دبیر چهارمین جشنواره ملی عکس تالاب و کویر میقان در حاشیه برگزاری این آیین به خبرنگار ایرنا، گفت: جشنواره ملی عکس تالاب و کویر میقان تاکنون در سه دوره برگزار شده است که با استقبال خوبی همراه بوده است.
علی اصفر یوسفی افزود: چهارمین جشنواره در ۲ بخش تالاب و کویر میقان و تالابهای ایران توسط موسسه فرهنگی و هنری فرهنگ گستر خلاق با مشارکت ادارهکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی و واحدهای صنعتی این استان برگزار میشود.
وی بیان کرد: علاقمندان به شرکت در این جشنواره فرصت دارند آثار خود را تا ۱۵ دیماه به آدرس meyghan.photofestival۴@gmail.com ارسال کنند و در نیمه دوم دیماه نمایشگاه آثار و اختتامیه جشنواره برگزار میشود.
دبیر چهارمین جشنواره ملی عکس تالاب و کویر میقان ادامه داد: چشم انداز طبیعت تالابها، حیات وحش تالابها و روابط انسان و تالاب، موضوعات چهارمین جشنواره ملی عکس تالاب و کویر میقان است.
یوسفی اظهار کرد: در این جشنواره حداکثر ۶۰ اثر پس از داوری، پذیرفته میشود.
تالاب کویری میقان اراک یکی از ۱۰ تالاب مهم کشور است که در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی شهر داودآباد قرار گرفته است.
در سالهایی که میزان بارندگی مناسب است، دریاچه این تالاب دارای آب قابل توجهی میشود اما در سالهای کم بارش، دریاچه فصلی تالاب در فصول گرم سال خشک شده و با تبدیل شدن به چشمه غبارهای نمکی، سلامت هوای شهر اراک را در معرض مخاطره جدی قرار میدهد.
ارتفاع این تالاب از سطح دریاهای آزاد یکهزار و ۷۰۰ متر است و منابع تامین آب آن از بارشهای جوی، آب سه رودخانه قرهکهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیه فاضلاب اراک تامین میشود.
وسعت تالاب میقان اراک حدود ۲۵ هزار هکتار برآورد شده که شامل دریاچه با سه جزیره در وسط، قسمت کویری و دشتهای اطراف است.
این تالاب دارای ویژگیهای بومشناسی خاصی است، از جمله اینکه سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در فصل کوچ پذیرا است و در میان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی که اقامت موقت در این زیستگاه دارند، بعضی از گونههای نادر و حمایت شده نظیر درناهای خاکستری دیده میشوند.
جمعیت بالای درناهای خاکستری در تالاب میقان نسبت به زیستگاههای دیگر کشور، این زیستگاه آبی را به یکی از کانونهای اقامت موقت ایران در عرصه مهاجرت پرندگان تبدیل کرده و در فصل کوچ جلوههای زیبایی را فرا رو مینهد.
همچنین پوشش گیاهی منطقه بیشتر از نوع گیاهان شورپسند یا هالوفیت بوده که از این نظر نیز تالاب میقان یکی از ذخیرهگاههای مهم گیاهان شور کشور به شمار میرود.
علاوه بر پرندگان، گونههای پستانداران، آرتمیا و انواع جلبگ آب شور نیز از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن محسوب میشوند که هر یک در نوع خود دارای اهمیت است.
به علت شوری آب، لایههای نمکی در منطقه دیده میشود، علاوه بر این گنبدهای نمکی نیز در سطح زیرین منطقه وجود دارند که تحت تاثیر گسلهای منطقه باعث لرزه خیزی خفیف در منطقه می شوند.
این تالاب دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است که شرکت املاح معدنی ایران حق برداشت از معادن این تالاب را اخذ کرده است.