تهران - ایرنا - ۱۳ آبان امسال پس از گذشت ۴۴ سال از آن رویداد تاریخی همچنان نمادی برای بیداری صلح‌دوستی در میان دانش‌آموزان و مبارزه با استکبار است.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ایرنا، امروز، ۱۳ آبان روزی بزرگ و ماندگار در تاریخ است که جبهه حق بر باطل پیروز شد. ۱۳ آبان ماه روز دانش آموز و همچنین روز ملی مبارزه با استکبار جهانی به دلیل سه اتفاق مهم در سه مقطع تاریخی سال‌های ۱۳۴۳ (تبعید حضرت امام خمینی (ره) به ترکیه)، ۱۳۵۷ (کشتار وحشیانه دانش‌آموزان) و ۱۳۵۸ (تسخیر لانه جاسوسی) در ذهن دانش آموزان و عموم مردم ماندگار شده است. در واقع روزی که دلاوری و از جان‌گذشتگی نوجوانان و جوانان تا نسل‌ها بعد هم فراموش نشدنی بود.

عده‌ای از دانش‌آموزان مبارز و بیدار در آبان ۱۳۵۷ علیه رژیم پهلوی برخاستند و جان خود را راه کشور تقدیم کردند. هرچند که تلخی واقعه کشتار جمعی دانش‌آموزان تهرانی پس از سال‌ها هنوز هم حس می‌شود اما نقش تاثیرگذار و مقاومت این عزیزان در پیروزی انقلاب اسلامی، گرامی و مبارک است.

۱۳ آبان همچنین سالروز تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه در سال ۱۳۴۳ و تسخیر سفارت آمریکا (لانه جاسوسی) در سال ۱۳۵۸ است. این روز تاریخی به نام روز بسیج دانش آموزی و استکبار ستیزی نام گذاری شده است.

تاثیرگذاری اعتراض و مقاومت دانش آموزان در روند پیروزی انقلاب اسلامی سبب شد تا علاوه بر روز دانش‌آموز به عنوان روز مبارزه با استکبار جهانی هم نامگذاری شود و هرساله دانش‌آموزان با شور و شعف بسیار در مراسم‌های مختلفی حضور یابند.

البته ناگفته نماند که تاثیرگذاری جانفشانی‌های دانش‌آموزان در سرنوشت کشور تنها به مبارزه در راه پیروزی انقلاب اسلامی نبوده و بسیاری از جوانان جان خویش را در هشت سال جنگ تحمیلی نیز برای دفاع از کشور و هموطنان خود اهدا کردند. وجود ۳۶ هزار شهید دانش‌آموز به خوبی می تواند گواهی برای دلاوری و قدرت دانش آموزان باشد.

روز ۱۳ آبان، هرسال در مدارس سراسر کشور جشن گرفته می‌شود تا نقش تاثیرگذار دانش‌آموزان به آنها یادآورشود و بدانند که همواره باید در عرصه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، دینی و ورزشی در جامعه فعالیت‌های قابل توجهی داشته باشند.

این روز به دانش‌آموزان امروز یادآور می‌شود که باید با وجود گسترش ارتباطات و فناوری و فعالیت در فضای مجازی بسیار آگاه‌تر از گذشته موضوعات مهم ملی و بین‌المللی را رصد کنند و با درکی عمیق و خودباوری بسیار در جامعه خود تاثیرگذار باشند، به همین دلیل اهمیت روز ۱۳ آبان، هرساله آیین زنگ ملی مبارزه با استکبار جهانی به صورت همزمان در مدارس سراسر کشور برگزار می‌شود و در نهایت زنگ مبارزه با استکبار نیز نواخته می‌شود.

براساس اعلام معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش، شعار روز ۱۳ آبان امسال «نظم نو جهانی با نسل آرمانی»، «نسل ضد آمریکا» و «هندسه بدون سلطه» است.


