به گزارش روز یکشنبه ایرنا، بنظر می رسد این بلوک نوظهور در سال جاری تلاشهای دلارزدایی را با شدت دنبال کرد و از سایر کشورهای دیگر نیز خواسته است تا اتکای خود را به دلار آمریکا پایان دهند.
به استناد گزارشهای خبری، در حال حاضر نه تنها گروه های عضو بریکس بلکه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا «آسهآن» و سازمان همکاری شانگهای نیز به طور جدی در حال بررسی طرحهای دلارزدایی برای ارتقای اقتصاد بومی خود هستند.
بنظر میرسد شمار دیگری از کشورها در آفریقا و آمریکای جنوبی نیز به زودی به این ابتکار عمل پیوسته و به تدریج دلار را از چرخه مبادلات تجاری خود کنار بگذارند. اگر بسیاری از کشورهای دیگر به تجارت با ارزهای محلی روی آورند، دلار آمریکا در مسیر نزولی قرار خواهد گرفت.
این مساله می تواند برای اقتصاد آمریکا فاجعه بار باشد و به تورم شدید و کاهش مشاغل در همه بخش های مختلف در این کشور منجر شود.
تأثیر دلارزدایی بر بازارهای جهانی
با دلارزدایی، تراز تجاری جهان به شدت تحتتأثیر قرار خواهد گرفت. این سیاست، تجارت بینالمللی را به سمت استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار سوق و توانمندی کشورها در تجارت جهانی را افزایش داده است.
دلارزدایی همچنین تأثیرفراوانی بر ارزش دلار آمریکا داشته و باعث کاهش توان تجاری و صادرات آمریکا می شود. این مساله میتواند به نفع صادرات دیگر کشورها باشد که از ارزهای مختلف استفاده میکنند.
به باور کارشناسان، دلارزدایی باعث تغییر در بازار ارزهای جهانی شده و توازن قدرت بین ارزهای مختلف را تحتتأثیر قرار می دهد. این مسئله میتواند بر ارزش ارزهای دیگر و نرخ تبادل آنها تأثیرگذار باشد.
نقش گروه بریکس
گروه بریکس به تازگی به افزایش تعداد اعضای خود و در نظر گرفتن متقاضیان جدید تمایل نشان داده و ممکن است در آستانه سومین موج تغییر اساسی در سازماندهی خود باشد.
این ائتلاف نوظهور نقش مهمی در تقویت ارتباطات اقتصادی خود با دلارزدایی ایفا کرده و تاکید بر استفاده از ارزهای ملی در معاملات بینالمللی دارند.
بانک توسعه جدید (بانک بریکس)، به تازگی به صورت رسمی یک برنامه سهساله اعلام کرده است تا اتکا به دلار آمریکا را کاملاً پایان ببخشد.
حاصل این برنامه سهساله دلارزدایی، تسویهحساب تجاری اعضای بریکس به ارزهای محلی به جای دلار آمریکا خواهد بود.
بانک توسعه جدید در حال یافتن راههایی برای پایان بخشیدن به سلطه دلار آمریکا بر بخش مالی جهان است. این بانک جزئیاتی را در اختیار رهبران بریکس قرار خواهد داد که در آنها ابزارهای کاهش معاملات انجامشده با دلار آمریکا را مشخص میکند.
وام بانکی با ارزهای محلی و تقویت اقتصاد بومی
بانک توسعه جدید تا کنون ایده وام دادن به سایر کشورهای در حال توسعه با ارزهای محلی را ارائه کرده است. این بانک پیشنهاد داد پرداخت وام به دلار آمریکا متوقف و تسویهحساب به دلار آمریکا محدود شود؛ این اقدام ضمن فشار آوردن به دلار باعث میشود تقاضای آن با حاشیه کمتری کاهش یابد. با این حال، ممکن است ضرباتی که طرح سهساله دلارزدایی به چشمانداز دلار آمریکا وارد میکند، از این هم بیشتر باشد.
بانک توسعه جدید دستورالعملهایی را برای افزایش استفاده از ارزهای محلی و تقویت اقتصاد بومی کشورهای عضو بریکس ارائه خواهد کرد.
این احتمال وجود دارد که کسبوکارها در کشورهای در حال توسعه در صورت استفاده کشورها از ارزهای محلی رونق گیرد؛ زیرا آنها در معاملات فارکس ضرر نمیکنند؛ بنابراین، بخش مالی جهانی ممکن است تا سال ۲۰۲۶ میلادی به سرعت تغییر کند و به سوی یک نظم جدید جهانی جدید پیش برود.
به باور کارشناسان، این مساله سبب می شود که قدرت مالی از غرب به شرق متمایل شود و کشورهای در حال توسعه قدرت را در دست گیرند.
در حال حاضر، بریکس ۳۰ درصد از اقتصاد جهانی را کنترل میکند و اگر اتکای کشورهای عضو این بلوک اقتصادی به دلار آمریکا به طور کامل پایان یابد، ممکن است این میزان افزایش یابد.
اقتصاد آمریکا احتمالاً سقوط خواهد کرد؛ زیرا این کشور هیچ وسیلهای برای جبران کسری بودجه خود نخواهد داشت.
در پایان می تواند گفت دلارزدایی تأثیرات فراوانی بر بازارهای جهانی و توازن نقدینگی جهان خواهد داشت. این اقدام تحولات مهمی در ساختار تجارت بینالمللی و نقش گروه بریکس به عنوان یک نهاد مستقل از سیستم مالی جهانی را به همراه داشته است.
این اقدامات ممکن است به تغییرات اساسی در اقتصاد جهان منجر شوند و موجبات بروز چالشها و فرصتهای جدیدی را برای کشورها فراهم آورد.