تهران- ایرنا- سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب طی یک نشست خبری و در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره تحریم انتخابات از سوی برخی احزاب گفت: حزبی که دعوت به تحریم می‌کند، در واقع ماهیت و فلسفه وجودی حزب و کار سیاسی را نقض کرده و کاری خلاف ذات سیاسی خود انجام داده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، عبدالله مرادی بعدازظهر امروز(سه‌شنبه) در نشست خبری و در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا، مبنی بر اینکه موضع وزارت کشور در قبال تحریم انتخابات از سوی برخی احزاب چیست گفت: قانون، ملاک رفتار وزارت کشور و کمیسیون ماده ۱۰ احزاب است. قانون به شکل مشخص در ماده ۱۸ قانون احزاب، تخلفات احتمالی احزاب و در ماده ۱۹ تنبیهات لازم برای احزاب را پیش‌بینی کرده است.

فعالیت حزبی نباید محدود و محصور به انتخابات بماند 

وی افزود: اساساً حزب سیاسی برای فعالیت و کنش سیاسی، تشکیل شده است و بهار فعالیت‌های سیاسی هم سال انتخابات و عرصه انتخابات است؛ البته ما تلاش می‌کنیم و این گفتمان‌سازی را داریم که فعالیت حزبی محدود و محصور در سال انتخابات نماند. فعالیت حزبی باید فعالیتی مستمر در طول ۴ سال میان دولت‌ها و مجالس مختلف باشد. 

سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب اضافه کرد: حزبی که دعوت به تحریم می‌کند، در واقع ماهیت و فلسفه وجودی حزب و کار سیاسی را نقض کرده و کاری خلاف ذات سیاسی خود انجام داده است. یک حزب در صورت تحریم انتخابات، یک ظرفیت را از دست می‌دهد. 

مرادی در پاسخ به سوال دیگر ایرنا مبنی بر اینکه برنامه دولت سیزدهم برای ساماندهی تعداد احزاب چیست گفت: یکی از دغدغه‌هایی که همیشه مطرح بوده، تعداد بالای احزاب در کشور است و شاید تعداد احزاب، در سال‌های گذشته خیلی بیشتر بوده است.

دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب افزود: در سال ۹۵ که قانون جدید احزاب ابلاغ و تلاش شد که احزاب سیاسی خود را با قانون جدید تطبیق دهند، بیش از ۲۵۰ حزب داشتیم.

وی ادامه داد: یکی از دغدغه‌های قانون احزاب در سال ۹۵ این بود که استاندارد فعالیت‌های حزبی بالا برود و شرایط و زمینه‌های فعالیت‌ حزبی ارتقاء یابد و مجموعه‌هایی بتوانند به عنوان حزب در چهارچوب قانون بمانند که ویژگی‌های لازم را در عرصه‌های آموزش حزبی، تشکیلاتی، سازماندهی، دفاتر و شعب حزب در استان‌ها داشته باشند.

به‌دنبال کیفی‌کردن فعالیت همه احزاب هستیم

مرادی گفت: با قانون سال ۹۵، تقریباً تعداد احزاب ما از ۲۵۰ حزب به ۱۳۰ رسید؛ لذا قانون احزاب در این جهت حرکت کرد که فضای فعالیت‌های حزبی تا جای ممکن، استانداردتر و کیفی‌تر شود که اتفاق خوبی در عرصه سیاسی است.

مدیرکل دفتر امور سیاسی وزارت کشور ادامه داد: ما با همین منطق و گفتمان حرکت می‌کنیم که فعالیت حزبی ضمن اینکه باید در گستره کشور دارای کیفیت لازم باشد، از شعب احزاب و دفاتر آن‌ها نیز حمایت می‌کنیم. 

مرادی ادامه داد: علاوه بر اینکه شعب احزاب در استان‌ها و شهرستان‌های مختلف شکل می‌گیرند، اما در کنار آن اصرار داریم که فعالیت احزاب کیفی و واقعی باشد. شبکه، تشکیلات و بدنه اجتماعی لازم برای احزاب باید وجود داشته باشد و رسانه، مجموعه‌های فکری و اندیشکده‌ای در قالب یک حزب بتوانند فعالیت کنند.