روز دانش‌آموز به خودباوری نوجوانان کمک می‌کند

در این راستا هانیه دانش‌آموز کلاس هفتمی به خبرنگار ایرنا گفت: روز دانش‌آموز به ما نشان می‌دهد که نباید نقش منفعلی داشته باشیم، همواره باید فعال و پیشرو در عرصه‌های مختلف باشیم تا کشوری آباد و سرافراز داشته باشیم.

وی ادامه داد: انتخاب روز دانش‌آموز در تقویم ملی کشور به خودباوری و عزت نفس ما کمک می‌کند تا بتوانیم نقش خود را به خوبی ایفا کنیم.

پدرام دانش‌آموز کلاس نهمی درباره روز دانش‌آموز گفت: انتخاب یک روز در تقویم ملی به‌نام روز دانش‌آموز این پیام را دارد که ما دانش‌آموزان برای کشور مهم هستیم، مردم کشور روی ما حساب می‌کنند و ما باید آگاه و مسئولیت پذیر باشیم.

وی ادامه داد: من از دوران ابتدایی هم برای برگزاری هرچه بهتر مراسم روز دانش‌آموز نشاط و شوق بسیاری داشتم و هر چه بزرگتر شدم به معنای واقعی این روز که اهمیت نوجوانان و دانش‌آموزان است، پی بردم.

مینا دانش‌آموز کلاس ششم دبستان درباره وقایع روز دانش‌آموز گفت: من اتفاقاتی که در روز ۱۳ آبان افتاده را درک کردم و با دوستانم و همراهی معلممان قرار است که در اجرای یک تئاتر برای دانش‌آموزان کوچک‌تر از خودمان هم این رویداد را نشان دهیم.

این دانش‌آموز ادامه داد: همه ما دانش‌آموزان باید با یکدیگر دست دوستی دهیم و برای آبادی کشورمان ایران تلاش کنیم.

مصطفی دانش‌آموز کلاس یازدهمی به ایرنا درباره روز دانش‌آموز گفت: روز ملی دانش‌آموز برای ما دانش‌آموزان اهمیت بسیاری دارد، ما می‌دانیم که باید در امور جامعه و جهان نقش داشته باشیم و به معنای واقعی آینده ساز باشیم.

خروش دانش‌آموزان در برابر ظلم به مردم غزه تاریخی می‌شود

همچنین به مناسبت روز دانش‌آموز، رضا مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش در گفت‌وگو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا، گفت: دانش‌آموزان در روز ۱۳ آبان اوج همبستگی خود با مردم مظلوم غزه را نشان می‌دهند و خروش دانش‌آموزان در برابر این ستم به مظلومان غزه حتما تاریخی خواهد بود.

وی درباره نقش دانش‌آموزان در واقعیات روز دنیا از جمله اتفاقات غزه اظهار کرد: حقیقت آنچه که در غزه می‌گذرد، باید برای دانش‌آموزان کاملا تشریح شود.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: اگر واقعیت این اتفاق و ظلمی که به مردم مظلوم غزه شده است را برای این کودکان توضیح دهیم و نسبت به آن بصیرت پیدا کنند، خود این دانش‌آموزان مقدمه‌ساز نابودی ظلم و جنایت در کشور فلسطین و منطقه غزه خواهند شد.

حقیقت آنچه که در غزه می‌گذرد، باید برای دانش‌آموزان کاملا تشریح شود

صحرایی یادآور شد: اکنون چند پویش عموما خودجوش توسط دانش‌آموزان برای مردم غزه شکل گرفته است از جمله آنها پویش "طوفان آب" بود که در آن روز نخست محاصره غزه دانش‌آموزان ما برای کودکان غزه آب آوردند

وی عنوان کرد: پویش دوم که این روزها جدی می‌شود، "فریاد عروسک‌ها" ست که دانش‌آموزان ایرانی دختر کلاس اول تا سوم ابتدایی می‌خواهند عروسک‌های خود را به حالت اعتراض گریان کنند و با نشان دادن آن عروسک‌ها همبستگی خود را با کودکان غزه نشان دهند.

