ساری - ایرنا - داده‌های دریافتی از مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می‌دهد که ارتفاعات شرق و مرکز مازندران تحت تاثیر خشکسالی شدید تا بسیار شدید است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق این داده‌ها که هواشناسی مازندران آن را منتشر کرده است، پهنه بندی خشکسالی هواشناسی در سطح استان بر اساس شاخص بارش استاندارد شده در دوره ۶ ماهه منتهی به شهریورماه ۱۴۰۲، نشان می‌دهد قسمتی از ارتفاعات گلوگاه تا ساری و قسمتی از ارتفاعات آمل تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید قسمتی از میان بند تا ارتفاعات گلوگاه تا ساری، قسمتی از سوادکوه شمالی، قسمتی از ارتفاعات سواد کوه، قسمتی از ارتفاعات آمل، قسمتی از میان بند نور و قسمت بسیار کوچکی از ارتفاعات رامر تحت تاثیر خشکسالی شدید و جویبار، قسمتی از گلوگاه، بابلسر، سیمرغ، قائم شهر، سوادکوه شمالی، سوادکوه، محمود آباد، قسمتی از ساحل جلگه و ارتفاعات بهشهر و ساری، عمده ساحل تا کوهپایه، نکا، عمده قسمتی از جلگه میان بند و ارتفاعات بابل، قسمتی از جلگه و ارتفاعات آمل، عمده ساحل تا ارتفاعات نور و نوشهر، عمده جلگه تا ارتفاعات چالوس و کلاردشت و قسمتی از ارتفاعات تنکابن و رامسر تحت تاثیر خشکسالی متوسط، قسمت کوچکی از قائم شهر، سوادکوه و بابل، قسمتی از میان بند نور، قسمتی از عباس آباد، قسمتی از ساحل تا جلگه تنکابن و قسمتی از ساحل و رامسر از درجه ترسالی ضعیف و در سایر مناطق استان در محدوده نرمال دیده می شود.
به تعبیری دیگر، براساس پهنه بندی خشکسالی هواشناسی در سطح استان و بر اساس شاخص بارش استاندارد شده ۶ ماه منتهی به شهریورماه امسال، قسمتی از میان بند تا ارتفاعات شرق و مرکز استان تحت تاثیر خشکسالی شدید تا بسیار شدید و قسمتی از شرق تا مرکز استان و میان بند تا ارتفاعات غرب استان تحت تاثیر خشکسالی خفیف تا متوسط و در ناحیه بسیار کوچکی از میان بند نور و ناحیه ساحلی غرب استان تحت تاثیر درجه ترسالی ضعیف تا متوسط و در سایر مناطق استان در محدوده تر دیده می شود.

بارش بیش از ۱۰۹ میلی متری باران در تابستان

مجموع بارش دریافتی فصل تابستان ۱۴۰۲ در مازندران ۱۰۹.۴ میلی متر بوده که این میزان در مقایسه با سال گذشته که ۶۴.۵ میلی متر بوده و در مقایسه با بلند مدت نیز که ۱۳۰.۵ میلی متر به ترتیب ۶۹.۶ درصد افزایش و ۱۵.۸ درصد نیز کاهش داشته است. همچنین مقایسه بارش فصل تابستان امسال شهرهای مازندران نسبت به مدت مشابه بلندمدت نشان می دهد به غیر از شهرستان های تنکابن و عباس آباد در سایر مناطق کاهش بارش اتفاق افتاد که بیشترین کاهش مربوط شهرستان های نکا، بهشهر، ساری، گلوگاه، میاندرود نوشهر، آمل و جویبار به ۶۲.۴، ۵۸.۹، ۵۱.۹، ۵۱.۴، ۴۹.۵، ۳۸.۷، ۳۴.۹ و ۳۲.۶ درصد بوده است.

