تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۹

شهرکرد- ایرنا- جدیت در حرف و کلامش وجود داشت، گفت: "داریم از اینجا می‌رویم؛ خوبی بدی دیدید حلال کنید"، ابتدا گمان کردم به واحد آپارتمانی دیگری می‌روند یا دارند به استان دیگری مهاجرت می‌کنند اما آدرس جدیدش را که داد مشخص شد که مهاجرتشان هم از نظر زمان هم از نظر مکان" خیلی نزدیک" است.

به گزارش ایرنا، قرار شد داخل خانه را به سبک خودشان طراحی کنند آنگونه که همکلاسی دوران دانشگاه دلشان خواسته است و با بصاعت مالی، انواع وام و تسهیلات و با کمک دوستان حتی نقشه کشیده‌اند که روی دیوارها نیز نقاشی سبک اصفهانی را انجام بدهند.

به عقیده کارشناسان؛ امروزه شهرهای بزرگ در نتیجه مهاجرت در دهه‌های گذشته دارای مشکلات زیادی هستند و حتی در برخی موارد باعث ایجاد حاشیه‌نشینی در کنار این شهرها نیز شده است.

اما در مقابل برخی نیز جهت دوری از مشکلات شهری به دنبال فضایی برای گذران اوقات فراغت خود و خانواده هستند که این حرکت نیز در کنار موج مهاجرت معکوس قابل بررسی است

مهاجرت معکوس، بیانگر مهاجرت از نقاط شهری به مناطق روستایی است که در سرشماری‌های عمومی ایران با عنوان مهاجرت شهر به روستا، مورد بررسی قرار می‌گیرد و اکنون از جمله شاخصه‌های این مهاجرت؛ بهسازی، نوسازی، اجرای طرح هادی، ایجاد مشوق‌های بازگشتی، طرح ملی مسکن، عمران و توسعه روستایی، تبدیل بخش به شهرستان، یا تبدیل روستا به شهرهای کوچک است که می‌تواند از عوامل اثرگذار در این مهاجرت معکوس است.

از دیگر علل مهاجرت معکوس که برخی از کارشناسان اقتصادی به آن پرداخته اند، گران‌شدن هزینه‌ها در شهرهای بزرگ است به گونه ای که در برخی از شهرها اجاره بهای خانه برای یک واحد ۱۲۰ متری کمتر از ۲۰۰ میلیون ریال برای مستاجر هزینه ندارد.

اجرای طرح نهضت ملی مسکن در روستاها

با اجرای طرح نهضت ملی مسکن در روستاها و شهرهای مختلف اکنون مهاجرت از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک یا روستاها در حال انجام است.

براساس این طرح قرار شد در دولت سیزدهم سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود که سهم چهارمحال و بختیاری سالانه حداقل ۱۰ هزار واحد مسکونی است، سهم چهارمحال و بختیاری از طرح نهضت ملی مسکن ۵۳ هزار واحد مسکونی بوده که از این تعداد ۴۱ هزار واحد مسکونی شهری و بقیه روستایی است.

اجرای طرح نهضت ملی مسکن در چهارمحال و بختیاری همزمان با سراسر کشور در حال انجام است اما به‌علت شرایط خاص کشور و استان و کمبود زمین روند اجرایی این طرح در برخی مناطق شهری آغاز نشد.

نبود شغل و مسکن عامل مهاجرت به شهر

یکی از روستاییان چهارمحال و بختیاری گفت: به‌علت بیکاری، نداشتن درآمد و ناتوانی در پرداخت اجاره‌بهای خانه مجبور شدم به شهر مهاجرت کنم.

رحمت‌الله باقری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: حدود ۲۰ سال پیش مجبور بودم برای انجام امور کارگری و کسب درآمد ناچیز به شهر رفت‌وآمد کنم که بخش زیادی از همین درآمد اندک برای کرایه رفت‌وآمد هزینه می‌شُد.

