به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، مهندسان برق همواره به دنبال رفع چالشهای موجود در این صنعت هستند، حذف بار گسترده در مواجهه با پدیده بازیابی تاخیری ولتاژ ناشی از خطا عنوان طرحی است که مهدی قطبی ملکی در قالب رساله دکتری و با راهنمایی رضا محمدی به انجام رسانده و بنیاد ملی علم ایران هم از این طرح حمایت کرده است.
بر اساس اعلام بنیاد ملی علم، قطبی ملکی با مدرک دکتری تخصصی مهندسی برق - قدرت از دانشگاه شهید بهشتی درباره این طرح توضیح داد: امروزه به دلیل افزایش سطح رفاه مصرفکنندگان و پدیده گرمایش جهانی، استفاده از موتورهای القایی در قالب کولرها و تهویه کنندهها افزایش چشمگیری داشته است. در شبکهای که تعداد زیادی موتور القایی در مدار باشد، افت ولتاژ ناشی از یک خطای گذرا نمیتواند سریعاً از بین رود و موتورهای القایی با افزایش دریافت توان راکتیو، مانع از برگشت ولتاژ به مقدار قبل از خطا میشوند. این پدیده یعنیعدم بازگشت ولتاژ بعد از خطا به سبب وجود موتورهای القایی، بازیابی تأخیری ولتاژ ناشی از خطا نامیده میشود.
وی افزود: این انتظار وجود دارد که با افزایش بهکارگیری موتورهای القایی در شبکههای توزیع بهخصوص در ایام گرم سال در قالب کولرها و تهویههای هوا، در آیندهای نه چندان دور شبکههای قدرت بیش از پیش با چالشهای مربوط به تأثیر این بارهای موتوری مواجه شوند.
این محقق تصریح کرد: بنابراین میتوان گفت که نتایج این طرح پژوهشی که به مقابله با این پدیده میپردازد، میتواند برای سازمانهای مختلف و ارگانهای زیر مجموعه وزارت نیرو از توانیر، شرکت مدیریت شبکه، دیسپاچینگ، شرکتهای برق منطقهای، شرکتهای توزیع برق و حتی سازندگان تجهیزات حفاظتی و کنترلی مفید باشد.
قطبی ملکی یادآور شد: طرح پژوهشی ارائه شده در راستای تولید دانش فنی در زمینه حذف بار بهینه جهت مقابله با تأثیرات FIDVR است و ما تلاش کردیم تا نتایج این طرح پژوهشی در قالب ارائه خدمات در اختیار شرکت مدیریت شبکه، شرکتهای برق منطقهای و شرکتهای توزیع هم قرار بگیرد. همچنین این امکان نیز وجود دارد که تولیدکنندگان بتوانند براساس نتایج این طرح پژوهشی اقدام به ساخت رلههای حذف بار ولتاژی با قابلیت مقابله با FIDVR کنند. بااینحال تولید محصول در دستورکار این طرح پژوهشی نبوده است.
وی ادامه داد: به لحاظ احتیاج به مواد اولیه و تجهیزات آزمایشگاهی ما در این طرح مشکلی نداشتیم اما برای دسترسی به دادهها، چالشهای زیادی وجود داشت. ما میخواستیم یک حادثه واقعی که در شبکه برق ایران رخ داده است را بررسی کنیم اما چون این دادهها محرمانه بود، مجبور به شبیهسازی شدیم. در حالی که اطلاعات واقعی، میتوانست نتایج این تحقیق را در مدیریت برق، مفیدتر کند.