به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای اسپوتنیک موندو، نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا با متهم کردن شرکت نفت اکسون موبیل و فرماندهی جنوبی ایالات متحده به ایجاد درگیری نظامی در قلمرو مورد مناقشه اِسِکیبو اعلام کرد: اکسون موبیل و فرماندهی جنوب آمریکا در حال ایجاد درگیری نظامی در منطقه هستند، چنان که بیش از ۱۰۰ سال پیش، انگلیسیها تهدید کردند که شرق ونزوئلا را برای خود خواهند گرفت.
مادورو که شرکت اکسون موبیل را به غارت منابع انرژی این منطقه مورد مناقشه متهم کرده است، گفت: دولت گویان تحت دستور شرکت نفت آمریکایی است.
مادورو همچنین گفت که رای داوری پاریس (Laudo Arbitral de París) یک «تله بزرگ» برای خلع ونزوئلا از قلمرو متعلق به خود است و اطمینان داد که شهروندان این کشور از طریق رفراندوم مشورتی در سوم دسامبر (۱۲ آذر) از حق تاریخی خود دفاع خواهند کرد.
رای داوری پاریس به تاریخ ۳ اکتبر ۱۸۹۹، حکمی بود که توسط یک جلسه دادگاه داوری در پاریس صادر شد و به موجب آن، ایالات متحده (به نمایندگی از ونزوئلا) در از یک سو و بریتانیا (به عنوان مالک مستعمره گویان بریتانیا، گویان فعلی) از سوی دیگر، توافق کردند که اختلاف بر سر مرز غرب مستعمره بریتانیا و شرق ونزوئلا را به داوری بینالمللی به عنوان مکانیزمی برای راهحل دوستانه برای مناقشه ارضی تسلیم کنند.
دولت ونزوئلا همچنین در بیانیهای واکنش سازمان ملل متحد در مورد مناقشه ارضی این کشور با گویان بر سر اسکیبو را رد کرد. دولت کاراکاس، سازمان ملل را متهم کرد که به دنبال «انکار مسئولیت خود» در میانه افزایش تنشها میان ونزوئلا و گویان است.
ونزوئلا به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد یادآوری کرد که در ۲۵ فوریه ۲۰۱۸، با تکرار نامهای که در ۱۵ دسامبر ۲۰۱۶ برای بان کی مون سلف گوترش ارسال شد، نسبت به لزوم احترام به توافقنامه ژنو ۱۹۶۶ هشدار داد.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد به تازگی در بیانیهای اعلام کرد که دبیرکل «با نگرانی، تشدید تنش اخیر» میان این دو کشور به دلیل اختلافات مرزی را دنبال میکند.
در متن این بیانیه، سازمان ملل که سالها واسطه درگیری بین دو کشور بود، یادآوری میکند که این پرونده اکنون در دست دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) است.
بیش از یک قرن است که ونزوئلا و گویان مدعی حاکمیت اسکیبو هستند، منطقهای به وسعت حدود ۱۶۰ هزار کیلومتر مربع که دارای ذخایر نفتی مهمی است. با این حال، این درگیری به دنبال فرآیند مناقصه یک جانبه گویان برای بلوکهای نفتی در منطقه مورد مناقشه تشدید شده است.
تنشها میان کاراکاس و جورج تاون به تازگی و پس از موافقت گویان با فعالیت شرکت آمریکایی اکسون موبیل در بلوکهای نفت و گاز واقع در قلمرو دریایی اسکیبو افزایش یافت.
پس از رد و بدل کردن اعتراضهای دیپلماتیک، دولت ونزوئلا قصد دارد با برگزاری یک همهپرسی مشورتی، الحاق این منطقه و اعطای تابعیت به ساکنان این منطقه را به رای بگذارد.
پارلمان ونزوئلا در ۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور)، برگزاری یک همهپرسی مشورتی را خواستار شد تا مردم این کشور بتوانند نظر خود در مورد این اختلاف ارضی را اعلام کنند.
گویان با رد این رفراندوم، از دیوان بینالمللی دادگستری خواسته است تا همهپرسی را متوقف کند.
گویان در دفاع از عملکرد خود در آبهای مورد ادعای ونزوئلا به رای داوری پاریس در سال ۱۸۹۹ استناد میکند اما دولت ونزوئلا معاهدهای که با انگلیس در سال ۱۹۶۶ در ژنو و پیش از استقلال گویان امضا شد را مبنا قرار میدهد.
ونزوئلا این وضعیت را توطئهای میان ایالات متحده و اکسون موبیل برای سلب حقوق این کشور بر این بخش از سرزمین خود میداند.
دلسی رودریگس معاون رئیسجمهوری ونزوئلا نیز پیشتر اعلام کرد دولت ایالات متحده از اختلاف ارضی که ونزوئلا و گویان برای بیش از یک قرن بر سر منطقه اسکیبو داشتند برای برنامهریزی تجاوز به کاراکاس استفاده میکند.
وی تاکید کرد: ما اینکه فرماندهی جنوبی آمریکا چگونه آن منطقه جغرافیایی (اسکیبو) را سرزمینی با موقعیت عالی برای حمله به ونزوئلا در نظر گرفته است، نکوهش میکنیم. این یک تجاوز مسلحانه به کشور و علیه تمام آمریکای لاتین و کارائیب است و ما خواهان صلح هستیم.