وی افزود: به‌همین منظور تصمیم گرفتم تا همراه با خانواده به شهر مهاجرت کنم و همان کرایه را برای اجاره‌بهای خانه‌ای در شهرکرد پرداخت کنم تا دیگر مجبور به پرداخت کرایه تاکسی نباشم.

باقری تصریح کرد: اما در این در حالی است که از خانواده دور شدم و در محلی سکونت کردم که با هیچ‌کس آشنا نبودم و پایان هر هفته و یا در نهایت پایان هر ماه برای دیدن اقوام در روستا باید کرایه خودم و اعضای خانواده را پرداخت می‌کردم.

وی یادآور شد: با وجود تمامی این مشکلات در شهر ماندم و با هزینه‌های زیاد کنار آمدم اما اکنون در صورت اطمینان از واگذاری زمین حاضرم به روستا بازگردم تا با گرفتن تسهیلات و مبلغی پس‌انداز که دارم خانه‌ای بسازم و هزینه اجاره‌بهای سنگین کنونی را بابت قسط وام بپردازم.

باقری اظهار داشت: البته در زمان حضور در شهرکرد حرفه‌ای هم آموزش دیده‌ام و با راه‌اندازی یک کارگره کوچک علاوه بر تامین معیشت خود و خانواده‌ام می‌توانم برخی افراد دیگر هم به‌کارگیری کنم.

به روستا بازمی‌گردم

یکی دیگر از روستاییانی که به شهرکرد مهاجرت کرده است، گفت: در صورت اطمینان از واگذاری زمین همین امروز حاضرم به زادگاهم بازگردم.

محمد رحیمی در گفت و گو با خبرناگر ایرنا تاکید کرد: هم‌اکنون در شهرکرد اجاره‌بها سنگین، هزینه‌ها زیاد و زندگی بسیار مشکل است.

وی افزود: اگر دولت به من زمین رایگان بدهد همین امروز به روستای زادگاهم بازمی‌گردم و با سکونت در خانه‌ای ویلایی خانواده‌ام را از آپارتمان‌نشینی نجات می‌دهم.

رحیمی اظهار داشت: اُمیدوارم این طرح دولت هر چه سریع‌تر عملیاتی شود تا بسیاری خانواده‌ها که مجبور به مهاجرت و دوری از بستگان خود شده‌اند بتوانند دوباره طعم شیرین زندگی در زادگاهشان را بچشند.

شناسایی ۶۰۰ هکتار زمین برای ساخت مسکن در روستاهای چهارمحال و بختیاری

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری می‌گوید: تاکنون ۶۰۰ هکتار زمین مستعد ساخت مسکن در حاشیه روستاهای این استان برای متقاضیان مهاجرت معکوس شناسایی شده است.

فرشید ریاحی سامانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: در طرح نهضت ملی مسکن، دولت با تامین زمین و تسهیلات برنامه ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در چهار سال را تدوین و در قالب قانون جهش تولید مسکن ابلاغ کرد.

وی تامین زمین را یکی از موضوع‌های جدی و مهم برای دولت و وزارت راه و شهرسازی دانست و افزود: در استان‌هایی مانند چهارمحال و بختیاری به‌لحاظ اقلیمی و شرایط خاص توپوگرافی منطقه، موقعیت کوهستانی، نبود زمین‌های مسطح در مقیاس زیاد، وجود زمین‌های مستعد کشاورزی و باغ‌ها، زمین‌های دارای پوشش جنگلی در عرصه‌های جنگلی، زمین‌های واقع در مناطق حفاظت شده محیط زیست محدودیت‌هایی را برای تامین زمین در برخی شهرهای استان ایجاد کرده است.

ریاحی تصریح کرد: در چهارمحال و بختیاری با تلاش همکاران در اداره‌کل راه و شهرسازی ۷۵ درصد زمین مورد نیاز طرح نهضت ملی برای سهمیه چهار ساله این استان تامین شده است.