مقایسه بارش باران در تابستان امسال در شهرستان‌های مازندران نسبت به مدت مشابه بلند مدت نشان می دهد به غیر از شهرستان های تنکابن و عباس آباد که به ترتیب افزایش ۱۰۱.۵ و ۸۵.۳ درصدی داشتند در سایر شهرستان‌های این استان کاهش بارش اتفاق افتاده است و بیشترین کاهش نیز مربوط به شهرستان‌های نکا، بهشهر، ساری، گلوگاه، میاندرود، نوشهر و آمل است. همچنین میانگین بارش فصل تابستان امسال در مازندران ۱۶.۶ درصد بارش سال آبی بوده که کمتر از مقدار بارش بلند مدت که ۱۹۷ درصد بود، ثبت شده است.

بررسی درصد تامین سال آبی شهرستان های مازندران

متوسط درصد تامین بارش سال آبی فصل تابستان منتهی به شهریورماه امسال در مازندران ۱۶.۶ درصد بوده که کمتر از مقدار بارش در مدت مشابه بلند مدت ۱۹.۷ درصد است. تامین بارش سال آبی فصل تابستان امسال نسبت به مدت مشابه بلند مدت به غیر از شهرستان‌های تنکابن و عباس آباد در سایر مناطق استان کاهش داشته است که بیشترین کاهش مربوط به شهرستان‌های بهشهر، ساری، نکا، گلوگاه، محمودآباد، میاندرود و نوشهر بود.

پهنه بندی مجموع بارش باران در مازندران
بارش تجمعی مردادماه امسال در مازندران نشان می‌دهد که بیشترین میزان بارش تجمعی در بابلسر، فریدونکنار، محمودآباد، سیمرغ، قائم شهر، عباس آباد، قسمتی از جویبار، قسمتی از ارتفاعات گلوگاه، ساری، آمل و رامسر میان بند میاندرود، قسمتی از جلگه تا کوهپایه ساری و آمل، عمده سواد کوه، بابل، کلاردشت، تنکابن، قسمتی از ساحل تا میان بند نور، ساحل و جلگه نوشهر و چالوس، قسمتی از میان بند، چالوس ساحل تا کوهپایه را مسر بین ۷۰ تا بیش از ۱۵۰ میلی متر، گلوگاه تا نکا، ساحل، جلگه و قسمتی از میان بند میاندرود، ساحل، جلگه و قسمتی از ارتفاعات ساری، قسمتی از جویبار، قسمت کوچکی از سوادکوه و سوادکوه شمالی، قسمتی از ارتفاعات سواد کوه، بابل، آمل، قسمتی از جلگه تا ارتفاعات نور و نوشهر عمده جلگه تا ارتفاعات چالوس، قسمتی از جلگه و ارتفاعات کلاردشت، قسمتی از ارتفاعات تنکابن و رامسر بین ۲۰ تا ۷۰ میلی متر، قسمتی از ساحل، میان بند و ارتفاعات بهشهر، قسمتی از ارتفاعات نکا، سواد کوه، عمده ارتفاعات آمل، قسمتی از ارتفاعات نور و رامسر، قسمت کوچکی از ارتفاعات چالوس، کلاردشت، تنکابن بین ۲ تا ۲۰ میلی متر بوده است.

