شهرکرد- ایرنا-همین ابتدای گزارش اعلام کرد اسم واقعی من و همسرم را ننویسید، اول با اسم مصطفی این گزارش تنظیم شد، اما بعد با هم صحبت کردیم و قرار شد با اسم واقعی اما بدون فامیل این گزارش تهیه شود، او یک پدرخوانده واقعی ساکن در چهارمحال و بختیاری است.

به گزارش ایرنا، شاید برخی با شنیدن اسم پدرخوانده(The Godfather) فکر کنند این نام را فقط فرانسیس فورد کوپولا برای فیلم خود انتخاب کرده بود، اما در این گزارش با پدرخوانده واقعی که انسانی از خود گذشته است آشنا خواهید شد، که حتی دوست نداشت اسم و فامیل خودش و خانواده‌اش در این روایت باشد.

قصه پذیرش کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست و واگذری این کودکان به خانواده‌های متقاضی، به خصوص خانواده‌های که فرزند ندارند به عنوان یک فرهنگ تبدیل شده است، اما در این میان فرهنگ‌پذیری کودکان دارای شرایط خاص یا با معلولیت در بین متقاضیان کمرنگ است.

بچه‌های دارای معلولیت و بیماری بیش از سایر کودکان، نیازمند حمایت خیرین و افراد متقاضی اخذ سرپرستی کودک هستند، اما آن‌گونه که بایسته است فرهنگ پذیرش این بچه‌ها در جامعه نهادینه نشده است و تعداد انگشت شماری از افراد خانواده‌ها که این کودکان را برای فرزندی پذیرش می‌کنند، ممکن است از سوی خانواده‌ها و یا اطرافیان حتی گاهی مورد نکوهش و سرزنش قرار گیرند.

در چهارمحال و بختیاری، هم‌اکنون ۳۵۰ خانواده متقاضی فرزندخواندگی هستند که از این تعداد ۱۵۰ خانواده شرایط نگهداری از کودکان را دارند، در حالی‌که ۳۰ کودک بی‌پرست در مراکز نگهداری کوکان بی‌سرپرست حضور دارند، که از این تعداد ۲ کودک دارای معلولیت و نیازهای خاص است و تعداد کودکان شیرخوار که بیشترین متقاضی پذیرش را دارند، کم است.

پذیرش کودکان دارای نیاز خاص معامله با خداست

مادرخوانده " امیر مهدی" کودک ۸.۵(هشت ونیم) ساله‌ای که ۲ سال است، روزهای تازه زندگی خود را در یک خانواده جدید و خارج محیط مرکز نگهداری کودکان در آغوش مهربان پدر و مادر آغاز کرده است، می‌گوید: پذیرش و نگهداری از کودکان بی‌سرپرست و به خصوص کودکان بی‌سرپرست دارای معلولیت و یا دارای نیازهای خاص، معامله باخداست.

زهرا مادر ۵۱ ساله اهل چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه حضور کودک گرما و انرژی زیادی به زندگی زوجین می‌دهد، گفت: با رضایت همسرم برای پذیرش کودک بی‌سرپرست از ۶ سال‌گذشته ثبت‌نام کرده بودیم، اما به دلیل شرایط شغلی شوهرم که کارگر مغازه بود، موفق به پذیرش کودک بی‌سرپرست نشدیم، تا اینکه ۲ سال گذشته در سالروز شهادت حضرت ام‌البنین(س) از مرکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست استان با ما تماس گرفتند که در مرکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست یکی از شهرهای جنوبی ایران کودکی شرایط واگذاری را دارد و من و همسرم راهی این شهر جنوبی شدیم.

وی اظهار داشت: با دیدن امیرمهدی و یک کودک دیگر در مرکز نگهداری کودکان، دلبسته امیرمهدی شدیم و درخواست پذیرش کودک را ارائه دادیم که ۲۶ بهمن‌ماه سال ۱۴۰۰ همزمان با سالروز تولد حضرت زهرا (س) سرپرستی امیرمهدی را به ما ارائه دادند، اما بعد از ۲ هفته بیماری‌ امیر مهدی نمایان شد.

این مادرخوانده به دلبستگی خود و همسرش به این کودک ۶ساله اشاره کرد و گفت:با توجه به اینکه زمانی که ما متوجه بیماری‌های کودک شده بودیم، هنوز مَحرمیت این کودک برای ما ثبت نشده بود، راضی به بازگرداندن کودک به مرکز نشدیم و با تمام وجود مراحل درمان امیر مهدی را آغاز کردیم و بعد از ۲ سال از زندگی امیرمهدی با ما اواخر شهریورماه شناسنامه امیر مهدی را به نام خودمان دریافت کردیم.

