه نانجینگ حلقه اتصال دانشگاههای بزرگ ایران و چین
استاد دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران با اشاره به رتبه بینالمللی خوب دانشگاه نانجینگ چین و با ابراز علاقهمندی نسبت به اینکه دانشگاه نانجینگ حلقه اتصال دانشگاههای بزرگ ایران با دانشگاههای بزرگ و مادر در چین باشد، بیانداشت: برگزاری اجلاسیههای روسای دانشگاههای بزرگ ایران و چین در تهران و پکن، زمینهای برای به اشتراک گذاشتن ظرفیتهای این دانشگاهها به منظور رقم زدن کارهای بزرگ میشود و دانشگاه نانجینگ میتواند شریک راهبردی خوبی برای دانشگاه تهران باشد.
وی با اشاره به روابط دوستانه، نزدیک و راهبردی ایران و چین، تاکید کرد: دیپلماسی علمی میتواند حلقه اتصال بین بندها و بخشهای مختلف توافق راهبردی بین ایران و چین باشد، زیرا هر توافقی بدون توجه به جنبههای علمی آن، ماندگار و پایدار نخواهد بود. کارکرد سیاستمداران این است که با رایزنیهای اولیه، برای تقویت روابط بسترسازی کنند و کار دانشگاهیان و مسوولان علمی هم این است که آن را از طریق دیپلماسی علمی تداوم بخشند و این روابط را مستحکم کنند.
مقیمی به دیدار خود با سفیر چین در تهران اشاره کرد و گفت: یکی از توافقها با سفیر چین این بود که اجلاسیه دانشگاههای بزرگ ایران و چین را شکل دهیم، همان طور که تاکنون هفت دوره اجلاسیه روسای دانشگاههای بزرگ ایران و روسیه با حضور روسای ۱۴ دانشگاه ایران و چندین دانشگاه بزرگ روسیه در تهران و مسکو شکل گرفته است و این دانشگاهها تعاملات نزدیکی با یکدیگر برقرار کردهاند.
محورهای همکاری مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه نانجینگ
وی در تشریح برخی محورهای همکاری مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه نانجینگ، از تبادل استاد و دانشجو، استفاده از ظرفیتهای دو دانشگاه برای برگزاری فرصتهای مطالعاتی برای اساتید دو دانشگاه، همکاری در راهاندازی رشتههای جدید، ایجاد دورههای مشترک بین دو دانشگاه، برگزاری نشستهای تخصصی بویژه برای کمک به کارآفرینان، تجار و بازرگانان دو کشور با مشارکت نهادهای سیاسی ایران و چین در تهران و پکن نام برد.
گام نخست همکاریهای دو دانشگاه تهران و نانجینگ در زمینه علوم دریایی
رییس دانشگاه تهران، یکی از زمینههای مورد علاقه برای همکاری بین دو دانشگاه را حوزه میانرشتهای علوم جغرافیایی عنوان کرد و اظهار داشت: دانشگاه تهران دارای دو شعبه بینالمللی در جزیره کیش و جزیره قشم و همچنین پژوهشکده علوم دریایی در کیش است. در راستای توسعه تمدن دریایی در سواحل خلیج فارس، علاقهمند به شکلگیری فعالیتهایی بهویژه در توسعه مکران هستیم. میتوانیم در گام نخست برای همکاری در این بخش، فعالیتهای مشترک را در پژوهشکده علوم دریایی با محوریت خلیج فارس متمرکز کنیم.
پیشنهاد راهاندازی مراکز مطالعاتی مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه نانجینگ
برپایه این گزارش، «تان تینو» رییس شورای عالی برنامهریزی دانشگاه نانجینگ چین، در جریان دومین سفر خود به ایران و در دیدار با رییس دانشگاه تهران، علاوه بر روابط دو کشور دوست، به قدمت ۱۲۰ ساله دانشگاه نانجینگ و تأثیرگذاری این دانشگاه اشاره کرد و گفت: تعداد قابل توجهی از دانشگاههای بزرگ فعلی کشور چین از دانشگاه نانجینگ انشعاب پیدا کردهاند و بسیاری از رشتههای دانشگاهی در چین برای نخستین بار در دانشگاه نانجینگ راهاندازی شدهاند. این دانشگاه در رتبهبندی تایمز در جایگاه ۷۳ و در QS در جایگاه ۱۲۰ جهان قرار دارد.
وی با بیان اینکه دانشگاه نانجینگ با ۴۱ هزار دانشجو، از تنوع رشتهای در مقاطع مختلف تحصیلی در قالب ۳۸ واحد دانشگاهی برخوردار است، خاطرنشان کرد: یک سوم دانشجویان دانشگاه نانجینگ در مقطع کارشناسی و بقیه در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری تحصیل میکنند و یکهزار و ۵۰۰ دانشجوی خارجی در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
تان تینو با ارائه پیشنهاد تعریف پروژههای مشترک و راهاندازی مراکز مطالعاتی مشترک در علوم مختلف بین دانشگاه تهران و دانشگاه نانجینگ، تاکید کرد: گسترش روابط بینالمللی جزو برنامههای اولویتدار دانشگاه نانجینگ است و در این چارچوب آمادگی داریم دورههای تکمیلی تخصصی یک هفته تا یک ماهه را برای پژوهشگران دانشگاه تهران اختصاص دهیم.