دانش‌آموزان اوج همبستگی خود در پویش "فریاد عروسک‌ها" را روز ۱۳ آبان نشان خواهند داد و جامعه دانش‌آموزی ما در این روز خواهد خروشید.


دانش‌آموزان با تجربه‌های ناب، ایرانی باشکوه خواهند ساخت

همچنین اصغر باقرزاده معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش در گفت‌وگو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا، گفت: اگر دانش‌آموزان فرصت تجربه‌های بکر و ناب را داشته باشند در آینده به یقین ایرانی باشکوه خواهند ساخت.

وی به مناسبت فرارسیدن سیزدهم آبان؛ روز دانش‌آموز، درباره انتظارها از دانش‌آموزان برای ساخت آینده کشور، اظهار داشت: آینده کشور را دانش‌آموزان و مدرسه‌های کشور می‌سازند؛ بنابراین پیش از اینکه از دانش‌آموزان انتظار داشته باشیم، از مسئولان، معلمان، مربیان و اولیا انتظار داریم که فرصت‌های نقش‌آفرینی را برای دانش‌آموزان فراهم کنند.

اگر دانش آموزان بخواهند آینده‌ای برای ما بسازند، امروز باید تمرین مسئولیت‌پذیری و ایده‌پردازی، خلاقیت، تلاش و کوشش را انجام دهند همچنین ایمان و امید آنها ارتقا یابد.

باقرزاده ادامه داد: انتظار ما این است که دانش‌آموزان هم به میدان بیایند و در جنبه‌های خواندن دروس رسمی و جنبه‌های نقش‌آفرینی اجتماعی دست از پا نشینند.

باقرزاده درباره نقش دانش‌آموزان در اقدامات اخیر صهیونیست جهانی که در غزه مرتکب شده است، افزود: اولین اقدام این است که به معرفت افزایی و دانش‌افزایی نسبت به این موضوع در بین دانش‌آموزان بپردازیم؛ بنابراین تعداد بسیاری از کلیپ‌ها، بسته‌های صوتی و تصویری در زمینه آشنایی دانش‌آموزان با جنایات صهیونیست‌ها و اشغالگری آنها تهیه شده که در شبکه‌های مختلف از جمله شبکه شاد منتشر شده است.

دانش‌آموزان به میدان بیایند و در جنبه‌های خواندن دروس رسمی و جنبه‌های نقش‌آفرینی اجتماعی دست از پا نشینند

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: همچنین از کارشناس‌هایی دعوت شده است تا در مدارس با دانش آموزان به گفت‌وگو بنشینند و دانش‌آموزان از نزدیک سوالات خود را در این زمینه مطرح کنند.

باقرزاده افزود: معلمان هم در مدارس نسبت به افزایش دانش، معرفت و انگیزه دانش‌آموزان نسبت به شناخت ظالم و مظلومان و استکبار جهانی تلاش می‌کنند همچنین پویش‌های دانش‌آموزی مانند «میدان فلسطین» و «طوفان آب» راه‌اندازی شد و تولید ۲ سرود درباره جنایات اخیر اسرائیل تهیه شده که در اختیار دانش‌آموزان قرار گرفته است.


تشریح جزئیات برنامه‌های آموزش و پرورش به مناسبت ۱۳ آبان روز دانش‌آموز

همچنین وی در بخشی دیگر از سخنان خود درباره جزئیات برنامه‌های آموزش و پرورش به مناسبت ۱۳ آبان روز دانش‌آموز، افزود: یکی از محورهای برنامه سیزدهم آبان بر پایه هویت است که یک محور برنامه فراگیر پرورشی و فرهنگی مدارس به شمار می رود؛ در این محور فعالیت‌ فرعی، فعالیت اصلی و نقش دانش‌آموزان در قالب تشکل‌های دانش‌آموزی مطرح می‌شود.

