به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، نشست شورای هماهنگی ستاد فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورا و محمود حاجیلویی دبیر ستاد فرهنگی اجتماعی، معاونین و مدیران ستاد فرهنگی و اجتماعی برگزار و میزان پیشرفت نقشه مهندسی فرهنگی بررسی شد.
خسروپناه، در این نشست تاکید کرد: میزهای تخصصی باید نقش راهبری داشته باشند و شورای عالی انقلاب فرهنگی زمینه حضور دستگاههای مرتبط را در این میزها فراهم کند و هر مسألهای از مسیر دستگاههای مرتبط و متولی آن حل شود. با این منطق، مهمترین اصل این است که بتوانیم در جهت حل مسأله گام برداریم و راه حلها را تبیین کنیم و متولی مؤثری برای حل مسأله مشخص شود؛ حتی اگر بعد از حل مسأله نامی از شورای عالی انقلاب فرهنگی هم برده نشود.
وی ادامه داد: بازخورد بودجهها باید در کف جامعه نمایان شود و باید قدرت راهبری را بالا ببریم.
در این نشست هر یک از معاونان اجتماعی و فرهنگی و برخی دبیران میزهای تخصصی از جمله میز صنایع دستی، میز مهاجرت و میز پیشگیری از مصرف مواد مخدر و الکل به ارائه گزارشهایی درباره محورهای فعالیتها و میزهای تخصصی و میزان پیشرفت آنها پرداختند. شکلگیری ۱۵ میز در معاونت اجتماعی و ۲۵ میز تخصصی در معاونت فرهنگی از جمله مواردی بود که از سوی معاونان گزارش شد.
امید عبدالهی، معاون اجتماعی ستاد فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست گفت: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری بر توجه به مسائل اجتماعی، بر اساس بررسیهای کارشناسی و با توجه به مأموریت های شورای عالی انقلاب فرهنگی، میزهای تخصصی در این ستاد شکل گرفته است و در واقع جایگاه قرارگاهی شورای عالی انقلاب فرهنگی در قالب این میزهای تخصصی تبلور مییابد.
وی گفت: در معاونت اجتماعی ستاد ۱۵ میز تخصصی در قالب سه امور شکل گرفته است؛ در امور آسیبهای اجتماعی پنج میز تخصصی داریم که شامل میزهای مدیریت حاشیهنشینی، پیشگیری از اعتیاد، سیاستگذاری در حوزه مسائل جنسی، پبشگیری از خودکشی و میز پیشگیری از مصرف دخانیات است. پنج میز در امور تعاملات فرهنگی و اجتماعی شامل میزهایی مهاجرت، دیپلماسی فرهنگی و میز نهضت ترجمه، میز تحقق جبهه فرهنگی، میز توانمندی و مشارکت اجتماعی راه اندازی شده است. پنج میز در بخش امور پیشرفت اجتماعی شامل میز عدالت فرهنگی و اجتماعی، میز سرمایه، امید و نشاط اجتماعی، میز هویت، میز مسئولیت اجتماعی و میز همبستگی اجتماعی تشکیل شده است. در مجموع ۱۲ میز کاملا فعال بوده و دبیران آنها فعالیت خود را شروع کرده و سه میز تخصصی دیگر در حال برگزاری جلسات اولیه برای فعالسازی هستند.
در ادامه نشست، باقری معاون فرهنگی ستاد فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارائه آماری درباره شکلگیری محورها و میزهای تخصصی این معاونت پرداخت. رسانه و فضای مجازی، فرهنگ عمومی و سبک زندگی، هنر و صنایع خلاق از محورهای فعالیت این معاونت بود که در قالب ۲۵ میز تخصصی به فعالیت میپردازد که بسیاری از آنها فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی همچنین به گزارشی از پیشرفت برشهای استانیِ نقشه مهندسی فرهنگی کشور پرداخت و گفت: تاکنون ۱۲ استان برش فرهنگی خود را ارائه دادهاند و مقرر شده تا پایان امسال تمام استانها برشهای فرهنگی خود را ارائه دهند. در ۱۲ استان بیش از هزار برنامه را در راستای فعالیتهای ۵ ساله دریافت کردهایم. همچنین حدود ۲۴۰ پروژه استانی به همراه هدفگذاری عملیاتی و شاخصگذاری و شناسنامهدار کردن آنها اولویت گذاری شده است.
