به گزارش ایرنا از معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا معاف در نشست هماهنگی و همافزایی مدیران مراکز و موسسات قرآنی گفت: امر هماهنگی حوزه مسجد و قرآن و مدیریت مسجد و امور قرآنی و توسعه فرهنگ قرآنی در جمهوری اسلامی، امر مستحب یا واجب کفایی نیست، بلکه واجب عینی است و لاجرم باید این همدلیها رخ دهد و خوشبختانه این اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به حدیث نبوی(ص) که میفرماید «اِنّما نُصِبَتِ المَساجِدُ لِلقُرآن؛ مساجد را برای قرآن بنا کردهاند»، افزود: اگر به این روایت توجه کنیم، بسیاری از مسائل مشخص میشود و علاوه بر این، حدیث «من أحب القرآن فقد أحبه الله و رسوله صلی الله علیه» رابطه معنادار بین مسجد و قرآن و همبستگیای را که میان آنها وجود دارد، بیان میکند.
معاف با اشاره به پای کار آمدن سازمانها و وزارتخانههای مختلف برای تحقق مطالبه رهبری معظم انقلاب در موضوع تبدیل مساجد به پایگاههای قرآنی گفت: واقعیت آن است که معظمله از جمله اهداف برگزاری جلسات و تلاوت قرآنی را انس با قرآن و درک الفاظ و معانی قرآنی مطرح کردن و مسجد به عنوان پایگاه قرآن نیز طرحی در راستای تحقق این موارد است تا مردم بتوانند در زیست شخصی خودشان به قرآن استناد و تمسک کنند.
وی از کانونهای مساجد به عنوان یکی از مهمترین بخشهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یاد کرد و گفت: خدمت به مسجد، مهمترین کار وزارتخانه است. در اینجا بحث ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی راهبردی است، تمدن نوین اسلامی مسجدپایه و لذا برگزاری این جلسه استراتژیک است.
معاف با بیان اینکه تمدن روم، یونانی و غربی تمدن قصرپایه است، افزود: این در حالی است که در تمدن اسلامی مسجد را نشان میدهند، تراث ما مسجد است. همسو با تأکید قرآن که میفرماید «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ»(توبه، ۱۸)، مقام معظم رهبری همواره نیز بر عمران فرهنگی مسجد تأکید دارند. پیامبر(ص) برای ۷۰ اتفاق ۷۰ مسجد ساختند، لذا مسجد چیزی نیست که قابل قیاس با مراکز دیگر باشد. نماز، اصلیترین کاری است که در مسجد انجام میشود اما مسجد نمازخانه نیست.
وی تأکید کرد: مسجد پایگاه قرآن است، اینکه مقام معظم رهبری طی این دو سال اشاره به مسأله تبدیل مساجد به پایگاه قرآن داشتند از این نظر بود. من یک طرح را عنوان کردم که یک ضلع آن مسجد، ضلع دیگر منزل، دیگری مدرسه و دیگری مؤسسات قرآنی است. اکنون طرح خانههای قرآنی دو سال است که به صورت گسترده در حال انجام است، اما به طور کلی باید نگاه جز به جز به این اضلاع داشته باشیم.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید به مدرسه، خانه و موسسات قرآنی وصل شویم تا کار در مسجد نتیجه بدهد و برای تحقق مسجد به عنوان پایگاه قرآن، باید طرح بدهیم. من به اندیشگاه قرآنی وزارتخانه این مسأله را واگذار میکنم که مشخص کنند مسجد پایگاه قرآنی چه مختصاتی دارد و مواردی از این دست تا بررسی شود. البته برای حضور مردم در مساجد باید بیش از پیش از فرصتهایی مثل ماه مبارک رمضان بهره برد و باید شرایط تحقق آن را فراهم کنیم،
وی ادامه داد: البته برخی روش ها تاکنون موفق و الگو بودند. مثل الگوی مسجد کرامت در مشهد، اما اکنون معتقدم باید مسجد قرآنی را داشته باشیم و الان در تهران برخی مساجد این کار را انجام میدهند. باید قرآن، عاشقانه در مسجد تلاوت شود و مردم با آن انس بگیرند و این اقدام کار ملی و کلان برای ما محسوب میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مقام معظم رهبری در حوزه قرآن تدبیر تفصیلی دارند و با ارائه مدل آسانی خواستهاند که کار انجام شود، خاطر نشان کرد: ما به دنبال این هستیم که بتوانیم منویات مقام معظم رهبری در حوزه قرآن را تا ماه رمضان امسال حداقل در مرحله اول اجرایی کنیم. ما طرح موفقی تحت عنوان طرح بشری داشتیم که در ۲۲ استان اجرا شد و اکنون در حال بینالمللی شدن است.
وی افزود: اجرای طرح بشری با کانونهای مساجد نیز امکانپذیر است. از سوی دیگر نمایشگاه بینالمللی قرآن نیز فرصتی مناسب است که مثلاً ۱۰۰ کانون ممتاز که در حوزه مسجد پایگاه قرآنی کار کردهاند در این فضا حضور یابند و فعالیتهای خود را ارائه کنند.
معاف در پایان تأکید کرد: ما باید با جریانسازی کار را آغاز کنیم، به طور مشخص اکنون با برخی افزونه ها و کمک های حداقلی و هم افزایی های مختصر اما ساختارمند و معین میتوانیم اتفاق بزرگی را رقم بزنیم، ما روی موضوع مردمی سازی تمرکز کردیم و در واقع ما به عنوان ستاد تسهیلگر ایفای نقش می کنیم. در واقع ساده سازی طرحی است که بسیار موضوعیت دارد، مشارکت و همافزایی نهادها و استمرار کار باید دنبال شود، اینگونه نباشد که موجی شکل بگیرد و صرفاً به این مساله اکتفا شود.