به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سید محمد مقیمی روز یکشنبه در کنفرانس ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی، صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی افزود:علم در دنیای غرب به عنوان موضوعی برای کشف حقیقت نیست، بلکه یک ابزار اعمال قدرت است، غربیها تلاش میکنند که علم را در خدمت قدرتمندان قرار دهند و این هم نیاز به مثال و مصداق ندارد.
وی تاکید کرد:باید تریبون های مختلفی ایجاد کنیم تا بتوانیم جنبه های بنیانی آپارتاید علمی را برطرف کنیم، چرا که اگر قرار باشد بخواهیم با تریبون غربی ها این آپارتاید را حذف کنیم، این ناشدنی است.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: تریبون در اختیار غربی ها است و پایگاههای اطلاعاتی و نظامهای اطلاعاتی در اختیار آنها است، آنان هستند که ضوابط این که چه مقاله ای و چه اطلاعاتی در این پایگاه ثبت شود، تصمیم گیری می کنند البته اگرچه ظاهر کار این است، فکر می کنیم در یک حهان تبادل آزاد اطلاعات به سر می بریم.
مقیمی ادامه داد: ما در حوزه های فیزیکی و علوم پایه و مهندسی خیلی مشکل در چاپ مقاله نداریم، چرا که بار معنایی و متافیزیکی موضوعات خیلی پررنگ نیست و حتی در حد صفر است، جایی با ما مشکل دارند که در حوزههای علوم اجتماعی و انسانی و رفتاری است.
وی افزود: با این مکانیزم و با خط سیری که امروز در دنیا حاکم است، نمی توانیم این آپارتاید علمی را بشکنیم مگر اینکه کشورهایی که واقعاً شرایط این آپارتاید علمی را درک می کنند، باید تلاش کرده بسترهای لازم را برای اساتید و عالمان و دانشمندان فراهم کنند که از این تریبون علمی استفاده کنند.
رییس دانشگاه تهران همچنین گفت: نباید ناامید شویم از اینکه فضایی فراهم نمیشود و این حس وجود نداشته باشد که ما را تحریم کردهاند تا از علم و ابزار آنها استفاده نکنیم چرا که دغدغه اصلی آنها و تحریم ها به دلیل این است که تراوشات فکری ما به ویژه در حوزه های روانی و اسلامی و متافیزیکی سرایت پیدا نکند چیزی که امروز دنیا به شدت تشنه آن است.
مقیمی در ادامه هدف علم را ایجاد معرفت دانست تا از طریق آن حقیقت کشف شود، علم مولفه هایی مانند صلح را برپا می کند و به طور عام کیفیت زندگی بشریت را ارتفا می بخشد از این رو علم صرفا برای علم نیست بلکه علم به رفاه و آسایش بشری منجر خواهد شد.
وی اضافه کزد: امروزه باوجود آنکه رشد فناوری در سال های اخیر جهش های زیادی یافته است و ابعاد جدیدی از فناوری را مقابل ما گشوده است ولی این علم چرا نتوانسته است کیفیت زندگی بشر را ارتقا دهد؟ و اینکه آیا علم در جهت صلح و عدالت بوده است یا خیر؟
رییس دانشگاه تهران افزود: شاید پاسخ های متفاوتی به این سوال داده شود ولی همگان به این مساله اتفاق نظر داریم که باوجود رشد علمی، الزاما فضایل انسانی و کیفیت زندگی بشر را تضمین نکرده و بعضا روز به روز بدتر شده و عمق آن را در بی عدالتی و جنگ طلبی غزه مشاهده می کنیم.
مقیمی با تاکید بر اینکه علم در جهت عدالت و ارتقای امنیت بشر فراهم نشده است، گفت: ریشه های این رویکرد وجود آپارتاید علمی و وجود تبعیض و تحریم است و ایران بیش از ۴۰ سال است که در کانون این تحریم قرار دارد.