پیشنهاد ایجاد اتحادیه بین دانشگاههای بزرگ ایران و چین
وی با تاکید بر همکاری دو دانشگاه تهران و نانجینگ برای همکاری در زمینه مطالعات منطقهای، بیانداشت: ایجاد اتحادیه بین دانشگاههای بزرگ دو کشور، بستر مناسب و پیوستهای برای همکاریهای چین و ایران ایجاد میکند و در این راستا نیازمند تشکیل کمیسیون مشترک بین دو دانشگاه برای توسعه همکاریها هستیم.
تان تینو، یکی از دستیاران خود را مامور پیگیری ایجاد کمیسیون مشترک برای توسعه همکاریها بین دو دانشگاه نمود و سید محمد مقیمی نیز معاون بینالملل دانشگاه تهران را دارای اختیار تام از سوی دانشگاه تهران به منظور طراحی سازوکارهای توسعه این همکاریها معرفی کرد.
راهاندازی دپارتمان زبان فارسی در دانشگاه نانجینگ
«الهام امینزاده» معاون بینالملل دانشگاه تهران نیز در این نشست، تعداد دانشجویان غیر ایرانی دانشگاه تهران را یکهزار و ۲۶۰ دانشجو اعلام و تاکید کرد: علاقهمند هستیم پروژههای بلندمدتی را بین دو دانشگاه تهران و نانجینگ تعریف کنیم و در این راستا برای راهاندازی دپارتمان زبان فارسی در دانشگاه نانجینگ آمادگی داریم، همانگونه که دپارتمان زبان چینی در دانشگاه تهران فعال است.
تشکیل کارگروه چین، ژاپن و کره در دانشگاه تهران
«محمودرضا دلاور» مدیرکل اعضای هیات علمی و دانشجویان بینالملل دانشگاه تهران هم از برنامهریزی برای راهاندازی کارگروههای بینالمللی در معاونت بینالملل دانشگاه تهران خبر داد و گفت: کارگروه چین، ژاپن و کره از مهمترین کارگروههاست که میتوانیم تبادل تجربه در حوزه بینالمللیسازی و بهبود رنکینگ داشته باشیم.
همکاری در اتحادیه دانشگاههای آسیا و اقیانوسیه و اتحادیه دانشگاههای حاشیه اقیانوس هند، بهرهگیری از فرصت استقرار دبیرخانه اجلاس روسای ۱۴ دانشگاه بزرگ ایران در دانشگاه تهران، همکاری در راهنمایی مشترک پایاننامهها و رسالههای دانشجویی و همکاری در زمینه اولویتهای تحقیقاتی نظیر هوش مصنوعی، انرژیهای نوین، کشاورزی دقیق، محیط زیست، خودرو، توسعه فناوریهای مشترک و همکاری پارکهای علم و فناوری دو دانشگاه از جمله محورهایی بود که از سوی دلاور مطرح شد.
«حسن زمانیان» استاد دانشگاه تهران نیز با اشاره به اینکه دانشگاه تهران در بسیاری از زمینههای علمی دارای رتبه کمتر از ۵۰ دنیا است، گفت: علاقهمند هستیم محورهای همکاری دو دانشگاه را بر اساس آینده پژوهش جهان تا سال ۲۰۵۰ میلادی تعریف کنیم که اصلیترین آنها تحقیقات آب و هوایی و همچنین میکروالکترونیک است.
زمانیان که ریاست سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران را نیز بر عهده دارد، با اشاره به فعالیت ۹ پژوهشکده و ۲۵۰ شرکت فناور و نوآور در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، برای همکاری بین این سازمان و دانشگاه نانجینگ اعلام آمادگی کرد.
در پایان این دیدار که با حضور «مهدی شهبازی» مشاور رییس دانشگاه تهران و رییس مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی، «رقیه قاسمپور» استاد دانشکدگان علوم و فناوریهای میانرشتهای و مدیر اجرایی مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی، «عبدالمجید اسکندری» مدیرکل روابط بینالملل و «احسان چیتساز» مدیرکل سیاستگذاری فناوری و نوآوری دانشگاه تهران برگزار شد، تفاهمنامه همکاری بین دو دانشگاه تهران و نانجینگ به امضای سید محمد مقیمی و تان تینو رسید.
فعالیتهای تحقیقاتی مشترک، تبادل اعضای هیات علمی و دانشجویان و مواد آموزشی، نظارت مشترک بر پایاننامههای کارشناسیارشد و رسالههای دکتری و ایجاد مدارک مشترک دوگانه از محورهای تفاهمنامه است که به مدت پنج سال اعتبار دارد.