به گزارش خبرنگار ایرنا، عطاءالله کاویان روز سهشنبه در آیین توزیع تجهیزات مهار آتش بین جوامع محلی و سازمان های مردم نهاد زیست محیطی مازندران در ساری افزود: سازمان حفاظت محیط زیست و در ورای آن این اداره کل به تنهایی قادر به حفاظت و حراست از عرصه های زیست محیطی نیست و این مهم هم بدون مشارکت جوامع محلی امکان پذیر نخواهد بود.
وی با عنوان اینکه برای حفاظت از عرصه های زیست محیطی نیاز به مشارکت همه جانبه جوامع محلی داریم، اظهار داشت: استفاده از ظرفیت جوامع محلی و سمن ها در حفاظت از عرصه های زیست محیطی بیش از ۲ دهه است که در کشورمان جا افتاده اما همچنان برای تحقق این مهم راه طولانی در پیش داریم.
وی اظهار کرد: تلاش های بسیار زیادی شد تا بتوانیم جوامع محلی را برای حفاظت از عرصه های زیست محیطی به کار بگیریم و دولت مردمی سیزدهم نیز در این راستا در تلاش است و هم اکنون بسیاری از طرح های سازمان حفاظت محیط زیست در قالب مدیریت مشارکتی تهیه می شود.
وی بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست در دولت مردمی سیزدهم در تلاش است با هدف به کارگیری از جوامع محلی بسیاری از قوانین قدیمی در حوزه شکار و صید و حفاظت و بهسازی محیط زیست را اصلاح کند که در صورت تحقق این مهم بسیاری از مشکلات فراروی رفع خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه قرق های اختصاصی هم اکنون به طور کامل در اختیار جوامع محلی با مشارکت ذینفعان در حفظ عرصه ها است، افزود: در مقایسه با دیگر عرصه های ملی و طبیعی، تنها جایی که از تعرض ها در امان مانده همین مناطق چهار گانه مازندران است که با استفاده از ظرفیت جوامع محلی و سمن ها حفاظت می شود.
کاویان با بیان اینکه رشد شهرنشینی و توسعه بی رویه آن باعث شده تا سازمان حفاظت محیط زیست به تنهایی قادر به انجام برخی برنامه ها و اهداف از پیش تعیین شده نباشد، تصریح کرد: سازمان باید نسبت به مشارکت جوامع محلی در حفاظت از عرصه های زیست محیطی تغییر نگرش انجام می داد و اصلاحات لازم قوانین نیز صورت می گرفت که اکنون این مهم در دولت مردم سیزدهم در حال انجام است.
وی گفت: در مازندران هم به لحاظ تنوع زیست محیطی و هم به علت تعارض ها و خطرات زیست محیطی، نیاز به مشارکت جوامع محلی در حفاظت از عرصه های زیست محیطی هستیم و از هرگونه فعالیت مشارکتی از جوامع محلی که به اهداف حفاظتی کمک کند، حمایت می کنیم.
لزوم فرهنگ سازی مناسب در بحث پیشگیری
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، فرهنگ سازی مناسب و اصولی در بحث پیگشیری را یک نوع سرمایه گذاری موفق عنوان کرد و گفت که باید علاوه بر تخصیص اعتبارات بیشتر در حوزه پیشگیری، بگونه ای مدیریت داشته باشیم تا کمترین حریق صورت گیرد.
کاویان با بیان اینکه بحث مربوط به پیشگیری در چند سال اخیر مغفول مانده است، افزود: برنامه های آموزشی، ترویجی و فرهنگ سازی مهم در این بخش باید مورد توجه بیش از پیش قرار گیرد هستیم تا با ایجاد احساس مسئولیت در بین مردم، در حفاظت از عرصه های زیست محیطی بتوانیم گام های موفقی برداریم.
برای نخستین بار تجهیزات اطفای حریق توسط حفاظت محیط زیست مازندران خریداری و در بین جوامع محلی و سمن های زیست محیطی استان توزیع شد.
در این مرحله تجهیزات اطفای حریق برای ۱۲ شهرستان و منطقه خریداری شد که شامل کوله حمل آب، آتش کوب، دستکش ضدحریق، تبر بزرگ، ماسک مخصوص مهار آتش، کفش کار، بیل فلزی و لباس ضدحریق که بین ۳۲ فعال محیط زیست و جوامع محلی در شهرستانهای بهشهر، کیاسر، سوادکوه، گلوگاه، نوشهر، چالوس، ساری، تنکابن، پارک ملی پابند، آمل، نکا و نور توزیع شد.
استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند. در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.
مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالشهای مهم این استان محسوب میشود.
مازندران دارای ۲ تالاب بین المللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود یک میلیون بال به مازندران مهاجرت می کنند.
بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها در زیست بوم مازندران شناسایی شده اند.
پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می دهند.