ساری- ایرنا -همزمان با ورود کشت دوم برنج و رونق نسبی خرید و فروش، ‌قیمت برنج کشت اول طارم محلی و هاشمی پس از ۷۰ روز سقف شکنی کرد و از متوسط ۶۰۰ تا ۶۲۰ هزار ریال در هر کیلو گرم به ۶۷۰ هزار ریال رسید و کشت دوم برنج نیز تا ۷۸۰هزار ریال عرضه می شود.

به گزارش ایرنا، بررسی میدانی خبرنگار ایرنا از وضعیت عرضه و تقاضای برنج در شالیکوبی های مازندران نشان می دهد که بازار این محصول راهبردی با ورود برنج کشت دوم تا حدودی رونق گرفته و در زمان حاضر برنج طارم هاشمی کشت اول که ۸۵ درصد رقم امسال شالیکاری مازندران را تشکیل داده است در هر کیلو گرم ۳۰ هزار تا ۵۰ هزار ریال افزایش یافت و بازار برنج کشت دوم همین رقم نیز با قیمت خرید و فروش ۷۸۰ هزار ریال کلید خورد.

اگرچه طبق آمار اتحادیه شالیکوبی داران مازندران همچنان ۷۰ درصد محصول کشاورزان پس از ۷۰ روز در انبارها آماده فروش است، اما به نظر می رسد با رونق نسبی بازار، ‌کشاورزان از مردد بودن و تصمیم سخت در فروش محصولشان خارج شوند.

کارشناسان بازار برنج معتقدند؛ خروج رکود بازار برنج مازندران و سقف شکنی قیمت، به خاطر طرح حمایتی خرید توافقی برنج از سوی دولت است، طبق آمار شرکت غله و بازرگانی تا کنون حدود ۱۰هزار تُن محصول سال گذشته کشاورزان خریداری شده است.

هرچند عرضه و تقاضا یک اصل مهم در تجارت هر کالایی است و طبق این اصل به دلیل انباشته بودن و عرضه زیادی برنج در قیمت این محصول تاثیر گذاشت، اما نکته مهم براساس بررسی های میدانی این است که در حالی امسال حاصل دسترنج شالیکاران حدود ۳۵۰ هزار ریال کمتر نسبت به سال گذشته خریداری می شود که هزینه تولید به مراتب بیشتر بوده و مهمتر این که به جزء برنج هیچ کالایی قیمتش کاهشی نبوده است.

اکنون شالیکاران به دلیل نیاز به نقدینگی که بعضی از آنان با متوسط قیمت ۶۲۰هزار ریال محصول طارم هاشمی را فروختند، اما آنچه مسلم است این که قیمت به نسبت هزینه تولید بسیار کم است، وضعیتی که بعضی از کشاورزان از این پس به دلیل نیاز محصولشان را می فروشند.

استقبال شالیکاران از فروش محصولشان

دست اندرکاران بازار برنج مازندران که عمدتا صاحبان شالیکوبی ها هستند، می گویند که اکنون عمده کشاورزان در صدد عرضه و فروش بیشتر محصولشان هستند، طبق اظهارات مدیر یکی از شالیکوبی ها در بخش لاله آباد بابل در حالی برنج کشت دوم وارد بازار شده است که هنوز ۷۰ درصد محصول کشت اول در انبارها دپو شده، آماده عرضه است.

احمد قربانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در عین حال از رونق نسبی بازار برنج در یک هفته اخیر خبر داد و گفت: از زمان برداشت و عرضه برنج در سال جاری، برنج طارم هاشمی درجه یک با قیمت ۶۲۰ هزار ریال کلید خورد و تا کنون کشاورزانی که نیاز به نقدینگی داشته اند بخشی از محصولشان را با این قیمت فروختند، اما از حدود ۱۰ روز گذشته این قیمت به ۶۷۰ هزار ریال افزایش یافت و بیشتر کشاورزان نیز حاضر به فروش محصولشان شدند.

وی با بیان این نکته که نمایندگان بعضی از فروشگاه های زنجیره ای واراد بازار خرید و فروش برنج در شالیکوبی ها شدند، بیان داشت : به نظر می رسد شرط واردات برنج به ازای خرید برنج داخلی که از سوی دولت گذاشته شده است، جواب داد و وارد کنندگان، خرید و فروش بازار برنج داخلی را شروع کردند.

این کارشناس بازار برنج مازندران با بیان این که ورود کشت دوم برنج نیز سبب رونق نسبی بازار شده است، گفت: در حال حاضر برنج طارم هاشمی و بهنام ۲ رقم اصلی کشت دوم در هر کیلو گرم تا ۷۸۰هزار ریال خرید و فروش می شود و مشتریان زیادی هم دارد.

علت بالا بودن قیمت برنج دونوچ در مقایسه با دیگر ارقام، تولید آن به صورت بیولوژیکی و استفاده نکردن از سموم، برخورداری از ارزش غذایی زیاد، کیفیت بهتر و داشتن عطر و طعم مناسب تر است.