وی یادآور شد: بسیاری از اساتید ایرانی حوزه های علوم اجتماعی و رفتاری شاهد هستند، مقالات علمی که به نشریات علمی معتبر دنیا ارسال می شود بدون داوری رد می شوند ، صرفا به این دلیل که متعلق به ایران است.
رییس دانشگاه تهران این رویکرد در برابر مقالات علمی ایران را آپارتاید علمی توصیف کرد و اظهار داشت: در این زمینه دو مفهوم خود تحریمی و دگر تحریمی مطرح است. در دگر تحریمی استکبار و کشورهای غربی تلاش می کنند تا ما را از دستیابی به یافته های علمی محروم کنند ولی در خود تحریمی اجازه نمی دهند علم یافت شده منتشر شود.
مقیمی افزود: در این دو مفهوم شاهد هستیم که غرب در آپارتاید علمی دچار خود تحریمی شده و جامعه دانشگاهی خود را از برخی یافته های مهم که برای ارتفای زندگی بشری و مولفه های صلح جهانی است، محروم می کند.
دیپلماسی علمی از بهترین روش های نزدیکی کشورها و ملت ها است
جواد محمدی رییس دانشگاه آزاد استان تهران هم در همایش ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی گفت: در حوزه علم دستورات فراوانی بر اساس مبانی دینی وجود دارد که از آن جمله می توان به قوانین و اسناد بالا دستی اشاره کرد.
وی ادامه داد: در قوانینی چون سند چشم انداز ۱۴۰۴، سند تعاملات بین المللی و سند نقشه جامع علمی کشور به طور جدی به موضوع علم و فناوری پرداخته شده و تاکید شده تا دولت زمینه تعاملان علمی را ایجاد کند و این امر از افتخارات ایران نیز به شمار می رود.
رییس دانشگاه آزاد استان تهران، حوزه های علم و فناوری را نقطه مشترک همه جوامع دانست و اظهار داشت: در صورتی که تعاملات این حوزه توسعه یابد، به ایجاد شبکه نخبگانی و ارتقا دیپلماسی علمی منجر می شود.
محمدی دیپلماسی علمی را یکی از بهترین روش های نزدیکی کشورها و ملت ها به یکدیگر عنوان کرد و گفت: کشورهایی چون عراق، سوریه، لبنان، یمن و جبهه مقاومت از کشورهایی هستند که نیازمند کمک های علمی هستند و ایران می تواند در این زمینه نقش ایفا کند.
وی تاکید کرد: دیپلماسی علمی می تواند در راستای تحقق دیپلماسی نخبگانی موثر باشد.
ربیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک زیست فناوری با تاکید بر اینکه تحریم ها تنها علیه ایران نیست، یادآور شد: هر کدام از کشورهای دوست دارای نقاط قوت هستند که می توان با ایجاد یک جبهه متحد به رفع نیازها همت گمارد.
محمدی افزود: هر یک از این کشورها در حوزه های علم و فناوری نیازمندی هایی دارند که می توان در قالب هایی چون تبادل استاد و دانشجو، برگزاری رویدادهای علمی، اجرای پروژههای مشترک و تاسیس نشریات مشترک این نیازها را مرتفع کرد.
وی یادآور شد: در هر حوزه ای که ایران را تحریم کردند، بیشترین رشد را شاهد هستیم چون اتکا به نیروی های داخلی بیشتر شده است. در حوزه فناوری هایی چون بیوتکنولوژی، نانو تکنولوژی، سلول های بنیادی، انرژی هستهای و صنعت نظامی بیشترین تحریم ها را شاهد هستیم ولی با مدیریت عالی و اتکا به نیروهای داخلی می توانیم قله های فتح را طی کنیم و الهام بخش باشیم.
به گزارش ایرنا، همایش ائتلاف جهانی علیه آپارتاید علمی، صلح، عدالت، امنیت و سلامت جهانی امروز با حضور مقیمی رییس دانشگاه تهران، داود عامری دبیرکل مجمع جهانی صلح جهانی و رییس همایش و جمعی از اساتید دانشگاه ها و کارشناسان حوزه علمی در سالن شهید سلیمانی این دانشگاه برگزار شد.