وی یادآور شد: البته در برخی شهرهای چهارمحال و بختیاری به‌علت نبود زمین این میزان تامین نشده است که این مشکل در بسیاری نقاط کشور وجود دارد و به‌همین منظور طرح تشویقی هدایت متقاضیان نهضت ملی مسکن به‌سمت روستاها مطرح شد.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در این راستا به روستاییانی که در شهرها ثبت‌نام کرده‌اند و به‌علت محدودیت‌های موجود دولت نتوانسته زمین مورد نیاز آن‌ها را تامین کند، زمین‌هایی در روستاها طرح واگذار می‌شود تا انگیزه برای برگشت به روستا (مهاجرت معکوس) ایجاد شود.

وی گفت: در همین راستا دولت در هماهنگی با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بدون در نظر گرفتن نرخ رشد جمعیت نسبت به اجرای این طرح اقدام کرد.

ریاحی تاکید کرد: در طرح‌های هادی روستایی و ضوابط حاکم بر نحوه تهیه و مدیریت توسعه روستا، هنگامی می‌توان وسعت روستا را افزایش و زمین‌های مستعد را برای احداث مسکن به طرح‌های هادی روستایی الحاق داد که یا زمین‌های موجود روستا تمام شده، یا نرخ رشد جمعیت روستا از نرخ مطالعات طرح فراتر رفته و به‌نوعی زمین‌های موجود گنجایش بارگذاری برای واحدهای مسکونی را نداشته باشد.

وی افزود: به‌همین علت قرار شد سرریز جمعیت شهرها در طرح نهصت ملی برای متقاضیان داوطلب و علاقه‌مند بازگشت به روستاها بدون درنظر گرفتن نرخ رشد جمعیت و محدودیت‌های موجود در ضوابط برای افزایش زمین‌ها در طرح هادی روستایی انجام شود.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: در همین راستا تاکنون ۶۰۰ هکتار زمین مستعد در حاشیه روستاهای استان شناسایی و کمیته‌ای با عضویت مدیرکل بنیاد انقلاب اسلامی، مدیرکل راه و شهرسازی و معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار تشکیل شد تا با همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی به‌ویژه اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری بتوان این زمین‌ها را سریع‌تر به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تحویل داد و برای متقاضیان بازگشت به روستاها انگیزه ایجاد کرد.

وی یادآور شد: در این طرح قطعه‌های زمین به وسعت ۵۰۰ مترمربع به متقاضیان واجدشرایط در روستاهای چهارمحال و بختیاری تحویل داده می‌شود.

ریاحی اظهار داشت: بعد از واگذاری زمین‌ها از سوی اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان طرح مطالعات و تفکیک در کارگروه مربوطه انجام و پس از تصویب به متقاضیان واجدشرایط تحویل داده می‌شود.

وی گفت: در این طرح پرداخت تسهیلات بانکی و آورده شخصی متقاضیان واجدشرایط برای احداث واحدهای مسکونی پیش‌بینی شده است.

ریاحی تاکید کرد: البته هنگام تحویل این زمین‌ها به متقاضیان واجدشرایط قیدهایی وجود دارد که براساس آن باید در مدت زمان مشخص (۶ ماه) نسبت به گرفتن پروانه ساختمانی و آغاز عملیات اجرایی احداث ساختمان اقدام کنند در غیر این‌صورت قراداد یک‌‍طرفه فسخ و زمین بازپس‌گیری می‌شود.

چهار روستا آماده برای مهاجرت معکوس

فرماندار بِن چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از سیاست‌های دولت سیزدهم، فعال کردن اقتصاد روستا با هدف فراهم کردن زمینه مهاجرت مردم از شهرها به روستاها است که با ایجاد این زیرساخت‌ها زمینه مهاجرت معکوس به روستاهای این شهرستان در حال انجام است.

رضا علی‌بیگی در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: اهالی چهار روستای ورعبدالله، کَرسَنَک، تَمبَک و چشمه شهرستان بِن در ۲۰ سال گذشته به دلیل خشکسالی‌های پیاپی و نبود زیرساخت‌های لازم برای درآمدزایی، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود و مهاجرت به شهرها شدند.