برنج رتون اغلب به صورت سفارشی و با مقدار کم توسط رزازان عرضه می شود و این موضوع نیز یکی از دلایل بالا بودن قیمت این رقم به شمار می رود.

نکته قابل تامل در شرایط فعلی بازار برنج این است که طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال حدود ۶۵هزار هکتار از زمین های شالیزاری دوباره نشا و ۳۵هزار هکتار نیز به روش رتون کشت شده است، برداشت این محصول نیز از ۲هفته پیش شروع شده و تا چند روز آینده شاهد پیک عرضه برنج کشت دوم در شالیکوبی های مازندران خواهیم بود.

بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران میزان تولید شالی در کشت اول استان یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن بوده است و پیش بینی کشت دوم نیز ۳۰۰ هزا تن شلتوک است.

کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.

نیاز به واردات و توزیع برنج خارجی نداریم

مدیرعامل مرکز تجارت بین المللی و پایانه صادرات برنج کشور مستقر در آمل از رونق نسبی بازار برنج مازندران خبر داد و گفت: پیگیری های دولت و استانداری نسبت به اهمیت خرید و فروش برنج کهنه پارساله و اجرای ممنوعیت واردات شرط واردات به ازای خردی برنج داخلی سبب شد تا اکنون شاهد رونق نسبی بازار برنج در استان باشیم.

سید اسماعیل یزدان پناه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اظهار این که رونق نسبی بازار برنج سبب از بین رفتن دغدغه کشاورزان در فروش و کمبود نقدینگی شده است، ادامه داد: بازار برنج نیز همانند دیگر بازار محصولات کشاورزی و غیر کشاورزی به سرمایه در گردش نیاز دارد، یعنی اگر دولت نسبت به تامین سرمایه در گردش خریداران عمده از جمله فروشگاه های زنجیره ای اقدام عملی کند، جای نگرانی در رونق بازار برنج داخلی نخواهیم داشت.

وی با تاکید بر این نکته که تنظیم بازار برنج همواره باید مورد اهتمام دولت باشد، در عین حال توضیح داد: به نظر می رسد با توجه به باقی مانده برنج سال قبل و تولید قابل توجه امسال به خصوص توسعه کشت دوم، امسال نیازی به واردات برنج خارجی نیست و قیمت برنج کیفی داخلی نیز به نسبت قدرت خرید مردم برای مصرف کننده مناسب است.

مدیرعامل مرکز تجارت بین المللی و پایانه صادرات برنج کشور ابراز میدواری کرد که امسال همه برنج های کشاورزان خرید و فروش شود و محصول بدون مشتری در دست شالیکاران نماند.

از سر گیری خرید و فروش برنج در بازار بورس طی هفته آینده

مدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران مستقر در آمل از شروع خرید و فروش برنج در بازار بورس طی هفته آینده خبر داد و گفت که با شناخت بازار از قیمت و رونق نسبی داد و ستد برنج، امیدواریم خرید و فروش این محصول در بازار بورس نیز مورد توجه قرار بگیرد.

یزدان پناه با اظهار این که مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران کیفیت برنج مازندران را هنگام عرضه در بورس تضمین می کند و ضمانت کننده تحویل محصول به خریدار با کیفیت خریداری شده، است افزود : البته علاوه بر کشاورزان برنجکار، هر شهروند ایرانی می تواند به خرید و فروش برنج به عنوان یک کالای بورسی ورود کند و سود مورد نظر خود را ببرد.

یزدان پناه یکی از مزیت های عرضه محصولات کشاورزی در بازار بورس را شفاف سازی قیمت و کوتاه کردن دست دلالان دانست و گفت : در واقع بورسی شدن محصولات استراتژیک کشاورزی به نوعی جایگزین قانون خرید تضمینی است که با هدف حمایت از تولید محصولات راهبردی کشاورزی در دست اجرا قرار گرفته است.

وی افزود : وقتی کشاورزی که قصد عرضه محصولش در بازار بورس را دارد و برنجش را به مرکز تجارت تحویل می دهد، این مرکز گواهی سپرده کالایی برایش صادر می کند که که نوعی اوراق بهادار معتبر محسوب می شود و کشاورز هم می تواند با ارائه این گواهی به مرکز، محصولش را دوباره تحویل بگیرد و هم می تواند از گواهی سپرده کالایی برای دریافت تسهیلات بانکی استفاده کند و یا آن را به دیگران واگذار نماید.

مرکز بین‌المللی تجارت برنج ایران مستقر در آمل ۱۷۰ هزار متر مربع مساحت دارد که ۵۰ هزار مترمربع آن انبار برنج و ۶ هزار مترمربع نیز واحدهای تجاری و خدماتی، سالن معاملات است. این مرکز دارای پنجره واحد برای صادرات است و ظرفیت نگهداری، سورتینگ، بسته بندی، خرید، فروش و صادرات ۷۰۰ هزار تن برنج را دارد.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.