زهرا می‌گوید: در ابتدای پذیرش کودک متوجه بیماری امیر مهدی شدیم و بعد از گذشت چند هفته متوجه مشکل بیماری دیگری شدیم که بنا بر نظر پزشکان این بیماری باید قبل از ۲ سالگی درمان می‌شد و در سه مرحله عمل جراحی برای امیرمهدی انجام شد.

این مادرخوانده اهل چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه کودکان معلول و بیماری که در مراکز بهزیستی زندگی می‌کنند، به اندازه بچه‌های دیگر نیازمند توجه، محبت هستند، گفت: در تابستان امسال نیز امیرمهدی را در کلاس‌های مختلف ورزشی از جمله والیبال و کلاس رباتیک ثبت‌نام کردیم که به دلیل مشکلات مربیان از ادامه دادن حضور امیرمهدی در کلاس درس جلوگیری کردند.

وی با اشاره به اینکه امیرمهدی را برای بررسی وضعیت به پزشک غدد نشان دادیم، بلوغ زودرس امیرمهدی مشخص شد و افزود: دارای بیماری عصب و روان و پرخاشگری است که مورد تایید بهزیستی است.

زهرا افزود: پذیرش کودکان با نیازهای خاص نیازمند توان و صبر بالای خانواده‌هاست که بتوانند با صبر و حوصله مراحل درمان و نگهداری این کودکان را انجام دهند.

فرزند پذیری کودکان با نیازهای خاص، مانند معجزه است

مادر خانواده امیر مهدی با اشاره به اینکه فرزندپذیری کودکان با نیازهای خاص مانند معجزه است، گفت: خدا را برای این موهبت که به ما عطا کرده است شاکریم و به خانواده‌ها توصیه می‌کنیم اگر صبر، استقامت و تحمل ندارند، پذیرش کودکان با نیازهای خاص را نپذیرند و پذیرش این کودک برای ما یک امتحان الهی است.

وی بر پذیرش خانواده‌های ۲ طرف برای فرزندخواندگی تاکید کرد و گفت: اگر اعضای خانواده یکی زن و شوهر با پذیرش فرزند مخالف باشند، در ادامه دادن مسیر زندگی بامشکل مواجه خواهند شد.

حضور امیدمهدی برکت و شادی را در خانه و زندگی ما افزایش داد

پدرخوانده این کودک با نیازهای خاص که روزگاری خودش شاگرد مغازه بود و هم‌اکنون بازنشسته است، به خبرنگار ایرنا می‌گوید: حضور امیر مهدی برکت و شادی را به خانه و زندگی مشترک ما هدیه داده است.

وی به خانواده‌های متقاضی فرزندخواندگی توصیه کرد؛ از پذیرش کودکان دارای نیازهای خاص و معلول اضطراب نداشته باشند، چون با پذیرش این کودکان علاوه بر ثواب دنیوی و اخروی شاهد رونق رزق و روزی در زندگی خود خواهند شد.

به گفته وی، خانواده‌ها در زمان پذیرش این کودکان فکر کنند که فرزند خودشان دچار این مشکل است و بعد از پذیرش و فرزندخواندگی این کودکان کار درمان آنها را با تمام توان و انرژی پیگیری کنند تا این کودکان نیز مزه زندگی آرام رابچشند.

وی گفت: خانواده‌های متقاضی سرپرستی کودکان دارای معلولیت و نیازهای خاص باید با آگاهی از شرایط خاص این کودکان و نیازهایی که دارند، نسبت به پذیرش این کودکان اقدام کنند تا بتوانند شرایط خود و کودک نیازمند به کمک را با همدیگر تطبیق دهند.

به‌گفته وی، خانواده‌های متقاضی پذیرش کودکان دارای معلولیت یا نیازمند درمان باید از آمادگی روحی و شرایط مالی مناسب‌تری نسبت به سایر خانواده‌ها برخوردار باشند.

بهزیستی بر خانواده‌های که فرزند پذیرش کردند، نظارت ماهانه دارد

کارشناس فرزندخواندگی بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه خانواده امیر مهدی در مدت یک‌سال مورد ارزیابی قرار گرفتند، اظهار داشت: این خانواده با توجه به مشکلاتی که امیرمهدی دارند، کنار آمدند و پذیرای کودک شدند.