پهنه بندی اختلاف بارش تجمعی تابستان امسال در مازندران نسبت به بلند مدت
پهنه بندی اختلاف بارش تجمعی فصل تابستان امسال در مازندران نسبت به بلندمدت نشان می‌دهد بیشترین اختلاف بارش مربوط به قسمتی از میان بند بهشهر، میان بند تا کوهپایه تکا، قسمتی از ارتفاعات ساری، آمل قسمت کوچکی از سواد کوه و سواد کوه شمالی، قسمتی از ساحل نور و میان بند نوشهر بین ۱۰۰- تا ۸۰ - میلی متر، قسمت کوچکی از ارتفاعات گلوگاه و بهشهر قسمتی از ساحل تا ارتفاعات بهشهر، قسمتی از ساحل میان بند و ارتفاعات نکا، ساری و نور، قسمتی از میان بند میاندرود و چالوس، قسمتی از سوادکوه و سوادکوه شمالی قسمتی از میان بند و ارتفاعات آمل، قسمتی از میان بند تا ارتفاعات رامسر بین ۸۰ - تا ۶۰ - میلی متر، عمده میاندرود، قسمتی از گلوگاه، قسمتی از ساحل، میان بند و ارتفاعات بهشهر، بابل، قسمتی از ساحل، جلگه و ارتفاعات نکا، ساری، نور و بهشهر، قسمت کوچکی از بابلسر و بابل، قسمتی از محمود آباد، قسمتی از میان بند و ارتفاعات آمل، قسمتی از ساحل تا ارتفاعات نوشهر، قسیمت کوچکی از میان بند چالوس، قسمتی از میان بند تا ارتفاعات رامسر بین ۰۶۰ تا -۴۰ میلی متر، قسمتی از گلوگاه، جویبار، بابلسر، فریدونکنار، محمودآباد، سیمرغ، سوادکوه و سوادکوه شمالی، قسمتی از ارتفاعات بهشهر، قسمت کوچکی از ارتفاعات نکا، قسمتی از جلگه، میان بند و ارتفاعات ساری و آمل، ارتفاعات بابل، قسمتی از ساحل تا ارتفاعات نور و نوشهر، قسمتی از جلگه تا ارتفاعات چالوس قسمتی از کلاردشت، قسمتی از میان بند و ارتفاعات تنکابن و رامسر بین ۴۰- تا ۲۰- میلی متر، قسمتی از ساری، قائم شهر، بابلسر و فریدونکنار، قسمتی از جلگه تا میان بند بابل، قسمتی از جلگه آمل، قسمتی از میان بند نور، قسمتی از عباس آباد تا رامسر بین ۱۰- تا ۸۰ - میلی متر، قسمتی از عباس آباد، قسمتی از ساحل تا جلگه تنکابن و قسمتی از ساحل رامسر در محدوده ۸۰ تا بیش از ۱۶۰ میلی متر و در بقیه مساحت استان بین ۱۰- تا ۱۰ میلی متر بوده است.

افزایش دمای هوا در تابستان امسال

میانگین دمای هوای مازندران در فصل تابستان امسال ۲۰.۷ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه بلند مدت ۰.۶ درجه سلسیوس افزایش داشت. طی این مدت میانگین دمای هوا نسبت به میانگین بلند مدت در شهرستان سوادکوه ۰.۲ درجه سلسیوس کاهش و در سایر شهرستان‌های استان مازندران بیشتر از میانگین بلندمدت خود بوده و بیشترین افزایش میانگین دما نسبت به مدت مشابه بلندمدت مربوط به عباس آباد با ۱.۴ درجه سلسیوس بوده است.

میانگین دمای کمینه هوا در تابستان امسال در مازندران ۱۵.۶ درجه سلسیوس بوده که نسبت به دوره آماری ۰.۵ درجه سلسیوس افزایش و میانگین دمای بیشینه هوا ۲۵.۹ درجه سلسیوس بوده که نسبت به بلند مدت ۰.۷ درجه سلسیوس افزایش داشته است. کمترین مقدار دمای کمینه مربوط به شهرستان کلاردشت با ۹.۰ درجه سلسیوس بود که نسبت به دوره آماری، ۱.۳ درجه سلسیوس افزایش داشته است. همچنین بیشترین مقدار بیشینه دما مربوط به شهرستان‌های جویبار و سیمرغ با ۳۱.۹ درجه سلسیوس بود که نسبت به دوره آماری به ترتیب ۱.۱ و ۰.۹ درجه سلسیوس افزایش داشته است.

پیشینه دمای مطلق فصل تابستان امسال در مردادماه با ۳۸.۵ درجه سلسیوس مربوط به گلوگاه است که نسبت به مدت بلندمدت با ۴۲.۲ درجه سلسیوس که در گلوگاه ثبت شد، ۳.۷ درجه سلسیوس کاهش داشته است. طی این مدت کمینه دمای مطلق با ۷.۱ مربوط به بلده است که نسبت به مدت مشابه بلندمدت با ۳.۴ درجه سلسیوس که در بلده ثبت شد، ۳.۷ درجه سلسیوس افزایش داشته است.