وی اضافه کرد: با توجه به تغییر رویه و سیاست‌های دولت سیزدهم در ارتباط با ایجاد اشتغال، حرکت به سمت تولید کشت‌های گلخانه‌ای و ایجاد مجتمع‌های دامداری مردم تمایل بازگشت به روستاهای خود را دارند.

فرماندار بن گفت: در زمان حاضر ۱۸خانوار به روستای ورعبدالله مهاجرت و اقدام به احداث خانه‌های جدید کرده‌اند که انتظار می‌رود با استقرار ۲ خانواده دیگر ، این منطقه به عنوان روستا قلمداد و اعتبارات لازم برای مباحث زیرساختی تخصیص یابد.

علی‌بیگی با بیان اینکه روستاهای خالی از سکنه شهرستان بِن امروز دارای مصوبه و طرح هادی هستند ادامه داد: در همین ارتباط چهار میلیارد ریال از محل اعتبارات تملک دارایی و سرمایه‌ای برای اجرای طرح هادی روستای ورعبدالله اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: تلاش می‌شود به زودی در سال‌های آینده روستای ورعبدالله دارای شورا و دهیاری شود.

فرماندار بن یادآور شد: همچنین تعدادی از مردم و اهالی روستای کَرسَنَک نیز برای مهاجرت به این روستا مراجعه کرده‌اند و تلاش می‌شود تا سال آینده این روستا نیز در این دولت راه‌اندازی و زمینه مهاجرت آن‌ها را فراهم کرد.

علی بیگی گفت: به طور حتم روستاها از نظر شرایط آب وهوایی، گردشگری، اشتغال و تولید درآمد و رشد تولید بهترین مکان برای این موضوع هستند.

اختصاص اشتغال روستاییان با ما

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: براساس درخواست‌های اشتغال‌زایی در نیمه نخست امسال از محل تسهیلات تبصره ۱۸ و ۱۶ معادل ۲هزار میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی برای اشتغال روستاییان و عشایر این استان پرداخت شده است.

علی زاهدی در گفت وگو با ایرنا افزود: امید می‌رود با تامین اعتبار مورد نیاز رقم تسهیلات پرداختی در بخش اشتغال روستایی و عشایری این استان تا پایان سال به ۶هزار میلیارد ریال برسد.

وی اظهار داشت: همچنین سال گذشته از محل اعتبارات ارزان قیمت سال ۱۴۰۱ مبلغ پنج هزار میلیارد ریال تسهیلات اشتغال روستایی برای روستاییان و عشایر این استان پرداخت شده است.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از سیاست‌های دولت سیزدهم برای حمایت از روستاها ایجاد فرصت شغلی پایدار و پیشگیری از مهاجرت روستاییان است که در این خصوص گام‌های مثبت و مهمی برداشته شده است.

اختصاص ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار عمرانی به روستاها

به گفته زاهدی یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم توسعه و ارتقای زیرساخت‌های روستایی با اجرای پروژه‌های عمرانی موثر است که تاکنون بیش از ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار در بخش ایجاد جوی، جدول، ابنیه، دیوار حائل و سایر پروژه‌های عمرانی هزینه شده است.

زاهدی ادامه داد: تاکنون با تامین پنج هزار تن قیر از محل قیر رایگان ۵۰۰ هزار مترمربع از معابر روستایی چهارمحال و بختیاری آسفالت شده است.

برخورداری ۶۰۰ روستای استان از دهیاری

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: براساس آمار سال ۹۵ از ۹۰۰ روستای استان ۶۰۰ روستا بالای ۲۰ خانوار دارای دهیاری هستند و با پیگیری‌های انجام شده سال گذشته مجوز۴۷ دهیاری جدید گرفته شد و امسال نیز تلاش می‌شود مجوزهایی برای تاسیس دهیاری گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه پارسال ۲هزار میلیارد ریال اعتبار به دهیاری‌های استان اختصاص یافت گفت: امسال نیز یک هزار میلیارد ریال معادل ۲ سوم اعتبار سال گذشته دهیاری‌ها در مدت چهار ماه جذب شده و انتظار می‌رود اعتبار تخصیص یافته به دهیاری‌ها درسالجاری بیش از سال گذشته باشد.

