به گزارش ایرنا، جوسپ بورل طی یادداشتی که روز چهارشنبه در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد نوشت: از نظر بسیاری از کشورهای جنوب جهانی، ما استانداردهای دوگانهای را در مورد قوانین بین المللی در اوکراین و غزه اعمال می کنیم. ما باید با کردار و گفتار خود ثابت کنیم که این اتهام دروغ است.
وی با تکرار سیاست پیشین خود مبنی بر اینکه «ما از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر حملات وحشتناکی که متحمل شده است، حمایت می کنیم»، افزود: اما همانطور که باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا در متنی الهام بخش گفت، نحوه دفاع اسرائیل از خود اهمیت دارد. باید به قوانین بین المللی بشردوستانه احترام بگذارد و تلاش کند تلفات غیرنظامیان را به حداقل برساند. قطع آب، غذا، برق و سوخت برای کل جمعیت غیرنظامی تحت محاصره قابل قبول نیست.
بورل با اشاره به آمار بالای تلفات در غزه گفت: راهبرد نظامی که هزینههای انسانی برای غیرنظامیان را نادیده میگیرد، کارساز نخواهد بود؛ زیرا خطر صلح میان فلسطینیها و اسرائیلیها را تقریباً غیرممکن میکند. این درحالیست که صلح تنها تضمین واقعی درازمدت برای امنیت اسرائیل است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اهمیت جلوگیری از گسترش جنگ غزه به کل منطقه، افزود: وقفههای بشردوستانه و آتشبس باید اجرا شود... نام آن اهمیتی ندارد، محدود کردن رنج مردم غیرنظامی و آزادی اسرا مهم است.
وی ادامه داد: لازم است اطمینان حاصل شود که جریان منظم کمک های بشردوستانه هر روز در مقادیر مورد نیاز از جمله سوخت وارد غزه می شود. کامیون های زیادی در مرز منتظر هستند و کمبود پول وجود ندارد. آنچه هنوز مورد نیاز است، کریدورهای امنی است که این کمک ها را به همه نیازمندان برساند و مجروحان و بیماران و اتباع خارجی را خارج کند. ما به دسترسی های زمینی بیشتری به غزه نیاز داریم و در حال بررسی پیشنهاد قبرس برای باز کردن یک کریدور دریایی به غزه هستیم.
بورل خاطر نشان کرد: آنچه در حال حاضر در غزه اتفاق می افتد پیامد شکست سیاسی و اخلاقی جامعه جهانی است. ۳۰ سال پس از توافق اسلو، این توافق آنچه را که باید برای تحقق راه حل دو دولت انجام دهد، صورت نداده است. امروزه تعداد شهرک نشینان اسرائیلی در اراضی اشغالی فلسطین تقریباً سه برابر بیشتر از ۳۰ سال پیش است و این سرزمین به مجمع الجزایری از مناطق غیر مرتبط تقسیم شده است که اجرای راه حل دو دولتی را بسیار دشوارتر میکند.
وی ادامه داد: هنگامی که وقفهای بشردوستانه تثبیت شد - که در حال حاضر چنین نیست - ما باید از مرحله کمک به فاز سیاسی حرکت کنیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فاز سیاسی را در سه اصل «بله» و «نه» خلاصه کرد و گفت: اول، نه به هرگونه جابجایی اجباری مردم فلسطین از غزه به کشورهای دیگر. ثانیاً، قلمرو غزه نمی تواند کاهش یابد و نباید دوباره توسط نیروهای اسرائیل اشغال شود و یا حماس به غزه بازگردد. سوم، غزه را نمیتوان از بقیه مسائل فلسطین جدا کرد: راه حل غزه باید در چارچوب راه حل مشکل فلسطین باشد.
وی درباره سه بند دیگر مدعی شد: اول، یک تشکیلات خودگردان فلسطینی باید غزه را اداره کند، که ماهیت، نقش و مشروعیت آن باید توسط شورای امنیت سازمان ملل مشخص شود. دوم مشارکت قوی کشورهای عربی است. در حال حاضر، کشورهای عربی نمیخواهند در مورد "روز بعد" از پایان جنگ صحبت کنند، زیرا آنها بر فاجعه ای متمرکز شدهاند که امروز در حال وقوع است. اما هیچ راه حلی بدون تعهد قوی از جانب آنها وجود نخواهد داشت. سوم، تعهد بیشتر اتحادیه اروپا در منطقه است.
بورل عنوان کرد: برای ما مسئله فلسطین محدود به بازسازی غزه، کاری که پیشتر چندین بار انجام دادهایم نیست، بلکه کمک به ساختن یک کشور مستقل فلسطینی است که بتواند عزت فلسطینیها را بازگرداند و با اسرائیل صلح کند. این باید هدف و تعهد ما باشد. در غیر این صورت، ما در خطر مارپیچ خشونت میمانیم و امنیت ما می تواند بیش از پیش مورد تهدید قرار گیرد چرا که این درگیری ظرفیت ایجاد بی ثباتی جدی را در کل جهان دارد.
وی تاکید کرد: ما اروپاییها، باید به دلیل مسئولیت اخلاقی و سیاسی، خود را برای دستیابی به صلح بین اسرائیل و فلسطین متعهد کنیم. بخش مهمی از نقش جهانی اتحادیه و به ویژه روابط ما با کشورهای جنوب جهانی، به تعهد ما برای حل این مناقشه بستگی دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عنوان کرد که طی روزهای آینده راهی فلسطین، سرزمینهای اشغالی، بحرین، عربستان سعودی، اردن و قطر خواهد شد تا درباره این مسائل و راههای پیشنهادی اتحادیه برای حلوفصل مساله فلسطین رایزنی کند.