وی بیان کرد: ما رویکردمان در دولت این است که ضمن اینکه فعالیت احزاب را محدود نمی‌کنیم اما به‌دنبال کیفی‌کردن فعالیت هم احزاب هستیم.

سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب درباره تعدد بالای احزاب در کشور تصریح کرد: قانون با پیش‌بینی موضوع جبهه‌های سیاسی، سعی کرده است که این تعدد و تکثر را تا جای ممکن تبدیل به یک تکثر قابل‌‍پذیرش‌ کند.

تشریح آخرین فعالیت‌های کمیسیون ماده ۱۰ احزاب 

سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در بخش دیگری از این نشست خبری، درباره آخرین فعالیت‌ها و اقدامات این کمیسیون تصریح کرد: امروز، جلسه هفتم کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در سال جاری را داشتیم؛ در این جلسه بحث درباره حزب «جامعه اسلامی حامیان کشاورزی» در گستره ملی را داشتیم که گزارش مجمع عمومی آن، مورد تایید قرار گرفت.

سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب اضافه کرد: حزب دیگری که امروز مجوز فعالیت گرفت، جمعیت اعتلای نهادهای مردمی برای گستره فعالیت‌های ملی بود که کمیسیون با تاسیس این تشکل موافقت کرد.

مدیرکل دفتر امور سیاسی وزارت کشور تصریح کرد: در کنار اقلیت‌های دینی که در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده‌اند، ۵۷ تشکل هم فعالیت می‌کنند. گزارش مجمع عمومی یکی از این تشکل‌ها به نام انجمن «زرتشتیان کوچ بیوک یزد» مورد بررسی قرار گرفت و پروانه فعالیت این تشکل صادر شد.

وی ادامه داد: همچنین در این جلسه، گزارش مجامع عمومی احزاب «جامعه اسلامی حامیان کشاورزی ایران» و «انجمن اسلامی مهندسان» بررسی و مورد تأیید قرار گرفت.

مرادی افزود: همچنین صدوچهلمین حزب کشور، یعنی حزب «جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی» مجوز حود را از کمیسیون ماده ۱۰ دریافت کرد. مجمع عمومی حزب «رفاه و سلامت» در استان آذربایجان شرقی نیز مورد بررسی قرار گرفت و با صدور پروانه فعالیت این حزب نیز موافقت شد.

دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب با بیان اینکه احزاب و تشکل‌های قانونی و غیر قانونی را به مردم معرفی می‌کنیم، تأکید کرد: احزاب باید مجمع عمومی خود را طبق قانون و اساسنامه خود برگزار کنند؛ اگر حزبی مجمع عمومی خود را برگزار نکند، دبیرکل و شورای مرکزی نمی‌توانند حزب را نمایندگی کنند؛ احزابی که مجمع عمومی برگزار نکنند، در قالب احزاب قانونی قرار نمی‌گیرند.

بررسی‌ها درباره وضعیت «آذر منصوری» به زودی اعلام می‌شود 

مرادی یادآور شد: جبهه سیاسی تشکلی است که با حضور احزاب سیاسی دارای پروانه فعالیت تشکیل می‌شود. تشکیل جبهه به صدور مجوز نیاز ندارد اما این احزاب باید تشکیل جبهه را به اطلاع کمیسون ماده ۱۰ برسانند و زمان، موضوع و گستره‌ی فعالیت خود را اعلام کنند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۳ جبهه در کشور داریم گفت: حداقل سه حزب می‌توانند یک جبهه را تشکیل دهند. رئیس جبهه باید عضو موثر یکی از احزاب عضو آن جبهه باشد. سخنگوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب همچنین درباره آخرین وضعیت «آذر منصوری» رئیس جبهه اصلاحات گفت: این موضوع در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب در حال بررسی است و نتیجه بررسی‌ها به زودی اعلام خواهد شد.

مرادی درباره توجه کمیسیون ماده ۱۰ احزاب به نامگذاری جبهه‌ها و احزاب، گفت: ما با انتخاب عناوین کلی که احتمال سوءاستفاده در مورد آنها می‌رود، مثل «گام دوم انقلاب» و «ایران قوی» برای احزاب و جبهه‌ها، مخالفیم.