وی با اشاره به ایجاد ۲ تا سه هزار پنل خورشیدی در روستاهای چهارمحال و بختیاری گفت: تلاش می‌شود ۱۰۰ درصد روستاهای استان که در محیط‌های جنگلی و منابع طبیعی قرار دارند از پنل خورشیدی برخوردار شوند.

تنش آبی مهمترین مشکل روستاهای چهارمحال و بختیاری

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: تنش آبی و آبرسانی با تانکر در روستاها از مهمترین مشکلات روستاهای این استان به شمار می‌رود که تلاش شده با همکاری قرارگاه محرومیت زدایی این مشکل برطرف شود.

وی ادامه داد: در همین ارتباط یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار بحث تامین آب و اجرای خدمات لوله گذاری و لوله کشی تنها بخشی از کار است که در روستاهای چهارمحال و بختیاری انجام شده است.

زاهدی نوسازی شبکه، مخازن تامین آب و فراهم کردن شرایط استفاده از آب چشمه سفید در شهرستان خان‌میراز با یک هزار میلیارد ریال، تامین آب در مناطق محروم رودشت و سردشت شهرستان لُردگان، اجرای طرح آبرسانی در منطقه دهناش بازفت را از جمله طرح‌های آبرسانی روستایی عنوان کرد.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری چهارمحال و بختیاری ضعف زیرساخت‌های روستایی را از دیگر مشکلات روستاهای چهارمحال و بختیاری عنوان کرد و گفت: با وجود گام‌های برداشته شده در بخش زیرساختی شامل آسفالت، ابنیه، جوی و جدول و فضا سازی مناسب روستایی اما هنوز بسیاری از روستاها هستند که در این بخش با مشکلات و تنگناهایی روبرو هستند که تلاش می‌شود این زیرساخت‌ها تقویت شود.

فیبرنوری دارد به روستاها می‌رسد

از مهمترین زیرساخت های لازم در روستاها برنامه اجرای فیبرنوری در روستاهای استان است که در قابل نهضت جهادی توسعه فیبرنوری در چهارمحال و بختیاری آغاز شده است.

استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: نهضت جهادی توسعه فیبرنوری شرکت مخابرات ایران (نجما) در استان با حضور مدیرعامل شرکت مخابرات و استاندار به بهره‌برداری رسید.

غلامعلی حیدری افزود: فیبرنوری به عنوان یک فناوری پیشرفته و زیرساخت ارتباطات پیشرفته می‌تواند منشا خدمات مهمی در بخش فرهنگی، اجتماعی، رفاهی، امنیتی، ترافیکی و سایر خدمات داشته باشد و توسعه زیرساخت‌های مخابراتی در همه مناطق استان دنبال می‌شود.

مدیر منطقه مخابراتی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: برای اجرای این طرح سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال شامل یک‌هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار استانی و ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار ملی تامین و هزینه شد.

هومان محمودی به وجود چهار هزار و ۳۱۵ کیلومتر شبکه فیبر نوری در چهارمحال و بختیاری اشاره و تاکید کرد: از این میزان یک‌هزار و ۷۱۵ کیلومتر در شهرها، یک‌هزار و ۳۷۵ کیلومتر در روستاها و یک‌هزار و ۲۳۵ کیلومتر در مناطق بین‌شهری اجرا شده است.

وی با اشاره به وجود ارتباط مخابراتی در ۵۷۲ روستا، ظرفیت اینترنت پرسرعت در ۳۴۳ روستا و بهره‌مندی ۵۶۶ روستا از تلفن‌همراه در چهارمحال و بختیاری افزود: هم‌اکنون ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان از شبکه ارتباط مخابراتی بهره‌مند هستند.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر است که بیش حدود ۹۰۰ روستا دارد.