به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم، ادریس راموز روز جمعه اظهار داشت: سنت های دیرینه دریانوردی ناخدایان جنوب کشور به ویژه جزیره قشم میراث ناملموس تاریخی ارزشمندی است و احیای این میراث در کنار سایر آداب و رسوم کهن ساحل نشینان، چیرگی تمدن ایرانی در خلیج فارس در طول تاریخ را به خوبی نشان می دهد.
وی ادامه داد: ناخدایان قشمی سده های متمادی سکان داران فرهنگ ایرانی - اسلامی در خلیج فارس بوده اند و سفر ناخدایان بندر تاریخی لافت به بندر کنگ نیز با هدف پاسداشت این فرهنگ مترقی و آیین های غنی دریانوردان ایرانی انجام شد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: از همین روی ۳۰ نفر از ناخدایان و ملوانان لافت با همکاری سازمان منطقه آزاد قشم و شهرداری لافت بادبان ها را برافراشته و پس از یک سفر دریایی به بندر کنگ ضمن تجدید دیدار با همسفران دیرینه، آیین های دریانوردی را به صورت نمادین به اجرا درآوردند.
راموز، حفاظت از میراث ناملموس را یکی از اولویت های فرهنگی کشور برشمرد و افزود: پاسداشت میراث ناملموس با همکاری مسوولان اجرایی و مردم که صاحبان اصلی میراث هستند محقق خواهد شد و جامعه محلی جزیره قشم در حفاظت و ترویج میراث تاریخی خود بسیار پویا می باشد و عملکرد چشمگیری دارد.
بنابراین گزارش، سفر دریایی دریانوردان بندر تاریخی لافت با اجرای موسیقی هایی همچون رزیف و عضوا بر لنج و مراسم استقبال ناخدایان بندر کنگ، برنامه هوزار(بادبان کشی) و سایر رسوم کهن همراه بود.
به گزارش ایرنا، بندر کهن لافت در ساحل شمالی جزیره قشم، از گنجینههای ارزشمند معماری گرمسیری ایران و نمونه از هماهنگی معماری و طبیعت و درهم تنیدگی آنها با زندگی انسانی، میراث دیروز و گنجینه فردا برای توسعه متوازن نگین خلیج فارس است.
این بندر تاریخی و کهن لافت بی گمان در زمره روستاهای شگفت انگیز سرزمین ایران است. این بندر زیبا را مجموعهای از عوامل طبیعی، کالبدی و انسانی امتیازی ویژه بخشیده اند.
چندان اغراق نخواهد بود چنانچه این مجموعه زیستی را یکی از میراث فرهنگی ایران زمین بدانیم که ارزش معرفی در سطح بینالمللی را داراست.
آمیزه ساحل، دریا و کوه با معماری درخشان بندر لافت که در چشم انداز خود جنگل دریایی همیشه سبز حرا را دارد، وقار و زیبایی ویژهای به این بندر تاریخی بخشیده است.
دورنمای متمایز لافت در میان بنادر خلیج فارس و ارتباط نزدیک آن با بندرهای تاریخی سرزمین مادری و از همه مهم تر خصوصیات اقلیمی، جغرافیایی و ارزش های طبیعی آن، بندر کهن لافت را به تماشاگهی از زیباییهای اقلیم جنوب در سرزمین عجایب هفتگانه تبدیل کرده است.
بندر لافت به لحاظ جغرافیایی در مکانی با ویژگی های طبیعی و زیستی منحصر به فرد استقرار یافته است. جاذبههای طبیعی این مجموعه از جمله جنگل های همیشه بهار حرا، ساحل دریا و حیات وحش موجود در اطراف و پیرامون این بندر را که هر یک برای ایجاد صنعت گردشگری و توسعه متوازن جزیره قشم ظرفیت های مهم و حائز اهمیت هستند، می توان معرفی کرد.
این جنگلها با وسعت ۶ هزار هکتار بزرگترین جنگل ماندابی و گرمسیری کشور و از مناطق حفاظت شده است، که علاوه بر ارزش های اقتصادی و اکولوژیک، در زمینه گردشگری و توریستم نیز پدیده ارزشمندی به شمار میرود.
