به گزارش خبرنگار ایرنا، مدرکگرایی و عطش خانوادهها برای تحصیلات دانشگاهی طی سالیان متمادی سبب شد تا فرهنگ کار در جامعه تغییر کند، جامعه با چالش کمبود تکنسین یا نیروی کار ماهر مواجه شود و از سوی دیگر تحصیلکردهها بیشترین نرخ بیکاری کشور رابه خود اختصاص دهند.
همین رویه سبب شد تا تکنسین مورد نظر کارگاههای تولیدی، تولید مسکن و پروژههای عمرانی و اقتصادی کشور به سختی تامین شود و از سوی دیگر دانشآموختههای دانشگاهی با چالش بزرگی به نام یافتن شغل مرتبط با دانش خود مواجه باشند.
بیکاری یا کمبود نیروی کار؟
وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی تابستان امسال گفت: متأسفانه در کشور با کمبود نیروی کار روبه رو هستیم طوریکه در تیر ماه ۳۰ کارگاه صنعتی برای جذب نیروی کارگر اعلام نیاز کردهاند اما نیرو کار مورد نیاز آنها تربیت نشده است.
به اعتقاد او برای رفع این نیاز باید از ظرفیت مراکز آموزش فنی و حرفهای در تربیت نیروی کار ماهر استفاده شود و اکنون وزارت کار پیگیر تجهیز کارگاههای این مراکز است.
وزیر کار همچنین بر اشتغال خرد مددجویان دستگاههای حمایتی و مشاغل خانگی با استفاده از مهارت آموزی نیز تاکید کرد.
این روند در مراکز آموزش فنی و حرفهای سراسر کشور شکل گرفته و دورههای آموزشی چند ماه برای تربیت نیروی انسانی در جریان است؛ در فارس نیز ۵۵ مرکز دولتی با ۳۰۰ کارگاه فعال است که در هر کارگاه ۲ تا سه حرفه آموزش داده میشود.
نهضت مهارتآموزی دولت سیزدهم
آنطور که معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تابستان امسال در دومینجشنواره ملی مهارت گفت دولت تمام توان خود را در طرحهای مهارتی کلان گذاشته است و با راه اندازی نهضت ملی مهارت سالانه آموزش چهار میلیون نفر را برنامهریزی کرده است.
غلامحسین حسینینیا با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر مهارت آموزی، بیان کرد: ما نهضت ملی مهارت آموزی گام دوم انقلاب را در دولت سیزدهم ایجاد کردیم و از پوشش سالانه چهار میلیون نفری مهارت آموزی، ۷۲ درصد این آموزشها با توانمندی بخش خصوصی محقق می شود.
آنطور که او گفته ۲۶ میلیون نفر از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران فعال هستند از این رو آموزشهای مهارتی برای افراد جویای کار در ۱۹ گروه هدف ارائه میشود.
از این میان تعهد سالانه آموزش فنی و حرفهای فارس، ارائه آموزشهای مهارتی در قالب برگزاری ۵۱ هزار و ۷۱۵ نفر دوره تعریف شد.
نگاهی به نهضت مهارتآموزی در فارس
بر اساس آماری که مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس در اختیار ایرنا قرار داد در ۶ ماه گذشته از سال جاری نزدیک به ۷۰ درصد از میزان تعهد شده سالانه محقق شده یهنی با گذشت نیمی از سال، ۳۶ هزار و ۵۹ نفر ساعت از تعهد ۵۱ هزار و ۷۱۵ نفری محقق شده است.
به گفته رهام کیائی مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس آموزشهای مهارتی در این استان به ۱۸ گروه از ۱۹ گروه هدف کشور (غیر از متقاضیان مناطق مرزی) ارائه میشود؛ آسیب دیدگان اجتماعی، افراد دارای معلولیت، دانش آموختگان و فارغالتحصیلان دانشگاهی، دانشآموزان و دانشجویان، زنان خانهدار، زنان سرپرست خانوار و اعضای خانوادههایشان، زندانیان، ساکنان سکونتگاههای غیر رسمی و مناطق روستایی، سربازان وظیفه، شاغلین بنگاههای اقتصادی، عشایر، کودکان کار و خیابانی، متقاضیان مهارتآموزی، مشمولان بیمه بیکاری، معتادان بهبودیافته و پناهندگان و اتباع خارجی از گروههای هدف نهضت مهارتآموزی ایران هستند.
این آموزشها در مراکز دولتی به صورت ۱۰۰ درصد رایگان و در مراکز غیر دولتی فنی و حرفهای با شهریههای مصوب به متقاضیان ارائه میشود.
مهارت آموزی سربازان وظیفه؛ ۲ سال خدمت پربار
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس با اشاره به برپایی دورههای مهارت آموزی ویژه سربازان وظیفه، گفت: امسال تا کنون سه هزار و ۶۵۵ نفر دوره آموزش در پادگانهای این استان انجام شده که به ترتیب اولویت به سربازان، کادر پادگان و خانوادههای انها ارائه شده است.
او توضیح داد: مهارتآموزی سربازان با هدف اشتغال زایی پس از پایان خدمت مقدس سربازی مورد تاکید قرار دارد و حتی قرار است سربازانی که پیش از اعزام به خدمت یک دوره مهارتی را گذرانده و کارت فنی و حرفهای دریافت کردهاند کسر از خدمت بگیرند.