پهنه بندی دمای میانگین فصل تابستان امسال در مازندران
پهنه بندی دمای میانگین فصل تابستان امسال در مازندران نشان می‌دهد میانگین دمای هوا از مناطق ساحلی تا میان بند نیمه شرقی تا مرکز و از مناطق ساحلی مرکز تا نیمه غربی استان در محدوده ۲۵ تا ۳۰ درجه سلسیوس، جلگه تا میان بند گلوگاه تا میاندرود، عمده جلگه تا کوهپایه ساری، قسمتی از قائم شهر، عمده سوادکوه و سوادکوه شمالی، میان بندبابل، قسمتی از میان بند تا کوهپایه آمل، جلگه نور، قسمتی از ساحل جلگه و ارتفاعات نوشهر، ساحل تا جلگه و قسمتی از میان بند چالوس، قسمتی از جلگه عباس آباد تا رامسر در محدوده ۲۰ تا ۲۵ درجه سلسیوس، ارتفاعات گلوگاه تا نکا، قسمتی از ارتفاعات ساری و سواد کوه کوهپایه بابل، قسمتی از میان بند تا ارتفاعات آمل، نور و چالوس، قسمتی از جلگه تا ارتفاعات نوشهر، قسمتی از میان بند کلاردشت، قسمتی از میان بند و ارتفاعات تنکابن و رامسر در محدوده ۱۵ تا ۲۰ درجه سلسیوس، قسمت کوچکی از ارتفاعات سواد کوه، قسمتی از ارتفاعات بابل، آمل، نوشهر و چالوس، قسمتی از میان بند تا ارتفاعات کلاردشت تا رامسر در محدوده ۱۰ تا ۱۵ درجه سلسیوس، قسمتی از ارتفاعات آمل، نور، نوشهر، چالوس، کلاردشت، تنکابن و رامسر در محدوده پنج تا ۱۰ درجه سلسیوس، قسمت کوچکی از ارتفاعات آمل و تنکابن در محدوده صفر تا پنج درجه سلسیوس بوده است.

پهنه‌بندی اختلاف دمای میانگین فصل تابستان امسال در مازندران
اختلاف دمای میانگین تابستان امسال در مازندران نسبت به بلندمدت، نشان می‌دهد قسمت کوچکی از ارتفاعات گلوگاه و بهشهر، قسمتی از عباس آباد و تنکابن در محدوده ۲.۵ تا ۳.۵ درجه سلسیوس، نکا، جویبار، سیمرغ، قائم شهر بابلسر، فریدونکنار محمود آباد، آمل کلاردشت، عمده گلوگاه، بهشهر، میاندرود، بابل و چالوس، عباس آباد، ساحل تا میان بند و قسمتی ارتفاعات ساری، قسمتی از سوادکوه شمالی، ساحل تا کوهپایه و قسمتی ارتفاعات نور، ساحل و قسمتی از جلگه تا ارتفاعات نوشهر، قسمتی از ساحل تا ارتفاعات تنکابن و رامسر در محدوده ۰.۵ تا ۱.۵ درجه سلسیوس، قسمتی از ارتفاعات شهرستان سواد کوه در محدوده ۱.۵ تا ۰.۵ درجه سلسیوس و در بقیه مناطق استان بین محدوده ۵۰ تا ۰.۵ درجه سلسیوس بوده است.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، اثرگذاری خواهد کرد.

سال زراعی از اول مهر شروع می شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه می یابد. وضعیت آبی مناطق مختلف کشور برای برنامه ریزی کشاورزی بر اساس میزان بارندگی در سال زراعی ارزیابی می شود و به همین دلیل هم میزان کاهش یا افزایش بارندگی برای کشاورزان و متولیان این بخش دارای پیام خاصی است.

نشا کاری کشت اول برنج امسال در حالی در سطح ۲۰۷هزارو ۵۱۵هکتار به پایان رسید که این آمار نسبت به سال گذشته حدود چهار درصد کاهش نشان می دهد.