یاسوج-ایرنا- مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بررسی و نظارت های وضعیت کلرزنی آب روستایی های استان، گفت: میزان مطلوبیت کلر باقیمانده در آب آشامیدنی روستاهای این مناطق پایین تر از استاندارد کشور است.

میزان کلر آزاد باقیمانده در آب آشامیدنی باید بین ۲ الی ۰.۵ میلی گرم در لیتر (ppm) باشد و اگر کمتر از این محدوده باشد گندزدایی آب بصورت کامل انجام نمی شود و اگر بیش از آن باشد ممکن است سلامتی افراد را به خطر بیاندازد

"حامد اردکانی" روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با اشاره به مشکلات آب شرب برخی از مناطق استان اظهار کرد: با نظارت های مستمر و مشکلات آب شرب برخی از روستاهای استان، مقرر شد آب و فاضلاب استان در فرصت۲ ماهه مقرر این مشکلات را برطرف کند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در پاسخ به مشکلات آب روستایی که بهداشت استان اشاره کرد گفت: مشکل کلرباقیمانده آب آشامیدنی مربوط به ۶۹۲ روستاهایی که تحت پوشش آب و فاضلاب نیستنداما بقیه روستاهایی ما این مشکل را ندارند.

امید صالحی تعداد کل روستاهای استان را یک هزار و ۶۴۱ روستا برشمرد و گفت: ۶۹۲ روستا زیرپوشش آب و فاضلاب استان نیستند، همچنین ۱۸۷ روستاهای استان آبرسانی به صورت سیار انجام می شود و ۱۸۴ روستا فاقد آبرسانی هستند.

این درحالی است که مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اشکالات آب روستاهای استان را محرز دانست و تاکید کرد: داده های ما بر اساس نظارت های مستمر نشان از وضعیت نامطلوب کلرزنی آب روستاهای استان دارد که کلر باقیمانده در آب آشامیدنی این مناطق پایین تر از استاندارد کشور است.

اردکانی با اشاره به ضرورت تامین آب شرب سالم برای روستاهای استان گفت: آب و فاضلاب استان متعهد شد،در مهلت ۲ ماهه تامین نیازهای اولیه و اقداماتی همانند: آموزش آبداران، بروز رسانی تجهزات با نصب کلری دستگاه کلرزن (کلریناتور)، شارژ کپسول ها و در اختیار قرار دادن پودر کلر را انجام دهند.

وی ادامه داد: پایان پاییز امسال با بازدید میدانی از سامانه های آبرسانی روستاهای استان، تعهدات و تذکرات ابلاغی به آب و فاضلاب مجددا نظارت و بررسی می شود که اگر مشکلات رفع نشود از طریق قانون پیگیری می شود.

مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی یادآور شد: منابع تامین آب مصرفی ما انسانها ( اعم از رودخانه ها، چاهها، چشمه ها، سدها و … ) آلوده به میکروب ها و میکروارگانیزمهایی هستند که استفاده از این آبها را بدون ضدعفونی کردن، برای ما غیر ممکن می سازندکه سازمانهای آب و فاضلاب شهری برای از بین بردن میکروارگانیزمهای بیماری زا و تامین آب مصرفی بهداشتی برای شهروندان، اقدام به اضافه کردن کلر (Chlorine) به آب می کنند.

اردکانی با اشاره به سامانه های آبرسانی استان گفت: یک هزار و ۴۲۲ سامانه آبرسانی در استان است که آب تمام ساکنان استان از این تعداد سامانه تامین می شود و ازاین تعداد یک هزار و ۷۸ سامانه تحت پوشش آب و فاضلاب استان است و ۳۴۴ سامانه آبرسانی تحت پوشش نیست.

پیش تر معاون بهداشت معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان بهداشت آب شرب روستاهایی که تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب نیست را هشدار داد که نیازمند چاره جویی فوری است.

مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی گفت: بسیاری از مردم روستایی وجود بوی کلر در آب را دلیل عدم استفاده خود از آب سالم بیان می کنند که می توان این مسأله را با آموزش آبداران محترم روستایی در مورد دو مسأله مهم در امر کلرزنی یعنی میزان کلر مناسب مصرفی و رعایت مدت زمان تماس لازم و همینطور آگاه نمودن مردم روستا از مزایای آب سالم و معایب استفاده از آب ناسالم برطرف کرد.

ادرکانی تصریح کرد: باید مردم آب سالم را به عنوان یک نیاز برای سلامت احساس کنند و عادات کهن مربوط به استفاده از آبهای ناسالم را از یاد ببرند.

چالش های سامانه های آبرسانی کهگیلویه وبویراحمد

وی با اشاره به چالش سامانه های آبرسانی استان گفت: فرسودگی شبکه های آبرسانی و شکستگی لوله های آب توام با قطع و وصل شدن آب، آلودگی آن را افزایش می دهد.

مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی توضیح داد: فصل های پاییز و زمستان مصرف آب پایین است که با افزایش فشار آب و فرسوده بودن شبکه های آبرسانی، احتمال آلوده شدن آب شرب وجود دارد.

هوشیاری و همراهی شهرندان در شکستگی لوله های آب شرب

شکستگی لوله های آب آشامیدنی در سطح شهر که بعضا در برخی از مناطق شهر یاسوج مشاهده می شود، تهدیدی برای آب شرب است که نیازمند همراهی شهروندان و گزارش دهی به اتفاقات آب و فاضلاب استان است.

بنابراین با این خطرات و تهدید سلامتی مردم، شرکت آب و فاضلاب موظف است با پایش های مرتبط نسبت به ترمیم شکستگی های لوله های آب اقدام کند.

آشامیدن آب ناسالم محدود به روستاهای فاقد شبکه لوله کشی آب نیست برخی گزارش های دریافتی ایرنا حاکی است که در شماری از روستاهای استان با وجود شبکه اما به دلیل انجام نشدن کلرزنی مستمر آب ناسالم مصرف می شود که نیازمند چاره جویی فوری دارد.

کهگیلویه و بویراحمد که سرزمینی پرآبی نسبت به میانگین کشوری و تامین ۱۰ درصد آب کشور دارد تنش آبی آن و چالش های بهداشت آب آشامیدنی برخی از مناطق قابل توجیه نیست و نیازمند چاره جویی فوری مسوولان استانی دارد.