میرقاسم مومنی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اظهارات سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر عدم اجرای کامل و دقیق مفاد توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق از سوی مقامات بغداد و اربیل و اهمیت خلع سلاحِ کامل گروههای تجزیه طلب و ضدانقلاب در خاک عراق، اظهار داشت: با توجه به سطح روابط خوب میان ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه و تاثیرگذار در منطقه غرب آسیا که همکاریهای گستردهای در حوزههای مختلف با یکدیگر دارند، این انتظار وجود دارد که دو طرف نسبت به عملیاتی کردن توافقات صورت گرفته و انتظاراتی که از یکدیگر دارند بیش از پیش توجه داشته باشند.
وی گفت: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در منطقه مبتنی است بر «ایجاد و گسترش صلح، ثبات و امنیت در کشورهای همسایه» و در این میان عراق از اهمیت و جایگاه ویژهای میان کشورهای منطقه برای ایران برخوردار است.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: منافع جمهوری اسلامی ایران در گرو وجود امنیت در کشورهای منطقه است و بر همین اساس است که تا کنون هزینههای بسیاری را جهت تامین امنیت در مرزهای خود با کشورهای همسایه و همچنین ثبات و آرامش در کشورهای منطقه پرداختهایم و از رویکرد گفت وگو و راهکارهای سیاسی برای حل و فصل مناقشات منطقه ای استقبال می کنیم.
مومنی افزود: سالها از جانب برخی گروههای معاند و تجزیه طلبی که در خاک عراق حضور دارند، مشکلات امنیتی مرزهای غربی ما را تهدید کرده و پس از گفت وگوهای متعدد با طرف عراقی نهایتاً «اواخر سال گذشته توافقنامهای امنیتی میان ایران و عراق منعقد شد» که بر اساس آن دولت مرکزی بغداد و مسئولان محلی اقلیم شمال آن کشور موظف به انجام برخی تعهدات به منظور رفع نگرانی های امنیتی ایران شدند.
وی ادامه داد: ۲۸ شهریور ماه سال جاری موعد اجرایی شدن تعهدات طرف عراقی در قبال توافقنامه امنیتی بود و تا به امروز هم مقامات عراق مدعی اجرای تعهدات خود هستند، اما آنگونه که مقامات امنیتی و سیاسی ایران مطرح کردهاند توقع ما از طرف عراقی به طور کامل محقق نشده و آنها «گروههای تجزیه طلب را خلع سلاح کامل نکردند».
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق «الگویی جهت گفت وگو میان عراق و ترکیه» به منظور حل و فصل مشکلات امنیتی آنها شده است، گفت: بارها جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که در خصوص تامین امنیت ملی و تمامیت ارضی خود با کسی تعارف ندارد و بر همین اساس از طرف عراقی مصرانه میخواهد که به تعهدات خود در قبال توافقنامه پایبند باشد.
مومنی بیان کرد: رژیم صهیونیستی و حامیان آن همواره بر این نظر هستند که باید با ایجاد بیثباتی، تنش و درگیریهای مرزیِ مسلحانه بقای خود را تضمین کنند. آنها تلاش میکنند «عمق نفوذ خود را در منطقه با ایجاد آشوب و هرج و مرج» در کشورهای منطقه تقویت کنند.
وی تصریح کرد: ایران نمیخواهد که منطقه اقلیم شمال عراق محلی برای این رویارویی باشد و بنابراین انتظار داریم که دولت مرکزی بغداد نسبت به خلع سلاحِ کامل گروههای ضد ایرانی عمل کند و آنگونه که در قانون اساسی این کشور هم قید شده «خاک عراق محلی برای ایجاد ناامنی در قبال دیگر کشورها نباشد».
این کارشناس مسائل منطقه در پایان ابراز امیدواری کرد که با توجه به اشتراکات زیاد میان دو طرف و همکاری های گسترده، مقامات اربیل و بغداد با حداکثر توان و ظرفیتی که دارند نسبت به عملیاتی کردن تمامی مفاد درج شده در توافقنامه امنیتی با ایران اقدام کنند تا طرف ترکیه ای هم به در پیش گرفتن چنین رویکردی در قبال عراق ترغیب شود و در نهایت آنکه انجام این موارد می تواند منجر به آرامش و ثبات بیشتر برای همه کشورهای منطقه شود.