بوشهر- ایرنا- رئیس اداره پالایش شرکت پالایشگاه گاز فجر جم گفت: با تخلیه مایعات خط ۴۸ اینج کنگان، این پالایشگاه آماده تولید حداکثری در فصل سرد سال شد.

به گزارش ایرنا ، اسماعیل قائدی روز دوشنبه در نشست با کارکنان بخش پالایش این شرکت اظهار کرد: با همکاری منطقه نار و کنگان و با فراهم نمودن شرایط فرآیندی در پایین دست و بالادست، تخلیه مایعات خط ۴۸ اینچ کنگان در مدت یک هفته تحت شرایط کاملا ایمن انجام شد .

وی افزود: در راستای جلوگیری از توقف تولید کار مهم تخلیه مایعات در این خط لوله بدون عملیات پیگ رانی انجام شد.

رئیس پالایش شرکت پالایشگاه گاز فجر جم یادآورشد: اگر تخلیه مایعات با عملیات پیگ رانی انجام می شد این عملیات موجب توقف تولید به مدت حداقل سه تا چهار روز و همچنین منجر به تخلیه فشار خط از فشار عملیاتی به ۳۰ بار می شد.

قائدی ادامه داد: علاوه بر آن به دلیل حجم زیاد مایعات خط، تخلیه آن به روش پیگ رانی، ریسک بالایی برای پالایشگاه به همراه داشت.

وی تصریح کرد: باتوجه به افت فشار حوزه کنگان و به دلیل پیگ رانی های مکرر بین سایت KC, KB, KA ورود و تجمع مایعات در خط ۴۸ اینج پس از گذشت چند ماه موجب کاهش ظرفیت خط و بر تولید شرکت پالایش گازفجرجم تاثیر گذاشته بود.

عملیات پیگ رانی یا انتقال پیگ (Pigging) یکی از مهم‌ترین فرآیندهای صنعتی در صنایع نفت و گاز است که برای پاکسازی، بازیابی و حفاظت خطوط لوله نفت و گاز از آلودگی‌ها و رسوبات استفاده می‌شود.

این فرآیند با استفاده از یک دستگاه خاص به نام پیگ (Pig) صورت می‌گیرد که به صورت یکی از زیراندازهای خط لوله با حرکت درون لوله، از رسوبات، کثیفی‌ها و آلودگی‌های مختلف جمع‌آوری می‌کند.

شرکت پالایش گاز فجر جم از سال 1367 برای تصفیه گاز میدان های گازی نار و کنگان واقع در منطقه جم و ریز در شرق استان بوشهر مورد بهره برداری قرار گرفته است. این شرکت ابتدا برای تصفیه گاز طبیعی با ظرفیت روزانه 85 میلیون استاندارد متر مکعب طراحی شده بود که در سال 1379 با اجرای طرح افزایش ظرفیت تولید گاز پالایشگاه به 110 میلیون استاندارد متر مکعب در روز رسید و در سال 1389 با انتقال گاز پارس جنوبی به پالایشگاه ظرفیت گاز تولیدی این شرکت به 125 میلیون استاندارد متر مکعب در روز افزایش یافت .

گاز مرکز تفکیک حوزه نار (H2S:90ppm) بوسیله دو خط لوله به قطر 30 اینچ و 24 اینچ به پالایشگاه منتقل می شود و مایعات جمع آوری شده آن از طریق یک خط لوله 6 اینچ به پالایشگاه پمپ می گردد. گاز مرکز تفکیک حوزه کنگان (H2S:480ppm) نیز بوسیله یک خط لوله به قطر 48 اینچ به پالایشگاه منتقل می شود و مایعات جمع آوری شده آن از طریق یک خط لوله 8 اینچ به پالایشگاه پمپ می گردد. گاز ارسالی از پارس جنوبی (H2S:4200ppm) توسط خط لوله 42 اینچ به پالایشگاه انتقال می یابد.

به موازات تولید گاز خشک در پالایشگاه، مایعات گازی تثبیت شده و LPG نیز تولید می شود. مایعات گازی به تاسیسات بندر سیراف واقع در ساحل خلیج فارس جهت صادرات منتقل می شوند و LPG تولیدی پس از ذخیره سازی توسط تانکر به کشورهای همسایه صادر می شود.