به گزارش ایرنا،سید ساعد حسینی روز چهارشنبه در آیین تجلیل از نویسندگان سال کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه گویش لری از زبان های شیرین و دارای ریشه های فرهنگی غنی کشورمان محسوب می شود ، افزود: زبان مادری این بخش از کشورمان را با افتخار به فرزندانمان آموزش دهیم.
وی از مساله خجالت از داشتن گویش لری را مایه تعجب دانست و تاکید کرد: گویش لری را به کودکان آموزش دهیم تا از فراموش شدن بخشی از تمدن ایرانی پیشگیری کنیم.
این نویسنده پیشکسوت تاکید کرد: بررسی های پژوهشگران نشان می دهد که کهگیلویه و بویراحمد نه تنها از نظر منابع طبیعی سرزمینی ثروتمند است بلکه از غنای فرهنگی ارزشمندی برخوردار است که باید قدر آن را بدانیم.
سروش درست، یکی دیگر از نویسندگان کهگیلویه و بویراحمد که ۹۸۳ مقاله نگاشته است نیز در این آیین گفت: بررسی های صاحبنظران نشان می دهد که گویش لری از نقطه نظر واژگان گسترده تر از زبان فارسی است به طوری که گاهی برای یک رنگ مانند سپید ۱۸ معادل براساس شرایط گفتاری در این گویش وجود دارد.
وی تاکید کرد: گویش لری بخش مهمی از هویت مردم کهگیلویه و بویراحمد است که پیشگیری از فراموشی شمار زیادی از واژگان آن نقش مهمی در زنده ماندن این بخش از فرهنگ غنی مردمان قوم لر دارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نیز در آیین گفت: تاکنون یکهزار و ۸۰۰ نویسنده در استان شناسایی شده است.
امین درخشان افزود: این نویسندگان از سال ۱۴۰۰ تاکنون ۳۰۰ عنوان کتاب را نگاشته اند که نشان دهنده تکاپوی اهالی قلم استان در سنگر دانایی است.
برخی واژگان گویش لری که روزگاری استفاده از آنان در محاوره های روزانه مردم کهگیلویه و بویراحمد متداول بود به تدریج در حال فراموشی است و بیم آن می رود این بخش از هویت شهروندان استان به تاریخ بپیوندد.
کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های جنوب غربی ایران با وسعتی نزدیک به یک درصد مساحت کشورمان، سرزمینی کوهستانی است که بیشتر شهروندان آن با گویش لری سخن می گویند، در دهه های اخیر به دلیل تغییر ساختار زندگی، گسترش شهرنشینی و افزایش زیرساخت های ارتباطی نحوه سخن گفتن ساکنان استان تغییر یافته است.
لری یک شاخه از گویش های جنوب غربی ایران است ،گویش لری جنوب غربی ایران سه زیرشاخه شامل گویش لرستانی، بختیاری و لری جنوبی دارد که لری کهگیلویه ای ها، بویراحمدی ها و ممسنی ها از شاخه جنوبی آن است.
دهخدا اعتقاد دارد ، لر نام عشیره ای بزرگ از عشایر کرد است و در لغت نامه اش برای تعریف لر (و یا لور) نوشته است:'گروهی از اکراد در کوه های میان اصفهان و خوزستان و این نواحی بدیشان شناخته آید و بلاد لر خوانند و هم لرستان و لور گویند.
در آیینی که امروز چهارشنبه بیست و چهارم آبان ماه در تالار هنر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد در شهر یاسوج با حضور استاندار و جمعی از مسوولان و هنرمندان برگزار شد از نویسندگان استان تجلیل شد.