تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۱

تهران- ایرنا- نشریه آمریکایی پولیتیکو در مطلبی با اشاره به رویکرد «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به غزه که انتقاد برخی رهبران این بلوک را در پی داشته، از عمیق تر شدن شکاف در این نهاد اروپایی بر سر جنگ جاری در خاورمیانه خبر داد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از این نشریه، جوسپ بورل به دلیل رویکردش در قبال جنگ اسرائیل و حماس هدف انتقادات گسترده کشورهای عضو این اتحادیه قرار گرفته است.

براساس این گزارش، این دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در اواخر اکتبر (اوایل آبان) پس از پایان یک نشست در لوکزامبورگ، موقعیت کشورهای اتحادیه اروپا را در مورد جنگ اسرائیل و حماس ترسیم کرد.

به اعتقاد او، اگرچه میان وزاری اتحادیه اروپا بر سر آتش‌بس موقت و ارسال کمک های بشردوستانه به غزه توافق اولیه ای وجود دارد، اما با گذشت ۴ روز از آن نشست مشخص شد هیچ توافقی میان مقامات کشورهای عضو صورت نگرفته است.

از یک سو اسپانیا خواستار آتش بس کامل بود، اما کشورهایی مانند آلمان، اتریش و جمهوری چک می‌خواستند از استفاه از هرگونه زبانی که حق دفاع رژیم صهیونیستی را زیر سوال ببرد، خودداری کنند.

تنها یک روز پس از آن که رهبران اتحادیه اروپا در نشست شورای اروپایی بر اهمیت ایجاد کریدورهای بشردوستانه برای عبور امن غیرنظامیان در غزه و ضرورت ایجاد آتش بس موقت گفت‌وگو می کردند، بورل در شبکه های اجتماعی از وضعیت غزه انتقاد کرد و آن را مخالف قوانین بین المللی بشردوستانه خواند و خواستار آتش بس موقت در این سرزمین فلسطینی شد.

براساس این گزارش، این دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا برخلاف میل کشورهای اتحادیه اروپا از واژه "مکث Pause" به جای وازه "آتش بس موقت" استفاده کرد در حالی که دیگر رهبران اروپایی همواره از بکار بردن این کلمه به دلیل امکان تفسیر نادرست از سوی حامیان رژیم صهیونیستی، پرهیز می کنند.

الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه اتریش، اولین مقام اروپایی بود که بورل را در توئیتر خطاب قرار داد (تگ کرد) و نوشت: «پایبندی به مواضع شورای اروپا ضروری است».

وی در توضیح واکنش خود در گفت‎وگو با پولیتیکو تشریح کرد: «من وظیفه داشتم موضع مشترک اتحادیه اروپا را به طور علنی یادآوری کنم».

لوئیجی اسکازیری از اعضای "اندیشکده اصلاحات اروپایی" نیز در واکنش به اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «سخنان بورل سبب شد که شکاف میان اعضای اتحادیه اروپا بر سر جنگ در غزه کاملا جا بیفتد».

پولیتیکو در بخش دیگری از این مطلب یادآور شده است که انتقاد به رویکرد بورل در اعضای اتحادیه اروپا در خصوص غزه درحالی است که برخی دیگر از اعضای این اتحادیه اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا را باوجود جنایات رژیم اسرائیل در غزه ه، به حمایت از این رژیم متهم می کنند.

البته شخص بورل هم حتی پیشتر از فون در لاین به دلیل حمایت تمام قد از اسرائیل انتقاد کرده است. وی در واکنش به سفر این مقام ارشد اروپایی به سرزمین های اشغالی اظهار داشت: «سیاست خارجی اروپا توسط کمیسیون تصمیم گیری نمی شود، بلکه سطوح بالای شورای اتحادیه اروپا به ریاست شارل میشل و وزرای شورای امور خارجه به ریاست من در مورد آن تصمیم می گیرند».

اسکازیری در بخش دیگری از سخنانش اضافه کرد: «اگر اظهارات بورل، موضع کل اتحادیه اروپا بود، برای این بلوک راحت تر بود تا در برابر اتهامات مربوط به استانداردهای دوگانه حقوق بشری از خود دفاع کند».

استیون ون هک استاد سیاست اروپا در دانشگاه لوون بلژیک نیز در این خصوص خاطرنشان کرد: «بورل کارت های خود را به خوبی بازی می کند». وی افزود: «تنش آشکار میان فون در لاین و بورل، شکاف مطرح شده بین مقامات اروپایی را پررنگ تر نشان می دهد».

این استاد دانشگاه استدلال کرد: «فون در لاین که به جانبداری از اسرائیل متهم شده، به عنوان یک سیاستمدار آلمانی اظهارنظر کرده، نه به عنوان رئیس کمیسیون اروپا. بورل هم به عنوان یک دیپلمات اسپانیایی که کشورش از نظر تاریخی با جهان عرب در ارتباط است واکنش نشان داده است».