ارومیه- ایرنا- معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: هفت بنای تاریخی استان ازجمله مسجد جامع ارومیه ساماندهی،حفاظت و مرمت شد.

داوود فرازی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بالغ بر ۵۰ اثر تاریخی در استان ساماندهی، حفاظت و مرمت می شوند که از این تعداد هفت اثر تاریخی شامل مسجد جامع ارومیه، کاخ موزه باغچه جوق، سایت موزه جنگ چالدران، پل تاریخی میرزا رسول، مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب، پایگاه ملی حسنلو و پایگاه جهانی قره کلیسای چالدران مرمت شده است.

وی با بیان اینکه اعتبارات در این خصوص محدود است، اظهارکرد: برای مرمت، ساماندهی و حفاظت این آثار تاریخی در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۴۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.

به گزارش ایرنا، مسجد جامع ارومیه یکی از بناهای تاریخی و مذهبی این شهر است که قدمت آن به قرن هفتم هجری بر می‌گردد، براساس برخی از روایات این مسجد بر روی بقایایی از یک آتشکده ساخته شده است، آتشکده‌ای که بعد از ورود اسلام به این سرزمین ویران شد و بر روی خرابه‌های آن مسجد ساخته شد.

مسجد جامع ارومیه در مرکز شهر و در مجاورت بازار اصلی ارومیه قرار دارد و در سال ۱۳۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

کاخ موزه باغچه جوق نیز بنای تاریخی و باشکوه آذربایجان‌غربی است که قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد و علاوه بر بنای کاخ و باغ ۱۱ هکتاری آن، لوازم شخصی سردار ماکو در این کاخ موزه در روستای " باغچه جوق " نگهداری می شود.

ساخت این بنا در حدود بیش از ۱۲۰ سال قبل و در زمان «پاشاخان» آغاز شد و در زمان «اقبال‌السلطنه» به اتمام رسید. اقبال‌السلطنه به عنوان بانی ساخت این کاخ شناخته می‌شود. در واقع زمان ساخت آن مصادف با دوره حکومت قاجار در ایران بوده است. این کاخ باشکوه به عنوان مقر حکمرانی سردار ماکو شناخته می‌شد.

خانواده سردار ماکو تا سال ۱۳۵۳ در این مکان سکونت داشتند و سپس دولت وقت این مجموعه را خریداری کرد. پس از آن مرمت‌ها و بازسازی‌هایی در این کاخ و محوطه آن صورت گرفت و از سال ۱۳۵۸، درهای کاخ برای بازدید عموم مردم گشوده شد.

این کاخ موزه از سال ۱۳۶۶ هجری شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.

کاخ موزه باغچه جوق به عنوان یکی از ارزشمندترین و باشکوه‌ترین آثار تاریخی بر جای مانده در استان آذربایجان غربی در تاریخ ۱۱ تیر سال ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کلیه هزینه های مرمت و بازسازی این کاخ موزه توسط سازمان منطقه آزاد ماکو تامین و تخصیص یافته است.

مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب که در دوره‌های مختلف تاریخی محل سکونت اشکانیان، ساسانیان و ایلخانیان بوده در جنوب‌شرقی آذربایجان‌غربی و در ۴۵ کیلومتری شهر تکاب واقع شده از دوره ساسانیان باقی‌مانده است و با بخش‌های مختلفی همچون تالار ستون دار، ایوان خسرو، دروازه ها و دیوارهای مستحکم‌اش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار می‌رود.
این مجموعه میراث فرهنگی با دریاچه‌ای اسرارآمیز در وسط بقایای تاریخی آن در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهارمین اثر ملی کشور در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسید.
به عقیده باستان‌شناسان محوطه تاریخی تخت‌سلیمان قبل از اسلام آتشکده زرتشتیان و یکی از سه آتشکده مهم ساسانیان بوده و در دوره پس از اسلام به عنوان تفرجگاه و کاخ تابستانی ایلخانان مورد استفاده قرار گرفته‌است.

براساس این گزارش قره کلیسا یا کلیسای تاتائوس نیز که در بین ارامنه جهان به تاده مقدس معروف است در ۲۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان چالدران بر روی مزار تاتائوس، حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده است.
این بنای تاریخی مذهبی به سبب برخورداری از معماری بی نظیرش در تیر سال ۸۷ به عنوان نهمین اثر ثبت شده کشور در سی و دومین نشست میراث جهانی یونسکو در کبک کانادا در فهرست آثار تاریخی جهان به ثبت رسید.
تاریخچه ساخت این کلیسای قدیمی به عنوان نخستین کلیسای جهان مسیحیت بر اساس اسناد موجود به بعد از شهادت تاتائوس مقدس یکی از حواریون حضرت مسیح (ع) در این منطقه که توسط جانشین پادشاه ارمنستان اتفاق افتاد بر می‌گردد.

آذربایجان غربی دارای یک هزار و 770 اثر تاریخی ثبت ملی و جهانی است که قره کلیسای چالدران، تخت سلیمان تکاب، کلیسای زوز زور ماکو، پارک ملی دریاچه ارومیه، آیین مذهبی قره کلیسای چالدران و کارو انسرای شاه عباسی از جمله آثار تاریخی ثبت شده در فهرست جهانی یو نسکو است.