این درختان همیشه سبز که قادر به رویش در آب های شور خلیج فارس هستند، در آب های کم عمق تنگه لافت رشد کرده و در هنگام جزر دریا وقتی کاملاً سر از آب بیرون می آورند، آبراهه هایی در میانشان ایجاد میشود که مناسب قایقرانی هستند.
وسعت این جنگل ها چنان است که می توان ساعت ها در میان آنها حرکت کرد، بی آنکه دوباره از یک مسیر عبور کرد.
چشم انداز و مناظری که این مجموعه به نمایش می گذارد از دور و نزدیک زیباست و سیری در هزار توی آبراهه های آن تجربه لذت بخش و مفرح است. زیبایی این مجموعه طبیعی چنان است که برخی بر آن ونیز ایران نام نهادند.
بافت کهن بندر در کنار دریا و بر دامنه کم شیب تپه ای استقرار یافته است. این نحوه استقرار به همراه تکرار عنصری به نام «بادگیر» و وجود ویژگی ها و کیفیت های گوناگون کالبدی و فضایی، سیمایی به بافت کالبدی این بخش از بندر داده است که از وجود گوناگون ارزشمند و قابل مطالعه است.
وجود گستره تپه در پشت بافت و پهنه دریا در برابر آن، رویت سیمای بافت را از زاویه و موقعیتهای متفاوت ممکن کرده است. تصاویر قابل ادراک از هر یک از این جایگاهها کیفیت و ارزش ویژه دارد. اما از نظرگاه فراز تپه، لافت با ردیف بادگیرها و درختان نخل سر برآورده از حیاط خانه ها و دریایی مقابل و لنجهای لنگر انداخته در آن و درختان سرسبز حرا، جلوه ای را به نمایش میگذارد که یقیناً یگانه و بی همتاست.
گویش مردم لافت پارسی دلنشین است که طی قرون و در تعامل با فرهنگ های گوناگون از آنها تاثیر پذیرفته است.
حمل و نقل دریایی برای برای قرون متمادی شیوه معیشت قالب ساکنان بندر بوده است. اکنون نیز بخش مهمی از مردم بندر لافت از این راه ارتزاق می کنند و درآمد حاصل از کار کردن بر روی لنج را شریفترین و حلال ترین نوع کسب درآمد می دانند.
رواج این شیوه معیشت خاص و متفاوت را با حضور پیکره های عظیم لنج ها، همیشه تعدادی از آنها در نزدیکی ساحل لنگر انداخته و یا در کارگاه لنج سازی در حال تعمیرند، می توان ادعا کرد اهمیت حضور این کالبد های با شکوه و اصیل به دلیل بازتاب یکی از وجوه معیشت مردم در سیمای بندر کهن لافت به هویت بخشی به آن است.
با توجه به تعیین نوع گردشگری مناسب در موضوع بخشی از جذابیت های گردشگری بندر لافت که در بالا به آن اشاره شد اکنون می توان با اطمینان بیشتری در مورد تواناییهای این نقطه برای پذیرش نقشهای پیشنهادی جذب و سرمایه گذاری گردشگران و حضور گروههای هدف در برنامه ریزی صنعت گردشگری بندر کهن لافت ارائه کرد که باید مورد توجه کارشناسان این صنعت قرار بگیرد.
بندر تاریخی لافت در جزیره قشم با توجه به وجود ارزش های کالبدی بافت کهن، معماری خانه های سنتی، مجموعه بادگیرها، مساجد، آب انبارها، بناهای تاریخی شامل قلعه نادری، برجهای دیدهبانی، چاه های طلا، آداب و سنن (عروسی سنتی، نگارگری با حنا، سوزن دوزی) و هنرهای از جمله موسیقی خاص محلی، مراسم و آیینهای چون عضوا، شوواری و مولود خوانی همه ساله میزبان جمع زیادی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
بندر کُنگ از توابع شهرستان بندرلنگه در فاصله ۱۸۰ کیلومتری غرب بندرعباس واقع شده است.