پوران آل‌مومن افزود: سازمان بهزیستی بر خانواده‌های که فرزند پذیرش دارند، نظارت ماهانه دارند که در ماه نخست ۲ مرتبه و در ماه‌های دوم تا ششم پس از تحویل کودک به خانواده ماهانه یکبار از کودک و خانواده بازید و سرکشی می‌شود و پس از تایید کارشناسان فرزند تحویل به خانواده داده می‌شود.

امسال ۶ کودک در چهارمحال و بختیاری فرزند خوانده شدند

مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: امسال ۶ کودک در استان با لحاظ شرایط قانونی به خانواده‌های صلاحیت‌دار برای فرزند خواندگی سپرده شدند که از این تعداد کودک فرزندخوانده ۲ نفر شیرخوار و چهار کودک پسر بالای ۹ سال هستند که به خانواده‌های دارای صلاحیت واگذار شده است.

مهشید سلیمانی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: هم‌اکنون ۳۵۰ خانواده در استان متقاضی فرزندخواندگی هستند که از این تعداد ۱۵۰خانواده شرایط نگهداری از کودکان هستند.

وی با اشاره به اینکه بیشتر خانواده‌ها متقاضی فرزند شیرخوارند، افزود: هم‌اکنون ۳۰ کودک در مراکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست استان حضور دارند که تعداد کودکان شیرخوار در این مراکز کم است.

۲ کودک معلول در مراکز استان نگهداری می‌شوند

مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به کم بودن استقبال خانواده‌ها برای پذیرش کودکان معلول، افزود: هم‌اکنون ۲ کودک دارای معلولیت در این مراکز حضور دارند.

وی افزود: از پارسال ۱۵ کودک از مراکز بهزیستی استان به متقاضیان فرزندخواندگی واگذار شده است که سه مورد از این کودکان دارای معلولیت خفیف تا متوسط و یا دارای بیماری بودند که از این تعداد یک مورد کودک کم‌بینا و ۲ مورد کودک دارای پیگیری درمان به خانواده‌ها برای فرزندخواندگی تعلق گرفته است.

سلیمانی افزود: برای تعلق کودکان معلول به خانواه‌ها محدودیتی وجود ندارد و داشتن شرایط عمومی و تمکن مالی خانواده، سلامت جسم و روان خانواده الزامی است و محدودیت سنی برای پذیرش کودکان معلول وجود ندارد.

مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: برای خانواده‌های متقاضی فرزند معلول مشاوره‌های حقوقی و مشاوره‌های خانوادگی، پیگیری‌های مددکاری و بازدید و نظارت‌های لازم برای آگاه‌سازی خانواده‌ها انجام می‌شود.

شرایط سنی خانواده‌ها برای پذیرش کودکان بی‌سرپرست

به گفته وی، خانواده‌های متقاضی فرزندخواندگی باید پس از مراجعه به اداره بهزیستی و ثبت‌نام در سامانه اقدام کنند، تا پس از بررسی شرایط لازم توسط کمیته تخصصی، واگذاری فرزند انجام شود.

وی افزود: براساس قانون کودکان شیرخوار تا ۲ سال به متقاضیان ۳۰ تا ۳۴ ساله، کودکان سه تا پنج سال به متقاضیان ۳۵ تا ۳۹ ساله، کودکان ۶ تا هشت سال به متقاضیان ۴۰ تا ۴۴ سال ، کودکان ۹ تا ۱۱ سال نیز به متقاضیان ۴۵ تا ۴۹ سال و کودکان ۱۲ تا ۱۸ سال نیز به افراد متقاضی ۵۰ سال به بالا داده می‌شوند.

به گفته وی، هم‌اکنون سه مرکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست در استان فعال است که از این تعداد یک مرکز شیرخوارگاه دولتی، یک مرکز دخترانه در شهرکرد و یک مرکز پسرانه درفارسان فعال است و هم‌اکنون ۳۰ بچه بی‌سرپرست و بدسرپرست در این مراکز نگهداری می‌شود.

وی به حمایت بهزیستی استان از خانواده‌های نیازمند دارای فرزند ۲ قلو و سه قلو اشاره کرد و گفت: هم اکنون کمک هزینه معیشت به ۸۶ خانواده دارای فرزند سه قلو و بالاتر و همچنین ۸۰۵ خانواده دارای فرزند ۲ قلو پرداخت می‌شود.

به گزارش ایرنا، هم‌اکنون بیش از ۵۲ هزار خانواده با جمعیتی بیش از ۱۰۶ هزار نفر زیرپوشش خدمات این نهاد قرار دارند.