به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، در روزهای گذشته «عیسی بزرگزاده» سخنگوی طرحهای ملی آب کشور با ابراز تأسف از تأمیننشدن حقابه کشورمان از رود هیرمند از تلاش برای تأمین آب برای مردم سیستان و بلوچستان خبر داد.
وی در نشست خبری با اصحاب رسانه، طرحهای تأمین آب سیستان و بلوچستان را اولویتدار خواند و از طراحی سه طرح کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت در این باره خبر داد.
سخنگوی صنعت آب، بودجه طرحهای اضطراری کوتاهمدت را افزون بر چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد که در حال اجرا هستند.
بزرگزاده، بودجه طرحهای میانمدت را با اعتبار بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان عنوان داشت که در دست اجرا هستند و گفت: طرح بلندمدت انتقال آب دریا هم پیشرفت فیزیکی ۱۳ درصدی دارد.
سخنگوی صنعت آب گفت: طرح تامین آب از آبخوان شرقی هم برای سیستان و بلوچستان با اعتباری معادل ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در دست اجرا است.
وی بیانداشت: بهاینترتیب فکری اساسی برای تامین آب مورد نیاز مردم سیستان و بلوچستان شده است تا مردم نگران نباشند.
بزرگزاده افزود: با اجرای طرح بلندمدت، روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب آب برای منطقه سیستان و بلوچستان شیرینسازی میشود که از این میزان ۵۰ میلیون مترمکعب برای مکران خواهد بود.
اکنون و در تازهترین اقدام برای آبرسانی به استان سیستان و بلوچستان، آب جمع شده در پشت سد کهیر در این استان مورد استفاده قرار گرفته است.
این سد با مهار آب شیرینی که بیهدف به دریای عمان میریخت این آب را به کام مردم میرساند.
وزارت نیرو در باره این سد اعلام کرده که سالها خشکسالی در استان سیستان و بلوچستان شرایط زندگی را بر مردم این سرزمین بسیار سخت کرده است.
۵۰ درصد از جمعیت استان سیستان و بلوچستان روستایی بوده و استمرار نبود دسترسی به آب میتواند روند تخلیه روستاها در این استان را سرعت بخشد.
احداث و آبگیری سد کهیر در سال جاری باعث شد تا در پی بارشهای اخیر، میزان ذخیره آب در این سد به حدود ۳۵ میلیون مترمکعب افزایش یابد.
این ذخیره آب در سرزمینی خشک و با کمبود شدید آب در حالی رخ داد که با وجود بارشهای شدید حادث شده، نهتنها هیچ خسارت ناشی از سیلاب رودخانه کهیر در پاییندست سد به بار نیامد، که بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب آب شیرین نیز ذخیرهسازی شد.
سیلابی که تا پیش این، آب شیرین با ارزش را توأم با خسارت و بدون استفاده مردم تشنه، راهی دریای عمان میکرد. اما اکنون به برکت وجود سد کهیر، مردم این منطقه میتوانند از وجود آب آشامیدنی سالم و باکیفیت برخوردار شوند.
سد کهیر با هدف اصلی تامین آب شرب و کشاورزی روستاها و اراضی پاییندست و همچنین تامین آب منطقه مکران در اردیبهشتماه امسال با حضور رئیسجمهور آبگیری شد.
در حال حاضر ساخت شبکه آبرسانی و اجرای تصفیهخانه فیلتر شنی برای انجام آبرسانی اضطراری به انجام رسیده و تاکنون حدود ۵۰ روستا با جمعیتی نزدیک به ۴۰ هزار نفر از آب شرب باکیفیت این سد بهرهمند شدهاند.
هم اکنون عملیات جاده دسترسی و خاکبرداری محل تصفیهخانه دائمی و مخازن موردنیاز در حال انجام است و در آیندهای نزدیک عملیات اجرایی این بخش نیز نهایی خواهد شد تا سالها رویای دسترسی به آب پایدار برای روستاهای پاییندست سد کهیر محقق شود.
سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب، بزرگترین سد مخزنی استان سیستان و بلوچستان و در ۹۰ کیلومتری غرب شهر چابهار و پنج کیلومتری روستای کهیر واقع شده است.
وزارت نیرو در دولت سیزدهم مصمم است با برداشتن گامهای مهم آثار خشکی را از چهره مردم سیستان و بلوچستان برطرف ساخته و آب شیرین و گوارا را به کام تشنه این مردم برساند.