تورج جلالیان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق همین پیمایش میزان شیوع پرهدیابتیک (پیش دیابت) در استان، ۱۸.۹ درصد و در کشور ۱۴.۸ درصد اعلام شده است.
وی با بیان اینکه میزان آگاهی بیماران دیابتی از بیماری خود در استان، ۶۳ درصد و در کشور ۷۳ درصد است اظهار داشت: وضعیت اضافه وزن و چاقی افراد بالای ۱۸ سال در استان نیز حدود ۶۷ درصد و در کشور ۶۳ درصد ثبت شده که این روند در خانمها بیشتر از آقایان است.
این کارشناس میزان کمتحرکی در استان را حدود ۴۲.۸ و در کشور ۵۱.۳ درصد اعلام و تصریح کرد: همه این عوامل در بروز بیماری دیابت دخالت دارد.
وی با بیان اینکه دیابت به ۲ نوع تقسیم بندی می شود، یادآورشد: دیابت نوع یک بیشتر در کودکان، نوجوانان و جوانان کمتر از ۳۰ سال مشاهده میشود.
جلالیان افزود: این نوع دیابت به دلیل تخریب سلولهای تولیدکننده انسولین ایجاد میشود و افراد مبتلا به طور معمول لاغر بوده و برای درمان، باید انسولین تزریق کنند.
کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیمارهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: دیابت نوع ۲ هم اغلب در افراد میانسال و مسن دیده میشود که شایعترین نوع دیابت است.
وی با تاکید بر اینکه بیش از ۹۰ درصد کل بیماران دیابتی در سراسر جهان به این نوع بیماری مبتلا هستند، اظهار داشت: علت آن کمبود ترشح انسولین یا کاهش تاثیر آن است و بیماران به طور معمول چاق هستند و یا اضافه وزن دارند.
به گفته این کارشناس، برخلاف دیابت نوع یک، شروع دیابت نوع ۲ بسیار آهسته و کم سر و صدا رخ می دهد و فرد ممکن است سالها از بیماری خود بیاطلاع باشد.
کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیمارهای غیرواگیر تاکید کرد: اگر بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲، رژیم غذایی خود را رعایت نکند و یا داروی خود را بهموقع مصرف نکند در طولانی مدت دچار عوارض بیماری خواهد شد.
وی یادآور شد: عوارض بیماری دیابت شامل قلبی، عروقی، کلیوی، عصبی و چشمی است.