وی افزود: محور بعدی معرفی حقایق و سوابق استکبار و استعمار و مشارکت حداکثری دانش‌آموزان در ایجاد زمینه بروز خلاقیت و کنشگری است که این موارد چند هفته پیش از ۱۳ آبان به مدارس ارسال شده است.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مهم‌ترین فعالیت‌های پیشنهادی علاوه بر تجمع ۱۳ آبان به همراه همه مردم در مراکز شهر و در مقابل لانه جاسوسی، صدور بیانیه مشترک تشکل‌های دانش‌آموزی، مدرسه آرایی و برگزاری برنامه ضداستکباری در داخل مدارس است.

وی عنوان کرد: استفاده از ظرفیت فضای مجازی و پویش‌هایی که در این زمینه راه‌اندازی شده و همینطور برگزاری جلسات و نشست‌های گفتمان تبیینی و بصیرتی از دیگر برنامه‌های دانش‌آموزی است که در این راستا شخصیت‌های معقول و کارشناس در این نشست‌ها شرکت می‌کنند و به سوالات دانش‌آموزان پاسخ می‌دهند.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: همچنین ادای احترام به دانش‌آموزان شهید به مناسبت روز دانش‌آموز انجام خواهد شد، در این راستا، مراسم فرهنگی پخش سرود در زنگ‌های تفریح و اجرای مراسم انجام خواهد شد.

باقرزاده افزود: برنامه‌های پیشنهادی امسال مناظره‌های دانش‌آموزی با عنوان نقش نوجوان در ایجاد نظم نوین جهانی است، همچنین تعدادی سرود با مضمون روز دانش آموز تولید شده و در برخی موارد نیز دانش‌آموزان در استان‌ها و مراکز دیگر این سرودها را تولید کرده‌اند که در مناطق عمومی اجرا می‌کنند.

وی به اجرای تئاترهای دانش‌آموزی با موضوع استکبارستیزی و ۱۳ آبان اشاره کرد و گفت: پویش دنیای بدون تاریکی یا بدون آمریکا که پویش نقاشی، کاریکاتور و طراحی گرافیکی است را برای مراسم ۱۳ آبان داریم و همچنین اجرای مراسم پرچم یا صبحگاه از دیگر برنامه‌هاست.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: مراسم مسابقه کتاب «جشن خرگوش‌ها» برای دوره ابتدایی و «روایتی ساده از ماجرای پیچیده» برای دوره متوسطه اول و دوم به عنوان آغاز یک مسابقه کتابخوانی پیشنهاد شده است.

باقرزاده افزود: همچنین برخی از اردوهای راهیان نور و راهیان پیشرفت با شناخت استکبار هم صورت می‌گیرد. منظور از استکبار هم این است که دانش‌آموزان در برخی از مراکز مصادیق استکبار یا استعمار یا محل‌هایی که ایرانیان غیور با استکبار درگیر شده اند، حاضر می‌شوند.

وی ادامه داد: از جمله این مکان‌ها می‌توان به برخی از موزه‌ها و مکان‌ها مانند لانه جاسوسی یا مزار حاج قاسم سلیمانی اشاره کرد که یک استکبار ستیز در عصر حاضر به شمار می رود. همچنین پالایشگاه نفت به منظور ملی شدن صنعت نفت، منزل آیت الله کاشانی و بازدید از جماران برای دانش آموزان در نظر گرفته شده است که می‌توان در قالب آن به چگونگی ایستادگی مردم ایران در برابر استکبار اشاره کرد.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: در روز ۱۳ آبان هم همه دانش‌آموزان در قالب تشکل آزاد به همراه اولیا و فرهنگیان و دیگران در مراسم استکبار ستیزی شرکت می‌کنند و در مسیر حرکت آنها غرفه‌هایی هم پیش‌بینی شده که محصولات فرهنگی به دانش‌آموزان داده می‌شود و هم سوالات و شبهات و مسائل مربوط به ۱۳ آبان و استکبار در آنجا مطرح می‌شود.