باقری بیان کرد: توافق بودجهای با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تعیین پروژههای زیرساختی، رتبهبندی فرهنگی اجتماعی استانها مبتنی بر شاخصهای نقشه مهندسی کشور، اجرای پروژههای مشترک حوزههای سبک زندگی و خانواده، تولید محتوای فضای مجازی و نیز گفتمانسازی برشهای استانی نقشه مهندسی کشور از دیگر مواردی هستند که در بخش اجراییسازی برشهای استانی این ۱۲ استان انجام شده است.
در ادامه، هر یک از دبیران سه میز تخصصی گزارشی از اقدامات و برنامههای خود ارائه دادند. جلالی دبیر میز صنایع دستی برنامهای جامع در قالب سندی تحولی در حوزه صنایع دستی ارائه داد.
وی ضرورت تدوین سند توسعه صنایع دستی را در مواردی همچون ارزیابی سیستم، به روزرسانی چشماندازها، اولویتبندی مسائل، مدیریت صنایع، تهیه نقشه راه و به روزرسانی برنامهها معرفی کرد و گفت: معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی در نظر دارد توجه تمامی نقشآفرینان و ذینفعان حوزه صنایع دستی را بیش از پیش به صنایع دستی و هنرهای سنتی جلب کند تا اقتصاد هویتبنیان محقق شود.
جلالی تصویب رشته و نشان هنری، آموزش و توانمندسازی، ثبت شهر و روستای ملی و جهانی، شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی، شرکت در رویدادهای ملی و بینالمللی، اعطای تسهیلات و بیمه، برپایی بازارچههای موقت و دائمی و استاندارسازی کارگاهها را از جمله فعالیتهای انجام شده در این حوزه دانست و گفت: سیاست ما در این حوزه، معیشت عزتآفرین و اقتصاد هویتبنیان است.
رامپناهی، دبیر میز مهاجرت که به موضوع ایرانیان خارج از کشور، مهاجرت داخلی و اتباع میپردازد، تصویری از مسئله ایرانیان خارج کشور از جهت تحلیل حقوقی و وضعیتشناسی و راهبردهای پیشنهادی ارائه داد.
به گفته وی، این میز ارتباط مستقیم با وزارت امور خارجه دارد و برخی از اموراتش را با هماهنگی این دستگاه و سایر دستگاهها همچون وزارت کشور، بنیاد نخبگان و ... پیش میبرد.
ابوالحسن صفرپور، دبیر میز پیشگیری از مصرف مواد مخدر و الکل نیز گزارشی از وضعیت مواد مخدر و الگوهای پیشگیری از مواد مخدر و الکل ارائه داد و گفت: جلسه بعدی با حضور مسئولانی از ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور تشکیل میشود، در این راستا به بررسی نحوه پیشبرد امر پیشگیری فرهنگی و اجتماعی از مصرف مواد مخدر و الکل می پردازیم.
وی درباره محوریت فعالیتهای این میز تخصصی گفت: پیشگیری فرهنگی و اجتماعی از مصرف مواد مخدر و الکل، ساماندهی مسائل جنسی جوانان و خانواده، پیشگیری از اقدام به خودکشی و ساماندهی فرهنگی اجتماعی حاشیهنشینی از جمله محورهایی است که به صورت تخصصی در حال انجام است. در هر یک از این بخشها دبیرهایی برای پیشبرد امور در نظر گرفته شده است.
صفرپور ملزم شدن دستگاههای اجرایی کشور در ارتقای آگاهیها و آموزش عمومی نوجوانان و جوانان به منظور پیشگیری از اعتیاد را از جمله ضرورتهای جامعه دانست و گفت: انتخاب دستگاههای اولویتدار، اولویتبندی جامعه هدف برای پیشگیری و تعریف نقشهای الزامآور برای دستگاهها، ما را در تحقق این امر یاری میرساند.