به گزارش روز شنبه ایرنا، روزنامه گاردین افزود: در حالیکه شنیدهها از به بن بست رسیدن جنگ میان اوکراین و روسیه حکایت دارد و نگرانیها از انحراف توجهات غرب به جنگ غزه در میان مقام های کییف بالا گرفته است، بسیاری از کارشناسان می گویند که نبرد در اوکراین ممکن است تا سال ۲۰۲۵ به طول بینجامد.
به نوشته این روزنامه، ضدحمله اوکراین متوقف شده و روند پیشروی آن در ۲ محور اصلی جنوب که از زمان آغاز در ماه ژوئن (خرداد) هم کمرنگ بوده، کندتر شده است. ضمن آنکه به نظر میرسد وضعیت با آغاز فصل سرما بدتر شود.
ژنرال والری زالوژنی فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین هفته گذشته تائید کرد که جنگ با روسیه به بن بست رسیده است. وی در مصاحبه ای با روزنامه انگلیسی اکونومیست اذعان کرد: «درست مانند جنگ جهانی اول، به سطحی رسیده ایم که ما را در بن بست قرار داده است».
وی در این مصاحبه تاکید کرد: «اوکراین نتوانسته از میدان های مین روسیه که در عمق ۱۵ تا ۲۰ کیلومتری قرار گرفته اند، عبور کند». وی سپس ابراز نگرانی کرد که با گذشت زمان بیشتر، روسیه بتواند سنگرهای بیشتری را فراتر از موقعیت های مستحکم کنونی توسعه دهد.
یورک ساک مشاور سابق وزارت دفاع اوکراین نیز در همین گفت: «همه ما امیدوار بودیم که پیشرفت بیشتری نسبت به آنچه که شاهدش هستیم، داشته باشیم. ما تاکنون امید داشتیم که کنترل توکماک (شهری استراتژیک در نزدیکی ملیتوپل) را در دست داشته باشیم. اما شکستن پل زمینی روسیه در ملیتوپل مستلزم پیشروی ۷۰ کیلومتری دیگر در جنوب غربی است».
گفته می شود ارتش اوکراین همچنان ۲۰ کیلومتر با جنوب منطقه یادشده فاصله دارد.
این روزنامه در بخش دیگری از این مطلب آورده است: هرچند در این میان، برخی دلیل کندی پیشروی اوکراین را، روند تصمیم گیری سیاستمداران غربی برای تحویل دیرهنگام تجهیزات و تسلیحات به کییف دانسته و آنها را سرزنش می کنند.
بن هاجس ژنرال آمریکایی و فرمانده سابق ارتش ایالات متحده در اروپا، هشدار داد که ما با تحویل دیرهنگام تسلیحات به اوکراین، زمان زیادی برای روسیه خریدیم.
گاردین در ادامه آورده است: نومیدی از پیشروی و ضدحملات اوکراین در حالی است که در سوی دیگر میدان، روسیه همچنان به حملات مکرر و بدون پیچیدگی ادامه میدهد. علاوه بر این، مسکو از نظر تعداد نیروهای ارتش نسبت به اوکراین دست بالا را دارد؛ به گونه ای که بر اساس برخی برآوردهای اوکراین، ماهانه ۲۰ هزار نیرو را در خط مقدم بکار می گیرد.
این رسانه انگلیسی، اذعان کرده است که مسکو باوجود تحریمهای غرب، همچنان قادر به تولید سطح گسترده ای تسلیحات بوده و انبارهای آن مملو از موشک های دور برد است.
به همین دلیل، بیم آن می رود که شبکه انرژی اوکراین بار دیگر در زمستان پیش رو هدف بمباران روسیه قرار گیرد. هرچند هنوز هیچ نشانهای از شروع آن در مقیاس سال قبل وجود ندارد.
در این میان برخی دیگر از کارشناسان نیز دستاوردهای اوکراین را در ضدحملات قابل قبول خوانده اند.
اولگا اویکر کارشناس اوکراین در گروه بحران، وضعیت میان دو طرف را متعادل ارزیابی و استدلال کرد: باید در زمستان هم به حملات سطحی ادامه داد تا روسیه نتواند با جمع آوری قوا، حملات در نقاط کلیدی را گسترش دهد.
اما به باور برخی رسانه ها، فشار بر رئیس جمهوری اوکراین در بحبوحه بی نتیجه ماندن ضدحملات برای تن دادن به مذاکرات صلح با روسیه افزایش یافته است؛ موضوعی که ولودمیر زلنسکی در اظهارات اخیرش آن را رد کرد و گفت: «هیچ کس در میان شرکا، ما را تحت فشار قرار نمیدهد که با روسیه بر سر یک میز بنشینیم».
اویکر هم در بخش دیگری از مصاحبهاش ضمن رد مذاکره با روسیه، اظهارات نومیدانه زالوژنی در خصوص به بن بست رسیدن جنگ را پیامی برای مردم اوکراین، متحدان و حتی دشمن دانست و افزود: ما باید خود را برای جنگی طولانی مدت دستکم تا سال ۲۰۲۵ آماده کنیم. به عقیده این کارشناس، جنگ تا آن زمان خاتمه نمی یابد مگر آنکه شاهد تغییر شگرفی در کرملین باشیم.
تیموتی اسنایدر استاد تاریخ در دانشگاه ییل نیز ضمن تائید اظهارات این کارشناس در خصوص طولانی شدن جنگ اوکراین و روسیه، گفت: «متاسفانه دلیلی وجود ندارد که این نبرد را کوتاه در نظر بگیریم». وی سپس با اشاره به سوابق تاریخی جنگ های اینچنینی گفت: «این دست جنگ ها غیرقابل پیشبینی و گاها طولانی هستند».