به گفته کیائی مهارت آموزی سربازان یا در محیط پادگان انجام میشود یا در صورت نیاز به تجهیزاتو فراهم نبودن فضا این دورهها به گونهای زمانبندی میشود که امکان بهره بردن از ان در کارگاههای فنی و حرفهای را داشته باشند.
حاشیه نشینها و روستاییان هدف مهارتآموزی فنی و حرفهای
آموزشهای فنی و حرفهای فارس همانند دیگر استانهای کشور به ۲ صورت ثابت و سیار ارائه میشود؛ آنطور که کیائی گفت در ۶ ماه نخست امسال مراکز ثابت شهری فارس ۱۴ هزار و ۲۴۱ نفر دوره برگزار کردهاند و کارگاههای سیار نیز پنج هزار و ۶۰۴ نفر دوره در حاشیه شهرها و ۲ هزار و ۸۵۰ نفر دوره نیز در مناطق روستایی برگزار شده است.
به گفته او در ۶ ماهه نخست امسال ۸۹۰ نفر دوره آموزش نیز برای عشایر فارس برگار شده که بیشترین استقبال را از دورههای مهارتی امور دام، کشاورزی و زنبورداری داشتهاند.
پناه مهارت آموزی به آسیب دیدههای اجتماعی فارس
افراد در معرض آسیبهای اجتماعی مانند زندانیان و خانوادههای انها، معتادان بهبود یافته و در حال درمان و علاوه بر آن مددجویان دستگاههای حمایتی از گروههایی هستند که با مهارت آموزی و حرکت به سوی اشتغال سالم میتوانند پناهی برای خود بیابند.
بر اساس آمارهای اداره کل آموزش فنی و حرفهای فارس امسال زندان حاضر در مراکز ۱۴ شهرستان فارس تحت اموزشهای مهارتی قرار گرفته اند و تا کنون سه هزار ۱۱۷ نفر دروره در زندانهای فارس برگزار شده است.
به گفته کیائی معتادان بهبود یافته از دیگر گروههای آسیب دیده فارسی است که مهارت اموزی به آنها با جدیت دنبال میشود و کمپهای ماده ۱۶ دولتی (مربوط به معتادان متجاهر در حال درمان) و کمپهای ماده ۱۵ خدگران میزبان این آموزشهای مهارتی هستند.
به گفته مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس امسال تا کنون ۷۰۰ نفر از معتادان در حال درمان حاضر در کمپهای ترک اعتیاد فارس در دورههای مهارت آموزی شرکت کردهاند.
او این را هم اضافه کرد که خانوادههای افراد آسیب دیده و در معرض آسیب اجتماعی نیز مورد هدف مهارتآموزی فنی و حرفهای قرار دارند تا به مدد توانمندسازی و اشتغال به کار از افتادن آنها به دام آسیبهای متعدد اجتماعی پیشگیری شود.
آنطور که کیائی گفت: مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی و جامعه شاهد و ایثارگر نیز گروه هدف آموزشهای مهارتی فنی و حرفهای هستند و غیر از استفاده رایگان از مهارتآموزی در کارگاههای دولتی، میتوانند با ارائه معرفی نامه از این دستگاهها، به مراکز غیردولتی فنی و حرفهای معرفی و از تخفیف بهرهمند میشوند.
کیائی یادآور شد: در زمان حاضر ۲ هزار و ۳۵ آموزشگاه فنی و حرفهای غیر دولتی مجوز فعالیت در استان فارس را دریافت کردهاند.
به گفته مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس امسال ۵۸ هزار و ۵۰۰ استان فارسی در آزمون سنجش مهارت فنی و حرفهای شرکت کردهاند.
چشم انداز روشن مهارت آموزی
تنوع رشتههای فنی و حرفهای فارس این اجازه را به متقاضیان داده تا بسته به تحصیلات، علاقه و توان خود و نیاز بازار دوره مهارتی متناسبی را انتخاب کند طوری که به گفته کیایی رشته های آی تی، هوش مصنوعی، تولید انرژی خورشیدی و رشته هایی از این دست بیشتر مورد استقبال دانشجویان قرار گرفته، رشته های فنی مانند جوشکاری، برق و میکانیک بیشتر مورد استقبال افرادی با تحصیلات کمتر است و خانواده آسیب دیدهها بیشتر در دوره های مهارتی خیاطی، صنایع دستی و رشته های خانواده کشاورزی شرکت کردهاند.
افرادی که دورههای مهارتی خود را با موفقیت طی کنند دارای مهارت کافی برای ورود به بازار کار هستند و به گواه امارها درصد بالایی از آنها میتوانند کارگاه خود را راه ادازی کنند یا جذب کارگاههای تولیدی بزرگتر شوند.
علاوه بر این فنی و حرفهای فارس برای ارتباط با صنعت و مهارت آموزی به دانشجویان نیز تفاهم نامههای سه جانبهای امضا کرده و به دنبال تداوم آن است که میتواند نویدبخش ارتقای اشتغالآفرینی برای دانش اموختههای دانشگاهی باشد.