به گزارش ایرنا، نگاهی کلی به شرایط اقتصادی استان بیانگر این است که استان یک میلیون نفری خراسان شمالی حدود ۴۰۰ واحد تولیدی و صنعتی با سرمایه گذاری ۱۳ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۱۱ هزار نفر دارد که از لحاظ داشتن صنایع بزرگ صنعتی در بین ۳۱ استان کشور رتبه دهم را داراست که این آمار نشان می دهد از لحاظ توسعه اقتصادی در شرایط مناسبی قرار ندارد و موانع بزرگی بر سر راه تولید استان واقع شده است.
تعداد زیادی از سرمایه گذاران خراسان شمالی امروز در نشستی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشکلات خود را مطرح کردند و خواستار رسیدگی به این مشکلات شدند.
سرمایه گذارانی که هر کدام در سهم زیادی از اقتصاد این استان سهیم هستند با شدت و حدت زیادی از مشکلات خود در نبود انرژی و سوخت صنایع گلایه کردند.
سرمایه گذاران معتقد بودند که زیرساخت های حمل و نقل در استان ما بسیار ضعیف است و ارسال و صادرات کالاها نیاز به هزینه زیادی دارد و باید این مشکل از هر طریقی برطرف شود.
تولیدکنندگان خراسان شمالی بر رفع مشکلات نبود نیروی ماهر متخصص در استان نیز تاکید کردند و خواستار این شدند که باید افراد متخصص در این خطه پرورش داده شوند چرا که ارسال و تعمیر قطعات برای صنایع استان هزینه زیادی در بر می دارد.
سهم ناچیز خراسانشمالی از هوا و دریا
زهرا معینی از تولید کنندگان ایزوگام در خراسان شمالی است که در این نشست اظهار کرد: باید یکی از اولویت های کاری استان افزایش پروازهای فرودگاه بجنورد باشد و این فرودگاه به جزء تهران هیچ مسیر پروازی دیگری ندارد و مردم خواستار افزایش پرواز به مقاصد مختلف کشور از جمله کیش، عسلویه و حتی عتبات عالیات هستند..
وی عنوان کرد: اینک فرودگاه بجنورد تنها در طول هفته سه پرواز به تهران دارد و این شرایط سهم استان ما را از حمل و نقل هوایی بسیار ناچیز کرده است.
این سرمایه گذار ادامه داد: متاسفانه این استان از خط ریلی که عامل مهمی برای توسعه محسوب می شود نیز محروم است و حمل کالا از طریق دریا بدلیل فاصله زیاد بسیار هزینه بر است و باید برای تقویت و ایجاد این زیرساخت ها تلاش کرد.
وی بیان کرد: بستر مناسبی برای تعمیرات و ماشین آلات صنایع وجود ندارد و اگر یکی از واحدهای صنعتی ما خراب شود برای تعمیر آن دچار مشکلات زیادی هستیم و زمان و هزینه زیادی را مصرف می کند.
رییس کمیسیون سرمایه گذاری، مالیات و تامین اجتماعی تاق بازرگانی خراسان شمالی افزود: افراد متخصص در این استان کمتر است و ما سرمایه گذاران مجبور هستیم تا قطعه را در استان های همجوار تعمیر کنیم و واحد تولیدی ما در این شرایط از چرخه تولید می ایستد.
وی ادامه داد: نبود نیروی متخصص و خط هوایی مناسب موجب شده تا سرمایه گذار رغبت کمتری به حضور در استان داشته باشد.
رعایت نشدن قانون معافیت مالیات صادرات
عبدالله خدابنده از سرمایه گذاران مصالح ساختمانی نیز در ادامه افزود: طبق ماده ۱۴۱ قانون مالیات های مستقیم صددرصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و ۲۰ درصد درآمد حاصل از صادرات مواد خام مشمول مالیات با نرخ صفر می شود.
وی افزود: اینک محصولات کارخانه بنده در بندر امیرآباد بدلیل مالیات، در این گمرک مانده و هزینه انبارداری این محصولات از خود صادرات بیشتر شده است.
این سرمایه گذار عنوان کرد: اگرچه مالیات از یک سو ابزاری برای تأمین مالی مخارج سرمایه گذاری و سرمایه در گردش دولت بوده و از سوی دیگر برای توزیع عادلانه ثروت و درآمد تک تک افراد کشور، تحت عنوان اثر باز توزیعی درآمد است ولی در حال حاضر پرداخت این مالیات در مواقع زیادی برای تولید کننده های استان زیاد است.
بروکراسیهای اداری پیچیده در خراسانشمالی
احمد هاتفی مدیرعامل شرکت مزرعه سبز خرم نیز در ادامه بیان کرد: سرمایه گذاری مشهدی هستم که در شهرستان فاروج سرمایه گذاری کرده ام ولی سیستم اداری و پیچیده مالیات برای ما سرمایه گذاران خسته کننده است.
وی افزود: نشست های اداری ما در مراکز اداری برای رفع مشکلات صادرات بسیار زیاد است و همواره باید در نشست های تامین اجتماعی و اور مالیاتی هزینه کنیم.
این سرمایه گذار با بیان اینکه سیستم اداری در این استان به نسبت سایر استان ها پیچیده است ادامه داد: بسیاری از تولید کننده ها ضعیف هستند و توان مقاومت در برابر این مشکلات را ندارند.
وی افزود: پرونده های زیادی داریم که حدود ۶ ماه زمان می برد و در نهایت برطرف می شود ولی سوال من این است که هزینه این همه وقت برای حل این پرونده ها را چه کسی باید جبران کند و تولیدکننده ای که باید وقتش صرف صنعت شود باید در راهروهای ادارات هزینه شود.
به گزارش ایرنا، سهم اشتغال خراسان شمالی در بخش کشاورزی ۳۹.۶ درصد، صنعت ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است و سهم این استان در حوزه کشاورزی بیش از میانگین کشور است اما در حوزه صنعت و خدمات پایین تر است.
همچنین این استان با ۱۵ ناحیه و شهرک صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی، اکنون ۲۵۷ واحد است در حالی که درابتدای دولت شمار این واحد ها ۱۴۶ واحد بود و از دیگر سو با افزایش واحد های صنعتی میزان اشتغال نیز از هزار و ۷۰ نفر به چهار هزار و ۵۳۴ نفر رسید.
خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴درصد آن ها در روستاها زندگی می کنند.